Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kalács tölcsér csokikrémmel

Kalács tölcsér csokikrémmel
Kalács tölcsér csokikrémmel
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itthon nagy sikere van ennek a kalácsfélének. Töltöttem már meg pudinggal is, de ez a főzött csokikrémes a favorit. A csokikrémbe én tejcsokoládét használok, aki keserűbben szereti, étcsokit javasolok. Igyekeztem nagyon részletesen leírni az elkészítést, elsőre tán bonyolult, de higgyétek el, borzasztó egyszerű. :)

hozzávalók / 4 adag

csokikrém

tészta

tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

csokikrém

  1. A tojássárgákat cukorral egy olyan edénybe keverjük ki, amiben kézi robotgépet is tudunk használni. (Tehát pl. nem teflon.) Hozzáadjuk a lisztet, étkezési keményítőt, kakaót, és pici tejjel fakanállal csomómentesre elkeverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, elkeverjük.
  2. Takarékon állandóan kevergetve kezdjük besűríteni. Ahogy picit sűrűsödni kezd, a robotgép segítségével keverjük tovább, mert könnyen csomósodik. Ha sűrű, elzárjuk a gázt, beletördeljük a csokit. Hozzáadjuk a vajat, és a gép segítségével simára keverjük. Kóstoljuk meg, ha kellemesen édesnek találjuk, tegyük be a hűtőbe hűlni.

tészta

  1. A tejet meglangyosítjuk, és a fenti sorrendben beletesszük a hozzávalókat a kenyérsütőgépbe. A cukrot és a sót a sarkokba tesszük, a vaníliás cukrot középre. Dagasztó/kelesztő programra állítjuk.
  2. Ha kézzel végezzük a dagasztást: kevés langyos tejbe kiskanál cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felfut. Tálba beletesszük a lisztet, kis mélyedést csinálunk a közepébe, beleütjük a tojást, elkeverjük az ujjunkkal, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, cukrot, sót és a többi hozzávalót. Kellemesen lágy, de nem ragadós tésztát készítünk. Letakarva min. 1 órát kelesztjük.
  3. Ha megkelt a tészta, kevés liszttel meghintett deszkára borítjuk. Egyet-kettőt gyúrunk csak rajta. Kezünkbe vesszük a tésztát, és úgy formáljuk kerek cipó alakra. Kb. 1.5 cm-es vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk. 8 egyforma négyzetre vágjuk.
  4. A kezünkbe vesszük egyenként, és a tészta széleket alulra hajtogatva, ujjainkkal nyomkodva, formázva gombócokat készítünk. Leheletnyire meglisztezett nyújtódeszkára tesszük a gombócokat, és 10-15 percet letakarva pihentetjük.
  5. Amíg pihennek a gombócaink, a tepsit kibéleljük sütőpapírral. 8 db habroló formát hideg(!!!) vajjal mindenhol körbe kenjük, és állítva a tepsibe rakosgatjuk.
  6. Tölcsér készítése: A gombócot tenyerünkkel ellapítjuk kb. 2 cm vastagságúra (lisztet nem használunk már!), és szorosan feltekerjük. Ujjnyi vastagságú rudakra sodorjuk. A vajjal lekent habroló formára feltekerjük úgy, hogy a vékonyabb részénél 1 cm-t kihagyva kezdjük feltekerni spirál formában. A tészta egymás mellé kerül, a spirál végén emeljük meg egy picit a tésztát, és dugjuk alá a végét. A szélesebb résznél is maradjon ki jó 2 cm. A sütőpapírra fektetjük, a többi gombóccal is így járunk el. Egymástól távolra fektessük, mert még kelni fognak.
  7. A kész tölcséreket letakarjuk, ismét 10-15 percet kelni hagyjuk. Előmelegítjük a sütőt. A pihentetés után a kiskanálnyi tejjel elkevert tojássárgájával lekenjük, és szép pirosas barnára sütjük.
  8. Ha megsültek, papírtörlő segítségével a tölcséreket könnyen ki tudjuk húzni a kalácsokból. Hagyjuk kihűlni a tölcséreket.

tetejére

  1. A tojássárgáját összekeverjük a kiskanálnyi tejjel, és lekenjük a kalács tölcséreket.

töltés

  1. Nejlonzacskót ráillesztünk egy nagyobb méretű pohárra vagy kancsóra. Beletöltjük a zacskóba a kihűlt csokikrémet. Kiemeljük a pohárból, száját összefogjuk, a sarkából ollóval egy picit levágunk, és a langyos tölcsért megtöltjük. Tálra helyezzük a kész tölcséreket, és porcukorral meghintjük. Tálaljuk, jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 38x37 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 456
elküldve: 2
receptkönyvben: 81
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

töltött kalács, csokikrémmel töltött kelt tészta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Meldrei
Meldrei Wed, 2014-06-04 20:09

Köszönöm szépen válaszod, még egy kérdésem lenne. Hol kaphatok habroló formát vagy használhatok valami mást helyette, ha mondjuk nem tudom beszerezni?

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2014-06-04 21:05

Szívesen:) A google-ba beírod, hogy "habroló" és több üzletet felajánl.Belinkelek Neked egyet segítségként illetve hogy könnyebben tudj tájékozódni: www.edenyek.hu/index.php?route=product/product&product_id=389 Az én habrolóm a kisebbik ( a képen látod) vagyis 9,5 cm hosszú, szélesebb vége: 2,5 cm. a szűkebb része 1, 5 cm. átmérőjű. Én piacon vettem, ahol mindenféle háztartási kiegészítő süt-főző cuccokat árulnak. Amíg nem volt, sütőpapírból vágtam ki egy nagyobb négyzetet, többszörösen felcsavartam kúp formára és bevontam alufóliával, úgy, hogy alul, felül bedugdostam a fóliát, így stabilan megtartotta a papírt. Macerás egy picit, ügyeskedni kell, na de ha az ember nagyon akar valamit.....:))

Meldrei
Meldrei Wed, 2014-06-04 19:28

A recept első felét nem egészen értem. Itt: " Ha sűrű, elzárjuk a gázt, beletördeljük a csokit. " Ezelőtt nem említetted, hogy tűzhelyre kell rakni. Vagy én tévedek?

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2014-06-04 19:42

Szió,
a csokikrém 2-es pontja úgy kezdődik, hogy "Takarékon állandóan kevergetve kezdjük besűríteni" Ez nálam gáztűzhely. Azt gondoltam, hogy így érthető, hogy, főzve sűrítjük be. De remélem, így már nem okoz problémát. Ha van még ami nem teljesen világos nyugodtan kérdezz, szívesen segítek. Üdv: Gabi

844
tojássárgája 2 db
cukor 3 púpozott ek
finomliszt 1 csapott ek
étkezési keményítő 1.5 csapott ek
cukrozatlan kakaópor 1 ek
tej 200 ml
vaj 10 dkg
csokoládé 5 dkg
tej 150 ml
tojás 1 db
élesztő 2.5 dkg
vaj 3 dkg
finomliszt 340 g
cukor 2 ek
1 teáskanál
vaníliás cukor 1 csomag
tojássárgája 1 db
tej 5 csepp