Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kakaós kalász

Kakaós kalász
Kakaós kalász
32 perc / előkészület: 20 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Sajttal szórt pizzás kalász készítésekor gondoltam a család édesszájú tagjaira is, így született meg ez a kakaós változat.

Bár kicsit féltem, de a töltelék egyáltalán nem folyt ki, és ennyi kevés idő alatt is tökéletesen átsültek a kalászok.

6 rúd lett ebből az adagból.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

ajánlat

Finom, puha és laktató péksüti lett belőle. Egy pohár tejjel kiváló uzsonna vagy akár reggeli.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a szobahőmérsékletű margarint, a tojássárgáját, és alaposan kidagasztjuk.

  2. Konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

  3. A töltelékhez a cukrot elkeverjük a kakaóporral.

  4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk.

  5. Vékonyra, kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. 3 egyenlő széles csíkra vágjuk. A csíkokat megkenjük olajjal.

  6. A kakaós töltelékkel megszórjuk a tésztákat, a szélénél hagyjunk kis szabad helyet.

  7. A két keskenyebb végénél felhajtunk kb. 1-2 cm hosszú tésztát, így nem fog kifolyni a töltelék. Majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint a bejglit.

  8. A szélét óvatosan a tészta oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk. Ha túl hosszúak a rudak, netán nem férnek bele a tepsibe, akkor középen elvágva és a végeit betűrve kettévehetjük. (Én így tettem, mert a legnagyobb tepsibe sem fért bele a rúd.)

  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kalászokat.

  10. Egy tiszta, éles és belisztezett ollóval 45 fokos szögben 2 cm-ként bevágjuk a tésztát kb. 2/3 részig, de ne vágjuk át teljesen az aljáig.

  11. Az egyik kalászkát fordítsuk jobbra, a másikat balra és így tovább.

  12. Kenjük le őket tojássárgájával. Melegítsük elő a sütőt, addig is kelnek kicsit még a kalászok.

  13. 180 fokon hőlégkeveréssel 12 perc alatt szép barnára sütjük őket.

  14. A sütőből kivéve kenjük le tejjel, és hagyjuk konyharuhával lefedve kb. 10 percet átgőzölni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28x38 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 14 191
elküldve: 10
receptkönyvben: 231
elkészítve: 9/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós kalács, kakaóval töltött kelt tészta, kakaós kelt

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mnikkix
mnikkix Mon, 2015-01-26 20:09

nagyon finom lett.DE
3 'kalászt' átlósan helyeztem a tepsire,mégis összetapadtak,összesültek,nem lett látványos.mit csinálhattam rosszul?

Tunderanyo
Tunderanyo Mon, 2013-06-03 10:57

Kedves Andi!
Megsütöttem ezt is,nagyon mutatós és finom lett.
Mind a két lányom megcsodálta,az unokámnak is nagyon tetszett.
Köszi a receptet,várom a többit is.
Legyen szép napod.
Tündi

veressandrea
Andi80 / veressandrea Thu, 2013-06-06 20:04

Kedves Tündi,
Igazán örülök, hogy tetszett a süti, kedves egészségetekre!
Szép estét kívánok!
Üdv:Andi

veressandrea
Andi80 / veressandrea Fri, 2013-03-01 14:14

Kedves Veronika,
Mindenképpen megéri kipróbálni és meglátod, ízre és ránézésre is felvidít :-)
Szép hétvégét és jó sütögetést kívánok!
Andi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2013-02-26 17:45

Andi, nagyon ügyes vagy. Láttam már korábban a "Kalászodat" a Receptlapon. El is készítettem, de nekem nem lett ilyen szép. Azért nem adom fel, még próbálkozom. Piroska

veressandrea
Andi80 / veressandrea Fri, 2013-03-01 14:12

Köszönöm szépen, igazán kedves vagy Piroska.
Örülök, hogy már el is készítetted. Azért biztosan ízlett a családnak. Majd biztosan legközelebb olyan szépre sikerül, amilyenre szeretnéd.
Nagyon szép hétvégét és jó sütögetést kívánok!
Andi

587
finomliszt 55 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 3 dl
cukor 5 ek
tojássárgája 1 db
margarin 8 dkg
1 kk
napraforgó olaj 3 ek
cukor 3 ek
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tojássárgája 2 db
tej 3 ek