Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kakaós-fahéjas csíkos keksz

Kakaós-fahéjas csíkos keksz
Kakaós-fahéjas csíkos keksz
70 perc / előkészület: 50 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

2002-ben akadtam erre az édes keksz süti receptre, a "Lisa karácsonyi finomságok" különkiadásában. Nagyon megtetszett, és még akkor el is készítettem. A napokban ismét a kezembe került az újság, így ismét az asztalra került ez a finomság. Nagyon jó a tésztája, és az ízvilága számomra tényleg a karácsonyi hangulatot idézi elő...

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Liszt, vaj, porcukor, rum (vagy rumaroma) és só keverékéből tésztát készítünk. A massza egyik felébe kakaót, fahéjat és tejet gyúrunk. Mindkettőt fóliába csomagolva 2 órát hűtjük, vagy a gyorsabb hűtés érdekében a fagyasztóba tesszük 15-20 perce.
  2. Hűtés után mindkét tésztát megfelezzük. Tehát lesz két fehér és két csokis tésztánk.
  3. Csíkos tészta: egy fehér és egy barna tésztából két 15x22 cm-es lapot nyújtunk. Tojásfehérjével bekenjük a fehér tésztát, ráhelyezzük a csokisat, majd hosszában 3 egyenlő részre vágjuk, azaz 3 db 5x22 cm-es tésztánk lesz. Ebből kettőt bekenünk tojásfehérjével. Egymásra helyezzük, végül rátesszük a harmadik tésztát is, amin nincs tojásfehérje. Fóliába csomagoljuk.
  4. Csiga tészta: a kétféle színből egy-egy lapot nyújtunk tetszés szerinti nagyságúra/vékonyságúra. (Én ezt is 15x22 cm-es formára nyújtottam.) A fehér tésztát megkenjük tojásfehérjével, ráhelyezzük a barna tésztát, azt is bekenjük, majd feltekerjük. Fóliába csomagoljuk.
  5. A formákat ismételten 2 órát hűtjük, vagy a gyorsabb hűtés érdekében a fagyasztóba tesszük 15-20 perce.
  6. Hűtés után a tésztákat felszeleteljük (egy forma kb. 1 cm széles), és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. Legyen köztük elegendő távolság, mert egy kicsit megnőnek, függetlenül attól, hogy nincs benne sütőpor. (Nekem 20 db forma lett a csíkos téglalapból és 20 db a csigából.)
  7. Előmelegített sütőben tepsiként (nekem 2 tepsibe fért bele) 10-12 percig sütjük. (Gázsütőben lehet hamarabb is elkészülnek. Figyeljünk, nehogy túlsüssük!)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 172
elküldve: 3
receptkönyvben: 117
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Hajni.SZ

Mióta szakács: 2015.08.01.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
kategória: édes keksz
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csíkos keksz, kétszínű keksz, fahéjas keksz

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lyrical83
Hajni.SZ / lyrical83 Thu, 2015-09-03 22:09

Jó olvasni a soraid. :-) Folyamatban van a feltöltés, csak újra el kell készítenem őket, hogy legyen kép is hozzá. ;-) DE, igyekszem! :-)

Viv
Viv Thu, 2015-09-03 17:25

A Munchmallow - hoz hasonlóan ez is nagyon jó recept. Miután azt megcsináltam, tudtam hogy ki kell próbálnom a többi receptedet is. :D Naaagyon fincsi lett. Kevésbé édes, bármikor nassolható. Ilyen jókat tehetsz még fel. :)

1120
finomliszt 500 g
vaj 250 g
porcukor 200 g
rum 2 ek
1 kk
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tej 2 ek
fahéj 1 kk
tojásfehérje 1 db