Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kállói túrós lepény

Kállói túrós lepény
Kállói túrós lepény
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám konyhájából származik, Nógrád menyében elég népszerű kelt tésztás sütemény.
Gyerekkorom egyik abszolút kedvence.
És isteni az illata, amikor kivesszük a sütőből :-).

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. 1 dl langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, utána hozzáadjuk a tészta összes hozzávalóját (könnyű tészta legyen) és kézzel vagy fakanállal összedolgozzuk.
  2. A tejet célszerű sütés előtt kivenni a hűtőből, hogy ne legyen hideg mikor a tésztát készítjük. Miután jól összedolgoztuk a tésztát (dagasztottuk), lisztel megszórjuk a tetejét és megkelesztjük.
  3. Amíg kel a tészta addig elkészítjük a tölteléket: a krumplit nagyobb kockákra vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük.
  4. Egy nagyobb tálban a főtt krumplit összetörjük a túróval,  hozzáadjuk a két tojás sárgáját, a vaníliás cukrot és a cukrot, a tejfölt majd jól összedolgozzuk.
  5. Ha megkelt a tészta egy kiolajozott tepsibe tesszük a fele mennyiséget, rákenjük a fele túrós krémet.
  6. A túró tetejére felvert tojás sárgáját csurgatunk és megszórjuk fahéjjal. A tészta széleit is megkenhetjük a tojás sárgájával hogy szép csillogós aranybarnára süljön.
  7. Ezután 180 fokon, légkevergetéses módon sütjük kb. 40 percig.
  8. Ez a mennyiség két tepsi süti elkészítéséhez elég, ezért kell kétfelé venni a tésztát és a tölteléket is.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 49 223
elküldve: 10
receptkönyvben: 490
elkészítve: 15/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Gery83

Mióta szakács: 2010.10.13.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrós lepény burgonyával, nógrádi túrós lepény

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ladyofice
ladyofice Fri, 2012-05-18 21:52

Sziasztok!
Gyerekkoromban, amit én ettem kapros-túrós-burgonyás lepényt, az úgy nézett ki h. alul a tészta, rajta a főtt krumplis krém és azon a túró. Valaki esetleg meg tudna segíteni abban h. a krumplis krémet h. kell elkészíteni? köszönöm előre is.

gergelyani
gergelyani / gergelyani Sun, 2012-03-18 22:06

Kedves Gery,

nagyon megörültem ennek a receptnek, dédnagymamám készítette így régen a túrós lepényt, sokat ettem gyerekkoromban. Sajnos a recepjét nem jegyeztük fel, néhányszor próbáltuk megsütni azóta, de az arányok valahogy nem voltak jók. A képre rápillantva azonban úgy tűnik, ez lesz a tökéletes.

F. Gyökhegyi Réka
F. Gyökhegyi Réka Tue, 2011-04-05 19:06

Most lett kész mindkét tepsivel és nagyon, nagyon finom !!!! Ez a recept úgy jó, ahogy le van írva, szerintem tilos változtatni rajta :) Ezer köszönet Neked Gery83 !!!! :))

Gery83
Gery83 / Gery83 Tue, 2011-04-05 20:45

Kedves Réka, örülök hogy tetszett a süti, köszönöm a pozitív kritikát :D

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-03-20 12:37

Hát, ma megint muszáj vagyok megsütni :D:D Kéthetente túróslepény - ez az igazi!!!

Gery83
Gery83 / Gery83 Sun, 2011-03-20 15:47

Nem lehet megunni igaz???? Mikor kiveszed a sütőből és még meleg... Hmm Élni tudni kell :D :D

osztriga
OsztriGa / osztriga Wed, 2011-03-16 11:24

Szia Gery!
Isteni a lepény!!! Nekem is sok lett a fél liter tej..így aztán pakoltam még bele lisztet...legközelebb csak fele mennyiségű tejet veszek hozzá. Neked tényleg felvesz 40-50 deka liszt fél liter tejet??? Valami csoda liszt lehet :)
A párom szerint túrós süti nem létezik mazsola nélkül, így én azt is tettem hozzá.
Már tovább is ajánlottam a receptedet!!
Üdv: T.

Gery83
Gery83 / Gery83 Thu, 2011-03-17 18:34

Most hogy így írjátok lehet én is több lisztet és kevesebb tejet szoktam bele rakni, legközelebb le fogom mérni hogy miből mennyit rakok, de az eredeti receptben fél liter tej volt. Mondjuk én már nem nagyon szoktam méregetni a belevalókat...
De azért örülök hogy sokatoknak tetszik a lepény és hogy kipróbáltátok!

Gergő

Erzsómama
Erzsómama Sun, 2011-03-13 19:55

Szia Gery!
Magába a tejfölbe nem, de a tetejét pici kristálycukorral megszórom, csak azért mert hamarabb
lesz piros. :):))Nagyon finomra sikerült és hamar elfogyott :):)))Kösziiiii

Erzsómama
Erzsómama Fri, 2011-03-11 13:22

Kedves Gery83!!
Elkészitettem ezt a lepényt, de a fél liter tej nagyon sok a kb. félkiló liszthez, igy csak 2,5 dl tejet használtam. A töltelék, vagyis a tetejét, bevontam kb. 2 dl tejföl és 1 tojás keverékével, én a nagy-
mamámtól igy láttam, próbáld ki a siker nem marad el :)
Köszönet a receptért :):):)))

Gery83
Gery83 / Gery83 Sat, 2011-03-12 09:24

Kedves Erzsómama! Jónak tűnik a tejfölös tojásos máz, cukrot ebbe már nem raksz?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-05 16:42

Az én nagymamám bánki és mi is így készítjük a túrós lepényt! Konkrétan most fogok nekiállni! Nagyon jó, hogy feltetted ide :D

Gery83
Gery83 / Gery83 Sat, 2011-03-05 18:34

A célom pont az volt hogy minél többen megismerjék ezt a receptet, és hogy ne sikkadjon el. Sajnos egyre kevesebben készítik már el, és ahogy "mennek el" az öregek, úgy tűnnek el jobbnál jobb receptek. Úgy gondolom ez is ilyen! Sajnos nálunk is a családban rajtam kívül senki nem csinálja már, pedig nagy a család!

