Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kakaós-fahéjas csiga és pillangó

Kakaós-fahéjas csiga és pillangó
Kakaós-fahéjas csiga és pillangó
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Téli reggelek (és délutánok) legcsodálatosabb finomsága: a kakaós-fahéjas csiga. Omlós, illatos, ropogós és nagyon finom. Tejjel, kávéval vagy csak úgy. Egyetlen gond van ezzel a sütivel: percek múlva már nyoma sincs.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta elkészítése egyszerű és gyors. A lisztbe kis mélyedést vájunk, beleszórjuk az élesztőt, töltünk rá egy kis tejet és megszórjuk egy csipetnyi cukorral. Mikor felfutott az élesztő, hozzátörjük a tojásokat és a maradék tejjel jól összegyúrjuk. Ha túl lágy a tészta, tehetünk még hozzá lisztet, amíg puha, ruganyos lesz, de nem jó az sem, ha kemény, mert nem fog tudni szépen megkelni. A langyos, olvasztott vajból két evőkanálnyit beletöltünk és megdagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
  2. Közben előkészítjük a tepsit: vajjal kikenjük és megszórjuk cukorral, így a csigák alja is ropogós lesz.
  3. Miután a tészta megkelt hosszú téglalap alakúra nyújtjuk.
  4. A megtöltés legegyszerűbb módja az, hogy egyenletesen eloszlatjuk rajta a kakaóval és fahéjjal összekevert cukrot, és meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal. Szorosan feltekerjük és süthető is.
  5. (A változatosság kedvéért készítettem belőle csigát és pillangót is. A csigához szeletekre vágjuk és egymástól ujjnyi távolságra (hogy majd nyugisan elférjenek) tepsibe rakjuk. A pillangókhoz trapéz alakúra vágjuk a tésztát, és a közepénél egy fakanállal benyomjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 551
elküldve: 6
receptkönyvben: 465
elkészítve: 17/29
Facebookon megjelent: -

szakács

StellaMelanie

Mióta szakács: 2012.03.08.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

fahéjas csiga, kakaós csiga, kakaós pillangó, kelt csigák

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Akara
Bernadett / Akara Sun, 2012-06-17 10:50

Kedves StellaMelanie!
Én instant élesztőt hazsnáltam, nem igazán kelt meg a tészta (még ennek ellenére is finom volt, csak nem sikerült szép csigákat csinálnom belőle). Instant élezstőport használtam, aminek a tasakjára az van írva, hogy nem kell felfuttatni, de én a receptet követtem, tehát felfuttattan. Lehet, hogy itt rontottam el? Futtassam vagy ne futtassam?
Egyébként nálam maradt másnapra is, és még akkor is jó volt, nem száradt ki.

timea01
timea01 Fri, 2012-03-16 07:26

Szia mit kell csinálni hogy ne folyón ki a kakaó ha felszeletelem és úgy sütőm ki.Mert nekem mindig ki folyik a kakaó belőle.

stella_melanie
StellaMelanie / stella_melanie Wed, 2012-03-21 15:30

Szia!

Mikor meglocsolod a vajjal jó egy keveset várni, hogy ne legyen annyira folyékony. A szeletelésnél pedig én mindig fogom azt a szeletet amelyiket épp vágom és probálom összetartani és teszem is a tepsibe.

Enda
Enda Wed, 2012-03-14 18:26

Nagyon finom lett, köszönöm:) Az egyszerűség kedvéért kenyérsütőbe dagasztottam. A megadott liszt mennyiségnél nekem kicsit több kellet, de után gyúrással megoldható. És szerintem is elfogy még ma...

Enda
Enda Wed, 2012-03-14 12:35

Köszönöm a nagyon gyors választ. Igen, köszönöm:) Akkor neki is állok. A végeredményt elmondom...

Enda
Enda Wed, 2012-03-14 11:50

Szió
szépek a csigabigák:) A kérdéseim: milyen vastagra nyújtod ki a tésztát? A tepsibe nem ragad bele? Némi fenntartásom van a vajas-cukros alappal.... nem jobb a sütőpapír? Meddig marad "friss"? Köszi a válaszokat.

stella_melanie
StellaMelanie / stella_melanie Wed, 2012-03-14 12:06

Szia
Nyújtani kb. 1 centisre szoktam, de lehet kicsit vékonyabb is. 25 centi szélesre és amilyen hosszú lesz.
Nem ragad be ha sütés után rögtön kiszedjük a tepsiből.
Azt , hogy meddig marad friss nem tudom megmondani mert még soha nem állt egy napnál többet.
Anyukám úgy szokta felrissíteni a többnapos kelt tésztákat, hogy meglocsolja pár csepp vízzel és a mikroban felmelegíti (majdnem olyan mint a frissen sült).
Remélem segítségedre voltam!

533
élesztő 7 g
tej 5 dl
tojás 2 db
1 csipet
vaj 2 ek
cukor 1 csipet
finomliszt 65 dkg
cukrozatlan kakaópor 4 ek
fahéj 1 ek
cukor 8 ek
vaj 10 dkg
vaj 1 ek
cukor 2 ek