Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos pizzás csiga recept

hozzászólások (3)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

Tészta

Töltelék

Összeállítás

összesen: 300 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 12 adag *

Tészta

Töltelék

Összeállítás

összesen: 3601 kcal

energiatartalom / 100 g *

Tészta

Töltelék

Összeállítás

összesen: 253 kcal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lousha
Lousha / Lousha Thu, 2016-06-23 20:19

Kedves Károly, amit leírtál, az nem kovász. A kovászban nincs bolti élesztő, maga "gyártja le", semmi más nem kell bele, csak liszt és víz, illetve adható hozzá a legelső alkalommal egy kiskanál kefir, attól gyorsabban megindul. Természetesen így sokkal tovább tart, mire alkalmas lesz a kenyér megkelesztésére, nem elég neki 6-8 óra, sokkal inkább két hét körüli idő, mire "felnevelünk" egy kovászt. De ha egyszer megerősödött, onnantól már mindig van friss, sütésre alkalmas kovászunk.
Ha érdekel a dolog, és szívesen kipróbálnád így is a sütést, a receptjeim között találsz egy részletes leírást kovásznevelésre.
További jó sütést-főzést! :)

Angyal Károly
Angyal Károly / Angyal Károly Thu, 2016-06-23 20:15

A kovászra klikkelve nem igazán jó a magyarázat, csak részben igaz.
100 gramm kovászt így készíthetünk otthon:
65 gramm liszt (attól függ mit szeretnénk sütni) jelen esetben BL80-as kenyérliszt.
35 gramm langyos víz
5 gramm élesztő
Mivel az élesztő kevés mennyiségű célszerű a 35 gramm langyos vízben feloldani.
Az három összetevőből kissé lágy tésztát készítünk, majd 6-8 órán keresztül érni hagyjuk letakarva. És innentől már igaz, hogy a kovász érése közben, tej és ecetsavas erjedés megy végbe.

300
kovász 100 g
kenyérliszt BL80 250 g
teljes kiőrlésű liszt 150 g
sikér 10 g
aszkorbinsav 1 g
14 g
főzőtejszín 150 ml
cukor 2 g
víz 90 g
sűrített paradicsom 190 g
csípős paprikakrém 10 g
víz 70 ml
paprikás szalámi 150 g
olajbogyó 30 g
trappista sajt 150 g
5 g
cukor 3 g
fokhagymapor 10 g
bors 5 g
oregánó 15 g
repceolaj 25 g