Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kakaós kalács 6. - koszorúban

Kakaós kalács 6. - koszorúban
Kakaós kalács 6. - koszorúban
65 perc / előkészület: 25 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ja, és mégy egy jó tanács, én a biztonság kedvéért a tortasütő alá mindig teszek a rácsra alufóliát, vagy egy másik tepsit, hogy az esetleges kifolyó kakaó masszát ne kelljen a sütőből órákig kaparászgatni.
Ha valakinek nincs kerek tortasütője, lehet két rúdba is sütni, csak magas falú legyen, hogy a tészta ne tudjon szét folyni.
Ez a tészta csak leírva tűnik bonyolultnak, mert próbáltam részletesen leírni, amit én már kitapasztaltam…Sok sikert kívánok az elkészítéséhez!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 2 evőkanál cukorral megszórva pohárba félreresszük. (kb. 5 perc múlva folyós lesz)
  2. Az olvasztott margarinhoz a tejet, tojást,a folyékony élesztőt elkeverjük egy csipet sót, majd hozzádolgozzuk a lisztet. A kész tészta tetejét egy kicsit lisztezzük, és nagy zacskóba tesszük, amit a végén csak lazán megkötünk minimum fél órára hűtőben pihentetjük. (Minél hidegebb, annál könnyebb dolgozni vele, de én már sütöttem másnap, s előfordult, hogy később  került rá a sor, és  úgyis finom volt).
  3. A töltelékhez a margarint olvasszuk fel, de itt is épphogy) majd cukorral, kakaóval összekeverjük (csak épp, hogy a cukor is elolvadjon).
  4. A tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és fél centisre nyújtjuk. Nem kell sokat dolgozni, ne melegedjen át.
  5. A kész krémet kenjük rá, de a tölteléknek sem szabad túl melegnek lennie!
  6. A feltekert rudat hosszanti irányban kettévágjuk, úgy, hogy az elején kb. 2 cm-t egyben hagyunk.
  7. Két rudat összeforgatunk úgy, hogy a vágott rész mindig felfelé nézzen.
  8. Koszorút csinálunk belőle, és egy hirtelen mozdulattal egy 28 cm átm.kuglófformába tesszük, amit előtte vastagon kivajaztunk.
  9. Először 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon kb. 30 percig sütjük (ha a teteje nagyon pirulna, takarjuk le fóliával).
 
 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28 cm cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 862
elküldve: 2
receptkönyvben: 132
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Mankamama

Mióta szakács: 2010.12.20.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

kakaós kalácskoszorú, kakaós kalács koszorúba fonva

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fincs
fincs Fri, 2012-11-30 13:42

Nagyon köszönöm a receptet ! Finom, mutatós, már többször is elkészítettem, a kisfiammal a kedvenceink közé tartozik! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-01-17 15:03

Kedves Mankamama!
Nagyon szépen köszönöm a receptet. Szinte ki sem hűlt és már a fele elfogyott... Nagyon nagy sikert arattam vele kezdő háziasszonyként! Köszönöm.
Lenne viszont egy kérdésem: Nekem 28 cm átmérőjű tortaformám van. Abba csak úgy tudtam beletenni, hogy nem maradt lyuk a közepén. Így is jó lett, de hogy tudnám lyukasra csinálni? Nagyobb tortaforma kell? Vagy lehet, hogy túl vékonyra nyújtottam ki a tésztát, így hosszú lett a feltekert tészta? Esetleg meg lehet úgy csinálni, hogy sima tepsibe teszem bele koszorú formába? Vagy úgy el fog dőlni, ha nincs fal? Remélem tud nekem segíteni. Előre is köszönöm.
Üdv, Böbe

Mankamama
Mankamama / Mankamama Mon, 2011-01-17 17:16

Kedves Böbe!
Szívesen és örülök, hogy jól sikerült.
Az az igazság Nekem olyan a "kuglófformám" van, aminek hát ugye lyukas a közepe.... De már készítettem úgy, hogy egy 24-es 18-es tortaformába és a közepére egy viszonylag kis átmérőjű "csövet" tettem. Viszont mivel viszonylag lágy a tészta, annélkül nem marad lyuk a közepén.De ha végképp nem megy másképp, akkor két rúdba egy kistepsibe is ki lehet sütni., úgyis mutatós lesz. Az az igazság a folyamatról is lennének képeim, de még ki kell nyomoznom, hogy hová és hogyan tudom feltölteni. Ez az első receptem volt amit feltettem, majd a
többit is próbálom..... Remélem tudtam segíteni...üdv. Mankamama

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-01-17 17:38

Kedves Mankamama!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Akkora sikere lett, hogy holnap is meg kell süssem, immáron kuglóf formába :). Ott rontottam el a leírás alapján, hogy tortaformába sütöttem, nem pedig kuglóf formában. Köszönöm még egyszer a receptet és a választ. Várom majd a többi receptet is!
Üdv, Böbe

Mankamama
Mankamama / Mankamama Tue, 2011-01-18 11:45

Kedves Böbe!

Igazad van, most vettem észre, hogy elírtam, s már javítottam is kuglóf formára. további sok sikert. Mankamama

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-12-30 16:30

Kedves Mankamama!
Ma készítettem el ezt a remek kalácsot.Egyáltalán nem volt nehéz elkészíteni.Köszönöm,hogy ilyen részletesen leírtad a folyamatát.Legközelebb annyit változtatok,hogy kevsebb tölteléket készítek.Nekem egy kicsit sok ez a krém,viszont mazsolából teszek bele jócskán.
Mégegyszer-köszi:Ági

1240
finomliszt 50 dkg
margarin 12.5 dkg
tej 3 dl
friss élesztő 5 dkg
tojás 1 db
cukor 2 ek
1 csipet
vaj 1 ek
cukor 20 dkg
margarin 12.5 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
fahéj 1 tk
mazsola 1 marék