Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Formatartó mézeskalács 19. recept

hozzászólások (9)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

A tésztához

Az írókához

összesen: 1158 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 4 adag *

A tésztához

Az írókához

összesen: 4628 kcal

energiatartalom / 100 g *

A tésztához

Az írókához

összesen: 358 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gulyasandi
gulyasandi Sat, 2019-12-21 17:57

Ez a legfinomabb mézeskalács, amit valaha ettem! Az elmúlt 3 év karácsonyán mindig ezt a receptet használtam

oosaki
oosaki Thu, 2012-12-27 21:53

Karácsonyra sütöttem, nagyon finom lett, csak azt nem értem, nekem miért kellett a sütéshez 200 fok és tizenöt perc... Sajnos a 150 fokot nagyon kevésnek találtam, nyers maradt az egész, az első tepsit kétszer kellett visszategyem további sütésre. Mindenesetre nagyon finom lett, köszönöm, hogy kipróbálhattam.

Ruszkicsaj
Ruszkicsaj / Ruszkicsaj Fri, 2012-12-07 18:11

Remélem ezzel a recepttel sikerülni fog, mert a tegnapi kísérletem szétfolyt a sütőben egy másik recepttel..... :(

Nucko
Tornyay Erna / Nucko Sun, 2011-12-18 10:11

Kedves Nóra, én a következő tippeket tudom javasolni ahhoz, hogy megmaradjon a kisült mézeskalács keménysége. Az egyik, hogy a szódabikarbóna tényleg csak 2 csapott mokkáskanálnyi legyen fél kg liszthez, ezzel nem fogja túlzottan "felfújni" a kalácsot sütés közben. Másik fontos dolog, hogy igazából a bekevert tésztát nem kell hűtőbe tenni, még akkor sem ha csak másnap van időd a felhasználására, inkább tedd a lakásnak egy hűvősebb részére, ott pihentesed. A tészta ez idő alatt nem fog megromlani, mert a cukor és méz tartalma konzerválja a tojást és a vajat. Viszont nem fog megvizesedni, ami sajnos a hűtőbe tétel miatt bekövetkezik. Harmadik javaslatom: átgyúrásnál használj bátran több lisztet a tészta alá, dolgozd bele, hagyd pihenni 20 percet, majd ez után szaggasd ki a formákat. A sütésnél inkább picit barnább színre törekedj, ezzel nem égeted meg, csak jobban átsütöd. Végezetül a kisült mézest hamar zárd el fém-, vagy műanyag dobozba.

A tészta visszakeményítése nagyon egyszerű, tedd be a sütőbe a kalácsot kb. 1,5-2 percre, majd a fentiekhez leírt módon tárold felhasználásig. Igazából a liszttel és a sütési idő hosszabbításával, valamint a helyes tárolással lehet a mézeskalácsok keménységét elérni, megőrizni.

Remélem, tudtam segíteni!
Üdv: Erna

lyttleangel
lyttleangel Sat, 2011-12-17 21:18

Kedves Erna!

Először is megköszönném, hogy életem legjobb mézeskalács receptjét megosztottad velem.
Kérdésem az lenne, hogyha megpuhul, visszakeményíteni hogyan lehetne, vagy megelőzni, hogy megpuhuljon. Előre is köszi a választ!
Üdv: Nóra

Nucko
Tornyay Erna / Nucko Mon, 2011-01-31 12:06

Köszönöm szépen! :-)

Voltaképpen ezek a mézeskalácsok ugyanúgy megpuhulnak, ha párás környezetben tartjuk. Pl. ha pléh dobozban tárolod, akkor egy kis mokkás pohárba tegyél vizes papírtörlöt, majd így zárd le a dobozt. A mézes megpuhul, fogyasztható lesz, igaz a dekoráció le fog potyogni.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2011-01-27 12:39

Eredetileg azt akartam megkérdezni, hogy megpuhulnak-e ehetők-e a mézeskalácsok, de miután megnéztem az oldaladat rájöttem, hogy ezeket a műalkotásokat nem is szabad megenni. Gyönyörüek.Piroska

Veroniq
Veroniq Thu, 2011-01-27 10:30

Egyszerűen elképesztő, milyen gyönyörűeket alkottál! Le a kalappal! Gratulálok! Ez már művészet.
(Elkukkantottam az oldaladra is... Meseszépeket láttam... azóta nem is találom a szavakat. :))
Köszönet a receptért! :)

1158
finomliszt 50 dkg
virágméz 25 dkg
porcukor 15 dkg
vaj 5 dkg
tojás 1 db
fahéj 0 ízlés szerint
szegfűszeg 0 ízlés szerint
szódabikarbóna 2 kk
mézeskalács fűszerkeverék 1 késhegynyi
mandula 2 dkg
napraforgó olaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
porcukor 20 dkg
tojásfehérje 1 db
citromlé 1 tk
ételfesték 2 csepp