Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kenyér kemény kovásszal recept

hozzászólások (7)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

A kovászhoz

A kenyérhez

összesen: 2221 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 2 adag *

A kovászhoz

A kenyérhez

összesen: 4439 kcal

energiatartalom / 100 g *

A kovászhoz

A kenyérhez

összesen: 241 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Wed, 2013-03-20 17:50

Szia Torma!

Az első két etetésénél egész kemény tésztát kell gyúrni, de a végső kovász állaga kb. olyan, mint egy sűrűbb kenyértészta.
Végül is majdnem olyan, mint az öregtészta, csak annál jóval erősebb, tehát a követkző használatkor nem kell plusz élesztő.
Én úgy állandósítottam a használatát, hogy az 5. napon ketté választottam, és külön etettem. Amikor a 15. napon felhasználtam az egyik egész kb. 190 g kovászt, a másikat ismét ketté válaszottam, és mindkettőt megetettem. Az egyiket felhasználtam 2 nap múlva, a másikat akkor újra szétválasztottam és etettem stb.
Egyelőre nem tettem hűtőbe, mert 2 naponta mindig sütök, és kb. 24 fok van a konyhában, de nyáron muszáj lesz ott tartani.

A graham liszt igaziból ugyanannyi korpát tartalmaz, mint tk., hiszen ebben is a teljes szem van őrölve, csak durvább szemcsékre :)

üdv,Zilka

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-03-20 09:27

Szia Zilka! Na, itt a kemény kovász!!! NAGYON érdekes!!! Milyen ennek a kovásznak az állaga? Keményebb, mint a kenyértészta? Mennyit hagysz a következõ kenyérhez? Hol tartod, ha kész? Hûtõben? Csak azt ne mondd, hogy egyszeri...!?
Gyönyörû a kenyered!!! Gratula!

Más kérdés: Meg tudnád mondani mennyi korpa van a Graham lisztben? Itt kevernem kéne...de tetszik :)
Minden jót, üdv, Torma :)

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-03-22 06:28

Koszi a kimerito infot!!! Nekem at kell gondolnom, hogy inditok-e uj kovaszt, mert mar ezzel a harommal is kicsit "zsonglõrözök" ;))) Kellemes Husveti Unnepeket, ha nem "talalkoznank" addig!!! T:)

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-03-24 04:58

Közben megnéztem a só kerámiát...az liszt, viz, só, kevés olaj...alacsony tűznél kisütni és lelakkozni....lehet, hogy azzal a módszerrel is csinálok valamit!!! Jó "agyagozást"! T:)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-03-25 08:52

Szia Torma!

Jó ötlet, és jól is működik. Régebben csináltunk belőle karácsonyfadíszt :)

2221
rozsliszt 100 g
víz 100 ml
kenyérliszt BL80 500 g
rozsliszt 30 dkg
graham-liszt 10 dkg
kenyérliszt BL80 15 dkg
kovász 20 dkg
0 ízlés szerint
víz 4 dl