Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kalakand

Kalakand
Kalakand
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Indiai liszt nélküli, édes desszert. Eredeti recept szerint 3 liter tej kell hozzá. Egy liter tejet addig forralnak, míg legalább felére sűrűsödik, de én nem akartam az edény aljáról sikálni az odakozmált tejet, ezért sűrített tejből készítettem. Két liter tejből pedig egy citrom levével alvadékot készítenek, így gyors friss házi túrószerűséghez (paneer) jutnak. Ezt bolti túróval váltottam ki.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Készíthetjük cukrozott sűrített tejből is, ez esetben nem kell hozzá plusz cukor. Amennyiben cukrozatlanból készítjük, cukor helyett tehetünk bele más édesítőt is (pl. eritrit, xilit stb.), ahogy én is tettem.

Én egy kisméretű kuglóf sütőformában készítettem el (kb. 15 cm-es az átmérője). Az aljába tettem a mandulát, és erre nyomkodtam rá a forró masszát. Kihűlve kiborítottam, így szép formája lett a desszertnek. Ez esetben nem kockákra vágtam, hanem trapéz alakú lett egy adag.

Mandula mellett használnak hozzá még sótlan pisztáciát és kesudiót.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A túrót és a sűrített tejet feltesszük főzni. Célszerű egy tapadásmentes edényt választani. Közben sűrűn kevergetjük, hogy le ne égjen.
  2. Mikor már kezd jobban besűrűsödni, hozzátesszük az édesítőt, és addig főzzük tovább, míg az teljesen fel nem oldódik.
  3. Elzárjuk alatta a gázt, és hozzáadjuk a fűszereket.
  4. Egy edénybe nyomkodjuk a masszát, amit ki is lehet vékonyan olajozni vagy vajazni, hogy biztosan ki lehessen majd szedni a desszertet belőle.
  5. Ha kihűlt és megkeményedett, kockákra vágjuk, és apróra vágott, pirított mandulával díszítve tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 339
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Scrat Stifler Cairn

Mióta szakács: 2016.02.05.
11 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
receptverseny: Nádudvari túrós finomságok receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes, tojásmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

indiai túrós desszert, indiai desszert paneerral, indiai liszt nélküli desszert

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

364
tehéntúró 250 g
sűrített tej 600 g
cukor 150 g
mandula 5 g
kardamom 0.5 kávéskanál
rózsavíz 3 csepp