Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska ahogy a nagymamám készíti recept

hozzászólások (151)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

A tésztához

A szóráshoz

  • 50 g dió (darált)327 kcal
  • 25 g cukor (ízlés szerint)97 kcal
  • 17 g vaj120 kcal

A sodóhoz

összesen: 1173 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 6 adag *

A tésztához

A szóráshoz

  • 300 g dió (darált)1962 kcal
  • 150 g cukor (ízlés szerint)581 kcal
  • 100 g vaj717 kcal

A sodóhoz

összesen: 7032 kcal

energiatartalom / 100 g *

A tésztához

A szóráshoz

  • 12.6 g dió (darált)83 kcal
  • 6.3 g cukor (ízlés szerint)24 kcal
  • 4.2 g vaj30 kcal

A sodóhoz

összesen: 296 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma

Hozzászólások (151)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

alka003
alka003 / alka003 Tue, 2019-07-09 16:11

Kedves Dacota!
Annyit változtattam a recepteden,hogy 5 dkg élesztőt futtattam fel, tettem a tésztába fél csomag sütőport (így tocább puha marad). 15 deka vajat olvasztok vízzel. Én előbb a nedves hozzávalókat mérem ki + keverem össze. Egy tálba kimérem a fél kg lisztet és apránként hozzáadva a nedves hozzávalókhoz kezdem dagasztani. Ha ragadna a tál oldalához akkor kb 1 ek étolajat csurgatok a kezemre. Próbáltam már úgy,hogy a liszthez teszem a nedves hozzávalókat,de többször gyúrt tészta állagot kaptam és nem kelt meg. Mostanában mindenféle liszttel kísérletezem. :) Amit még megfogadtam az a dupla keletszés : dagasztás, 1 óra kelesztés, "felhasználás", megint fél - háromnegyed óra kelesztés. Az utolsó 10 perc már az előmelegedő sütőben van.

pufika83
pufika83 Tue, 2019-04-09 11:06

Elkészítettem, nagyon finom, legközelebb dupla adagot csinálok, mert hipp hopp elfogy. :) Köszönöm a receptet, puszi a maminak! :)

Fklari
Fklari Sun, 2019-01-06 12:28

Én már készítettem aranygaluskát többször is, más recept alapján. Tegnap kipróbáltam ezt, és eszméletlen finom lett, eztán is mindig így csinálom majd! Egyszerűen alig bírtuk abbahagyni az evést :)
A sodó is isteni hozzá, nagyon javaslom kipróbálni mindenkinek, óriási a különbség e között és a pudingporból készített között.
Köszönöm a receptet, a nagyinak külön!

bucikam79
bucikam79 Sun, 2018-11-18 23:09

Szia, az élesztő futtatásához akkor kell cukor, v nem? Lehet h hülyeséget kérdezek,de én még sosem készítettem kelt tésztát. A receptben írsz hozzá, a videon és a történetedben nem látok.

LilySun
LilySun / LilySun Thu, 2018-05-17 16:00

Szuper recept! :) Én úgy szeretem, ha nagyon nyakon van öntve a sodóval, úgyhogy abból nálunk dupla mennyiség is elfogy. :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2018-04-13 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.04.12. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Herbie
Herbie Sat, 2018-01-27 17:23

Az én Anyukám is csodálatos aranygaluskát készít, ő egy vékony tésztalappal fedi le a tetejét, így nem ég oda a dió.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2017-12-05 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.12.04. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Bogyó74
Bogyó74 Sun, 2017-07-16 12:59

Kb. 25 éve sütök, főzök, de valahogy az aranygaluska idáig kimaradt az életemből. Mármint ettem, de nem készítettem még. Egyik nap a 20 éves fiam felvetette, hogy igazán süthetnék már ilyet is, mert idáig minden sikerült, amit készítettem. Sokszor sütök kelt tésztát is, én robotgépet használok a dagasztáshoz. Ez a recept TÖKÉLETES!!! Csodálatosan megkelt a tészta, tele lett a tál vele, egyáltalán nem volt kemény, ahogy egy hozzászólásban olvastam, sőt amikor kiszaggattam, habkönnyű kis gombócok lettek! :-) A sodó is tökéletes lett, de én egy kicsit több cukrot tettem bele, mert mi így jobban szeretjük, de ez persze ízlés dolga! :-) Köszönöm a tökéletes receptet, ezek után máskor is sütök aranygaluskát, bepótolom a 25 év lemaradást! :-)

Csillamponiszemu
Csillamponiszemu Wed, 2017-01-18 14:37

Egyedül a sodót vettem ebből a receptből, de nekem sajnos kicsapódott a tojás, úgyhogy inkább vanília pudingot készítettem. Nagyon sajnáltam, de talán majd máskor.

agnes.orban.378
agnes.orban.378 Thu, 2016-11-17 14:22

én is leírom a tapasztalatom, mindent kimértem,, már egy kicsit gyanus volt,hogy elég keménynek véltem a tésztáját,,, nem kelt meg szépen másodszorra, és letakartam,,mert vannak már rossz tapasztalatom a diót illetően,,, szóval vmiért nem vagyok vele megelégedve...pedig nagyon szeretem....

