Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karfiol popcorn recept

hozzászólások (17)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

összesen: 51 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 4 adag *

összesen: 200 kcal

energiatartalom / 100 g *

összesen: 36 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Thu, 2012-07-05 11:37

Kedves Kristina!
Tegnap nekiduráltam magam, mert a karfiol szombat reggel óta arra várt, hogy csipszként végezze.
Mindent úgy csináltam, ahogy mondtad. Kb 30 C°-ra állítottam a sütő hőmérsékletét, majd felvettem 41-re. Másfél óra múltán semmi változás nem történt a karfiolszeletekkel. Nem csodálom, hisz szinte hideg volt a sütő. Felvettem 60 C°-ra, de 1 óra múlva besokalltam, és mivel el kellett mennem otthonról, és nem mertem égve hagyni a sütőt, lekapcsoltam. Este 10 után értem haza, így végül 180 fokon pár perc alatt megsütöttem őket, úgyhogy lett egy tepsinyi élesztős karfiolom. :-)) Egy picit tényleg a sajt ízére hajaz. majd rittyentek valamit köré, mellé, hozzá, ha már csipszként nem tudom elropogtatni. Azért beszélek ám egyes számban, mert nincs családom még. A párommal sem lakunk még együtt, de persze kettőnknek szoktam sütni-főzni.
A tojásos-tejfölös babsalidnád látod majd a kommentem, a karfiolra várakozás közben gyorsan összedobtam, és nagyon ízlett.
Szép napot!
Üdv. Viki

Kristina
RAW / Kristina Thu, 2012-07-05 15:33

Drága Viki!
Nagyon szépen köszönöm a sok jó és hasznos információt:). Sajnos nekem nem lehet a sütőmet 3o C-ra de még negyvenre sem beállítani, ezért vettem az aszalógépet. Az aszalóban 4oC meleg levegő járja át az ételt, de az is igaz ha 4oC készítem akkor akár 6-8 óráig(néha tovább) is eltarthat.
Nagyon sajnálom, hogy nem lett csipszed, ennyi fáradozás és igyekezet után. De azt sem szeretném ha elvenné a kedved így ha megengeded megosztanám Veled 1-2 sikertelen próbálkozásomat. Úgy kb 2-évvel ezelött amikor elkezdtem tanulgatni a speciális raw ételek elkészítését akkor jöttem rá, hogy ez sokkal nehezebb mint a hagyományos főzés. Az elején majdnem föladtam ugyanis soha nem voltam biztos abban, hogy mi kerekedik ki az alkotásomból.
Sokáig törtem a fejem, hogy ez vajon miért is lehet?! Azt hiszem az egyik oka az, hogy az étel még mindíg nyers vagy majdnem nyers így fontos, hogy milyen az íze a felhasznált alapanyagoknak, mennyi a nedvesség tartalma, vegyszerrel vagy vegyszermentesen készített stb..
A végén arra lyukadtam ki, hogy többet foglalkozom kémiával amikor főzök és nagyon sok időt is elvett. Majdnem 1-évig kudarcot kudarc hátára hallomoztam, de azért voltak sikerélményeim, és elkezdtem jobban megérteni az "élő" ételeket. Az egyik ismerősömnek van egy raw éterme ahovánéha bejárok és azt vettem észre, hogy az ételeinek nem mindíg ugyan olyan az íze. Először kicsit elvette a kedvem de aztán jobban belegondolotam, hogy itt olyan ételekről van szó amit eredeti formájában hagyunk persze, hogy nem lehet ugyan azt az ízt produkálni. Így a szemléletem is nagy mértékben megváltozott! Nincsenek elvárásaim (úgy értem, hogy legyen tökéletesen ugyan olyan az íze) inkább érdeklődéssel fogadom az étel ízét ugyanis egy egész kis történt van mögötte attól a pillanattól kezdve hogy kirügyezett a földben. Természetesen a fűszerekkel, sóval, olajokkal jól lehet kontrolálni az ízeket de mégis ha annak a cukkininek más az íze akkor azt érezni fogod mivel nem főzted meg így a természetes ízén sem tudsz változtatni.
Így vagyok a szárítással is nem mindíg lehet eltalálni nem lehet úgy "főzni" mint a megszokott receptekben. Egy ismerősömnek pl 2-napjába tartott a hagyma karikák kiszárítása ami álltalában nem tart 12-óránál tovább... akkor tanultan meg ha valami ennyi problémával jár akkor inkább elkészítem a hagyományos módon, vagy inkább lemondok róla. Egy kalandos utazásként fogom fel a nyers ételeket, ugyanis soha nem lehet tudni "mit hoz a holnap":)
Sajnos nem tudom, hogy a sörélesztő mennyivel külömbözik az étkezésitől, de azért annak nagyon örülök, hogy legalább kicsit vissza adta a "sajtos" ízt. A helyedben én sem szárítanám a sütőben fél napig mert az nagyon sokba kerülne és nem is hiszem, hogy így már megéri. Nekem 7-óráig tartott az aszalása 4oC-on az aszalóban, azt hiszem ez nagyon hosszadalmasnak számít.
Nagyon örülök, hogy ízlet a babsali és nagyon szépen köszönöm hogy kipróbáltad:)
További szép napot kívánok.
Szeretettel
Kristina

