Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kakaós csigatorta

Kakaós csigatorta
Kakaós csigatorta
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A középsőm általában imádja a kelt tésztákat, a kakaós csigát meg különösen! Pár évvel ezelőtt kipróbáltam Lajos Mari kakaós csiga receptjét, egy kicsit változtatva rajta, azóta nálunk ez a kedvenc.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához (12 db csigához)

A töltelékhez

A kenéshez

  • 3 dkg vaj (vagy lágy margarin)

ajánlat

A forma alját mindenképpen tanácsos kibélelni sütőpapírral, mert egy kevés kakaós vaj sülés közben kifolyik a csigákból, megpirul, így könnyen leragad a forma aljára a sütemény, arról nem beszélve, hogy a mosogatás is sokkal egyszerűbb.

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos, cukros 1 dl tejben elkeverjük az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a környezetéből egy kevés, éppen csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú legyen. Tetejét megszórjuk egy pici liszttel, konyharuhával letakarjuk, és 10-12 percig, hólyagosodásig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
  2. Közben felolvasztjuk a vajat/margarint. Meglangyosítjuk a maradék 2 dl tejet, belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgákat. Apránként a liszthez öntjük, és fakanállal összekeverjük, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a langyos vajat/margarint, és a robotgép dagasztóspiráljával (én kézzel szoktam) szép fényesre, hólyagosra kidolgozzuk. A bedagasztott tészta tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, ismét letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30-50 perc).
  3. 8 dkg vajat/margarint habosra keverünk 8 dkg porcukorral, majd beledolgozzuk a kakaót. Egy kerek sütőforma vagy kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát vastagon kikenjük a maradék 3 dkg-ból elvett vajjal/margarinnal, a többit felolvasztjuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és átgyúrjuk, 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a kakaós vajjal/margarinnal, szorosan feltekerjük, és 12 darabra vágjuk. Vágott felületükre fordítva alul egy kicsit összenyomjuk, és egymástól tisztes távolságra a sütőformába ültetjük őket, oldalukat körbekenjük az olvasztott vajjal/margarinnal. Letakarjuk, meleg helyen ismét a kétszeresére, illetve addig kelesztjük, amíg a csigák teljesen ki nem töltik a formát (30 perc).
  5. Előmelegített sütőben, a középső bordamagasságon megsütjük (ha nagyon pirulna a teteje, akkor betakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral). A formában hagyjuk egészen kihűlni, majd csigákra bontva vagy tortaszerűen szeletelve kínáljuk. Tetejét meghintjük porcukorral, sőt vaníliás desszertöntetet is kínálhatunk hozzá.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 301
elküldve: 2
receptkönyvben: 80
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós csiga, kakaós ferdinánd

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

918
élesztő 3 dkg
kockacukor 1 db
vaj 3 dkg
porcukor 3 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tej 3 dl
finomliszt 50 dkg
1 csipet
tojássárgája 2 db
vaj 8 dkg
porcukor 8 dkg
cukrozatlan kakaópor 4 ek
vaj 3 dkg