trópusi fóka
trópusi fóka Sun, 2016-10-16 01:15

A cím helyesen: Aranygaluska, ahogy a nagymamám készíti. Egyébként pedig a dión és a vanílián kívül semmi egészséges nincs benne. Ettől persze még lehet finom. :)

raczancsusz
raczancsusz Fri, 2017-08-25 19:58

Szerintem nem az egészség a célja ennek a receptnek, ettől függetlenül nagyon finom. :)

Ollocska
Ollocska / Ollocska Sat, 2016-03-05 20:10

Dacota recijeiben nem lehet csalodni. Pontos, tökeletes, azt hozza, amit iger a kep es a szöveg. Megtöbb iylen szakacsot, halas köszönet a reciert.

xoiskg
Helga / xoiskg Sat, 2016-01-23 23:22

Nem készítettem még aranygaluskát, de 9 hónapos várandósan nagyon megkívántam. :) Nekiálltam és nem bántam meg! Könnyű volt elkészíteni és isteni finom lett, a sodóról nem is beszélve! Férjemmel együtt pusziljuk a nagyit, rég ettünk ilyen finomat! :)

timi1966
timi1966 Sat, 2016-01-02 18:36

Kedves Dacota!
Nagyon finom lett a süti köszi a receptet :)

Tami1027
Tami1027 Sun, 2015-11-08 19:08

Én ma csináltam ilyet először, a barátom nagyon szereti és most két pofára tömi. Köszönöm a receptet, nagyon bejött!

Brigonia79
Brigonia79 Sat, 2015-11-07 18:37

Kedvencem! Köszönöm a receptet! Én római tálban készítem, így pihe-puha, és biztos a siker.

Lencsilany82
Lencsilany82 Sat, 2015-10-10 19:04

Nagyon köszönöm a receptet, a nagyinak külön puszi érte :) Életem első aranygaluskája és úgy tökéletes, ahogy van.
Üdv, Lencsi

hopedaddy
hopedaddy / hopedaddy Tue, 2015-08-18 19:46

Nagyon finom a tésztája, ezt fogom elkészíteni mindig, de egy dolog eddig még egy aranygaluskánál sem sikerült, mindig megégett az alja. Attól tartok a cukros-diós forgatás az alján nagyon megsül, lehet a hőfok is túl magas, de ha alacsonyabbra veszem akkor meg nem sül meg, vagy talán a tepsivel van gond nem tudom, de a recept nagyon finom lett csak hamar elfogyott.Köszönöm

perla98
Perla / perla98 Mon, 2015-08-17 18:33

Kedves Dacota!
Először kísérleteztem az aranygaluskával,és mivel másnapra szinte csak morzsák maradtak,azt hiszem,jól sikerült.Sodót ugyan nem csináltam (másnapra halasztottam volna,csak addigra már mindegy volt...:D ),de így is úgy nyelte mindenki,mint kacsa a nokedlit.Én végül tettem cukrot a tésztába,legközelebb kipróbálom anélkül.Isteni lett,fantasztikus a tésztája,mindenkinek csak ajánlani tudom.A család nevében is köszönöm.

m.lekay
m.lekay Thu, 2015-05-28 13:55

Egy kérdés csak: a tésztánál az 1dkg vajat most a tésztához kell adni vagy a forma kikenéséhez, mert az elkészítésénél a 3.pontban bele tetted?! Előre is köszi :-)

Kaporka2011
Kaporka2011 / Kaporka2011 Fri, 2015-05-22 11:40

Kedves Dacota,
ezer pusszantás a Nagyinak! Mielőtt láttam volna a receptet még sosem ettem aranygaluskát. A mi családunknál ez az édesség valahogy kimaradt. Ugyanakkor a recept annyira guszta volt, hogy ki kellett próbálnom és most sül a második adag a sütőmben. A recept tökéletes! Szeretjük a Nagyikat :)

Diácska1994
Diácska1994 Mon, 2015-03-16 16:12

én is még csak kezdő háziasszony vagyok :)
de ezt a receptet az én unokáim is fogják tudni ;)
imádom, nagyon könnyű,lágy a tészta
nagyon köszönöm ;)

hevniki
hevniki Sat, 2015-03-14 14:31

Köszönjük!
Igaz én 2 éve paleo diétán vagyok, de a család aranygaluskát szeretett volna. A recepted tetszett a legjobban. Én is kenyérsütőbe dagasztottam, és olvasztott vajas kézzel csípkedtem, hempergettem meg a kis gombócokat. Nagyon finom lett, a csládomnak nagyon ízlet, köszönjük :)

1173
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 2 dkg
vaj 7 dkg
tej 3 dl
cukor 1 púpozott ek
tojássárgája 2 db
vaj 1 ek
dió 30 dkg
cukor 15 dkg
vaj 10 dkg
tej 7 dl
tojássárgája 4 db
vanília 1 db
cukor 6 dkg
finomliszt 1 púpozott ek