Sacika79
Sacika79 Fri, 2011-03-04 11:27

Nem :) Állandóan közbejött valami. Most viszont megyek elkezdem :)

Sacika79
Sacika79 Mon, 2011-02-21 22:38

Meglestelek az iwiwen :P nem rémlik hogy találkoztunk volna már :) A szülők valószínű ismerik egymást. A legkisebb Czeba lány vagyok :) Így Te tudod? :)

Gery83
Gery83 / Gery83 Tue, 2011-02-22 07:55

A Czeba név ismerős, hallottam már apumtól, de ha már megnéztél bejelölhettél volna, hogy én is meglesselek :P

Sacika79
Sacika79 Mon, 2011-02-21 21:53

Kész lett, így hogy még tettem hozzá tejet jó lett a tészta, de a túró.....hát az nem a mamáé.... A héten a te receptedet sütöm remélem az már olyan lesz. Az a szörnyű hogy finom amiket mostanában sütök de nem az amit várok. Ha érted mire gondolok.

Gery83
Gery83 / Gery83 Mon, 2011-02-21 22:18

Sejtem mire gondolsz, én is elég sok mindent sütök és nem mindig az a végeredmény amit várok, de azért el szokott fogyni.. Nagyon szeretem a kelt tésztás sütiket, na azt nem tudom megunni.. Egyébként érdekelne, hogy te ki vagy nincs köztünk csak 4 év körkülönbség, lehet a szüleink még ismerik is egymást Erdőkürtről

Gery83
Gery83 / Gery83 Mon, 2011-02-21 20:07

Hasonlít a kép, de az enyém az igazi recept! :D Egyébként a másik nagyszüleim Erdőkürtiek apum révén, anyum révén meg Kállóiak... szóval mindig volt valamelyik mamánál túrós lepény!
Egyébként nekem sem mindig sikerül olyan lágyra, mint ahogy kéne, néha megunom a dagasztást idő előtt. De még egyszer sem sikerül rosszul!

Gergő

Sacika79
Sacika79 Mon, 2011-02-21 19:05

Ezt nem hiszem el. Évek óta keresem a receptet! (Erdőkürti nagyszülő) Sehol nem találtam. Épp most kelesztem a tésztát mert találtam hasonlót gondoltam hátha az....erre mikor leülök ide itt a recept. Na sebaj, csütörtökön megsütöm ezt. Halkan súgom...Mama nem rakot a tetejére tojást, csak a fahéjat.
Gyermely2009: Nem rakunk bele tojáshabot, szerintem másítani a recepten vétek! Akkor ez már nem az a túrós lepény.....

Gyermely2009
Gyermely2009 Sun, 2011-02-20 09:33

Kedves Gery83 ! A túrókrémbe lazítóként a tojásfehérjét habbá felverve nem szoktad beleforgatni?A krém nem "sűrű" így egy kicsit?Nagyon tetszik a recepted, és miután a család túróssüti imádó feltétlenül ki fogom próbálni,Köszönöm a receptet!

Gery83
Gery83 / Gery83 Sun, 2011-02-20 12:14

Szia Gyermely2009,

Az eredeti recept nagymamámtól így szólt, tehát nem változtattam rajta. Szerintem nem sűrű a krém, nem szükséges lazítani. Tényleg érdemes kipróbálni! És kíváncsian várom mindenki véleményét aki elkészíti, hogy hogy tetszett a süti.
Szép napot!

Gergő

osztriga
OsztriGa / osztriga Sun, 2010-10-31 19:11

Kíváncsian várjuk a többi receptet is!!! Ez jónak tűnik!! Mentettem (téli estékre...).
Éljenek a pasik a konyhában!!!
T.

Gery83
Gery83 / Gery83 Sun, 2010-10-31 19:25

Köszönöm a bizalmat osztriga, van még pár recept a tarsolyban ;-) Nagyon szeretem ezt az oldalt, már nagyon sok receptet kipróbáltam innen!

Gergő

muhikata
muhikata Sun, 2010-10-31 16:59

Ez nagyon finom én ismerem ezt a fajta túrós lepényt!Mivel én is kállói voltam!(Fekete Kati)Egy biztos hogy nagyon finom anyukám is így készíti el!Azt lehet tudni ,hogy Te ki vagy?:)
Ajánlom mindenkinek próbálja ki!

Gery83
Gery83 / Gery83 Sun, 2010-10-31 18:03

Szia Kata! Rédei Gergely vagyok, iwiw-en megtalálsz és e-mail-ben elmondom, hogy én ki vagyok :-) Egyébként én is ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, mert tényleg ritka finom egy sütemény!

1316
tej 0.5 l
cukor 50 g
1 csipet
élesztő 25 g
finomliszt 400 g
napraforgó olaj 2 ek
tehéntúró 750 g
burgonya 3 db
tojássárgája 2 db
vaníliás cukor 2 csomag
cukor 400 g
tejföl 2 ek
fahéj 0 ízlés szerint
tojássárgája 1 db