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2012-07-06 08:34

Kristina!
Köszönöm, hogy megosztottad az évek során összegyűlt tapasztalataidat a nyers ételekkel kapcsolatban. Nagyon tanulságos. Az biztos, hogy teljesen más íze van egy "éppenhogycsak" párolt vagy sütött zöldségnek, mint amikor teljesen kifőzünk belőle minden aromát, a vitaminokról, ásványi anyagokról nem is beszélve.
Kinéztem már az Alfredo szószos cukkinitésztádat is, annyira guszta, de szerintem kicsit megfuttatom majd olajon, vagy megpárolom előtte a cukkinit. Nekem nyersen túl fanyar. habár lehet, hogy a szósz és a fűszerezés csodát tesz vele. Úgyhogy tudod mit, először nyersen elkészítek egy kis adagot, és ha bejön úgy is, akkor az egészet nyersen hagyom majd!
Tegnap este pedig elővettem az élesztőpelyhes karfiolt, szeleteltem mellé paradicsomot, és pici tejfölbe mártogatva jól bevacsiztam. És nagyon finom volt, alig tudtam abbahagyni.
Szép napot!
Üdv: Viki

Kristina
RAW / Kristina Sat, 2012-07-07 13:15

Kedves Viki!
Nagyon aranyos és kedves vagy Viki:) kellemes szép hétvégét!
Üdv,
Kristina

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-06-26 15:47

Ez a karfiol nagyon felcsigázott. De valaki írja meg, hol kapok étkezési élesztőpelyhet!! Köszönöm!
RAW, én úgy elvendégeskednék nálad egy-két hónapig!

Kristina
RAW / Kristina Tue, 2012-06-26 20:48

Kedves Kicsivik!
http://shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4?id=1217
Én itt találtam a neten (igaz nem tudom , hogy mennyire jó), de szerintem bio boltokban biztosan lehet kapni. Ha valaki tudna ebben nekünk segíteni azt én is nagyon szépen megköszönném:)
De aranyos vagy Kicsivik:) nagyon szépen köszönöm ennél nincs is nagyobb dicséret.
További szép napot kívánok!
Üdv,
RAW

kicsivik
kicsivik / kicsivik Wed, 2012-06-27 07:48

Köszönöm a tippet Kristina. Internetről nem szoktam rendelni, gyakran a kiszállítás díja meghaladja a termék árát, vagy annyiért üzletben is megkapom. Szétnézek majd a környékbeli bioboltokban.
Mindig elcsodálkozom, hogyan pattan ki az ember fejéből olyan ötlet, hogy pl a zöldséget élesztőpehelybe forgassa, majd kisüsse, hogy aztán jól elropogtassa!
Neked is szép napot!
Üdv,
Viki

