Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdélyi puncstorta recept

hozzászólások (11)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

A piskótához

A krémhez

A tetejére

összesen: 714 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 6 adag *

A piskótához

A krémhez

A tetejére

összesen: 4291 kcal

energiatartalom / 100 g *

A piskótához

A krémhez

A tetejére

összesen: 321 kcal
hasonló kalóriatartalmú receptek

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rebeka1011
Rebeka1011 Fri, 2014-10-17 09:58

Bármennyire is tetszene a recept, soha nem értettem egyet süteményeknél, krémeknél a nyers tojás használatával. Nem kevés egészségügyi kockázattal jár a fogyasztása, és nehogy az "édes élet" élvezése, keserű véget érjen egy kórházi ágyon! :)))

Aurélia
Aurélia / Aurélia Fri, 2015-10-09 11:50

Kedves Rebeka 1011!
Ha ennyire félsz az egészségügyi kockázattól, nem kell ilyen édességeket fogyasztani.De még majonézt se! Merthogy abban is nyers tojássárga van. Sőt még egyes besamellekben is. És még sorolhatnám. Ti. az egyik sűrítési technológia a tojássárga használata, Nyersen. Bizony nagyon szegényessé tehető az ételkészítés és kínálat, ha kihagyjuk a nyers tojást belőle.
Ha javasolhatnám, hogy fertőtlenítsd a felhasználás előtt, akkor máris csökken az egészségügyi kockázat. Akkor már csak a frissesség hiányából lehet a baj, de annál meg olyan mindegy, hogy főtt vagy nyers....
Jó sütés-főzést: Aurélia

lyttleangel
lyttleangel Mon, 2011-06-27 09:08

Kedves zildi41!

Nagyikám imádott puncstortája is hasonló volt, mint az anyukádé, csak ő sziruposan csinálta valahogy. Nagyikám még él szerencsére, de 86 évesen már nem emléxik rá.:( Örültem, hogy olvastam a te recepted.

Klári
Klári / Klári Tue, 2011-03-01 17:35

Kedves "zildi41"!
Köszi a receptet, ki fogom próbálni.
Üdvözlettel: Klári

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-03-01 16:34

Anyám erdélyi puncstortája -sajnos csak volt -
Csak a töltelék más, illetve a felvágás.
A tortát 3 szeletbe vágta, középső vastagabb, amelyet kis kockákra vágott /1-1,5 cm-esre, aztán 3 részre osztotta ezeket és a következőképp ízesítette:
- 1. rumos, mazsolás rész
- 2. s.baracklekváros rész
- 3. kupac kávés v. kakaóporos rész /sötét,tejes kakaó/
A 2 kupacból felváltva rakott az alsó lapra,szépen összeillesztve őket,majd rátette a fedőlapot.
/A barackos rész helyett lehet vékonyan bekenni lekvárral a lapokat, alsó és felsőt is.
Utána tányér rá, hűtő 1 napig, másnap rumos cukormáz......
Hát, ma is érzem a fincsi ízt a számban, pedig szegényke 93-ban meghalt.
Ez az ő spéci tortája volt... Jó étvágyat, ha kipróbáljátok!

Rebeka1011
Rebeka1011 Fri, 2014-10-17 10:09

Ez a töltelék viszont remek! Anya is így készítette, volt rajta egy kis cukorszirup is, hogy a kávés, kakaós rész keserűségét megédesítse. ( Talán mézzel sem lenne rossz pótolni ezt, egy finom kis akácméz nem megvetendő szempont, gondolom én ) A sárgabarack rész sem hiányozhat alul-felül, mert ettől szaftosabb, ízletesebb, főleg, ha házi, szerencsére még van belőle tartalékom. Azt hiszem hamarosan el is fogom készíteni, csak tekercs formájában.

További jó sütögetést mindenkinek!

Klári
Klári / Klári Sat, 2009-03-14 17:35

Kedves Ferenc!

Köszönöm a receptet, ezt a változatot is ki fogom próbálni.

Üdvözlettel: Klári

taksi
Mártika és Feri / taksi Fri, 2009-03-06 10:24

Kedves látogató!

A KLÁRI által elkészített FINOM PUNCSTORTA RECEPTJE NEM SOKKAL TÉR EL
AZ ÉN ÁLTALAM ISMERT RECEPT-TŐL.
Amely így szól:
Erdélyi puncstorta
Habosra keverünk hat tojássárgát hat evőkanál cukorral meg egy késhegynyi szódabikarbónával, majd közékeverünk hat evőkanál réteslisztet és a tojások kemény habbá vert fehérjét.
Kizsírozott, kilisztezett nagy tortaformában megsütjük és deszkára borítva hűtjük ki.
Tetejéről egy ujjnyi vastag lapot levágunk, az alsó rész belsejét kiskanállal kiszedjük,
összemorzsoljuk és három evőkanál rummal megöntözzük.
Habosra keverünk 10 deka porcukrot 15 deka vajjal vagy margarinnal meg négy tojássárgájával, beletesszük a rumos tésztamorzsát, 10 dkg megáztatott mazsolát, és ezt a krémet a tészta üregébe öntjük. A felső lapot ráfektetjük, és az egészet bevonjuk három evőkanál kakaóból, három evőkanál cukorral meg egy kevés vízzel főzött, három deka vajjal kikevert keserűcsokoládé mázzal. (Máz helyett tálalás előtt bevonhatjuk a tortát édes tejszínhabbal is.)
Tehát az általam ismert receptben nem szerepelt a töltelékben lekvár!
A tetejét pedig eredetileg (szerintem) nem tejszínhabbal vonták be.
A feleségem erdélyi lányként pedig nem is emlékszik az általunk erdélyinek
nevezett puncstortára. Érdekes. Talán a recept a brassói aprópecsenye, vagy a székelykáposzta,
vagy a kolozsvári töltött káposztához hasonló??? kérdezem Én?

További jó főzőcskézést Üdvözlettel: Taksár Ferenc

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-03-05 06:52

Vagyis azért erdélyi, mert nincs a töltelékben lekvár viszont van rajta tejszínhab?

714
tojás 6 db
porcukor 6 púpozott ek
finomliszt 6 evőkanál
citromhéj 0.5 citromból nyert
sütőpor 1 tk
vaj 15 dkg
tojássárgája 4 db
porcukor 12 dkg
rum 3 ek
habtejszín 4 dl
porcukor 4 teáskanál
habfixáló 1 csomag