Kristina
RAW / Kristina Wed, 2012-06-27 13:06

Én is köszönöm az infót Kicsivik:) fogalmam sem volt arról, hogy a postai díjak ennyire magasak.
Úgy tényleg nem éri meg. Ez a recept a neten "forog" a nyers étkezők találták ki talán ezért sem olyan ismert. Gondolom azért mert hiányzik a sajtos íz és a pocorn:) igaz szerintem finomabb mint a popcorn de azthiszem ez egyéni ízlések kérdése.
Neked is további szép napot:)
Kristina/RAW

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2012-06-29 10:25

Sörélesztőpelyhet sikerült szerezni, meglátjuk mennyire lesz sajtra emlékeztető íze. Kérdésem még az lenne, aszaló hiányában, hogy villanysütőben hány fokon, mennyi idő alatt és milyen álláson készíthető el, úgy hogy ropogjon?
Köszi előre is!

Kristina
RAW / Kristina Fri, 2012-06-29 14:17

Kedves Viki!
Emlékszem a sörélesztőpehelyre nagyon jó ötlet ugyanis nagyon hasonlít (de az is lehet, hogy ugyan az csak elkezdek divatos neveket adni régi dolgoknak..ki tudja;) Emlékeim szerint nagyobb kb 1cm átmérőjüek a pelyhek ha nagyobbak akkor egy mozsárban vagy csak kézzel törd-nyomkod apróra.
Bocsi Viki ha sokat fogok innetől magyarázni csak nem szeretnék semmit kihagyni:))
Két okból szárítják: azokat az ételeket amit 41C allatt kiszárítanak azok megtartják az enzimeket, és egyenletesen lesz ropogós kivül-belül.
Mondjuk azt hogy nem a 41C érdekel minket ebben a receptben hanem a tökéletes ropogós íz.
Vigyázz a sóval ha szárítod de még akkor is ha lassan sütöd ezeknek az ételeknek nagyon sós lesz az íze ha túl sokat raksz bele. Éppen csak hintsd meg a darabkákat.
Ha nem zavar használd a kezed, és jól masszírozd a karfiolba az (én oliva olajat használtam) olajat. Hogy még az apróbb részek közé is menjen valamennyi.
Hagyd így állni ha van időd nem kell de ha nem sietsz akkor feltétlenűl.
A sütődet elször állítsd be a legalacsonyabb fokozatra és úgy kezd el sütni. Ugyanis ha túl magas a hőmérséklet akkor kivűl hamar megkeményedik és mire a belseje puha lesz addigra kivűl már megég. Türelmesnek kell lenni vele ugyanis sokáig eltarthat és a karfiol darabkákat meg is kell forgatni vagy fordítani. Az időt sajnos nem tudom megmondani (még az aszalónál is órák lehetnek a külömbségek). De a sütőben kb 1-2 óráig is eltarthat. Ha nagyon szereted az ilyen ropogós zöldségeket szerintem úgy éri meg ha gyeszerre többet többfélet készítesz ugyanis a hűtőben 1-hétig is el áll ha nem tovább.
Nagyon szépen köszönöm az érdeklődésedet nagyon kedves vagy. Sok sikert kívánok:)))
Ha van kedved vagy időd kérlek meséld el hogy milyen lett.
További szép napot!
Kristina

kicsivik
kicsivik / kicsivik Sat, 2012-06-30 11:17

Kristina, nem győzöm megköszönni a segítségedet!! Már megvettem a karfiolt is a piacon, nincs visszaút, a jövő héten megpróbálkozom vele!
Nem is olyan régen sikerült nagyon elsóznom a hasonló módszerrel sütött padlizsánkarikákat. A párom így is nyelte mint kacsa a nokedlit, bő tejfölbe mártogatva. De ezennel vigyázni fogok a sóval!
Mindenképp beszámolok az eredményről, remélem sikersztori lesz!! Nagyon szép hétvégét kívánok neked és a családodnak!
Viki

51
karfiol 1 kis fej
1 kk
napraforgó olaj 1 ek
élesztőpehely 2 ek