Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Muszaka 3. - padlizsános recept

hozzászólások (8)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

összesen: 707 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 4 adag *

összesen: 2829 kcal

energiatartalom / 100 g *

összesen: 98 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma
hasonló kalóriatartalmú receptek

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

klaukara
klaukara / klaukara Sat, 2011-05-21 16:59

Próbáltam utánanézni, de nem igazán találtam semmit a pontos jelentésével kapcsolatban :( Mindenhol csak a recepteket magyarázzák.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2011-05-21 16:50

Csak érdekességképpen: Nem vennék mérget rá, de ha jól tudom a muszaka - rakottast, rakott ételt jelent, s ez készülhet sok mindenből. Hátha lesz majd valaki, aki pontosan tudja! Láttam én ezt sütőtökkel is készíteni a padlizsán helyett. (igaz az nekem nem jött be...:))) Ez annál inkább! A legjobbakat: Mrs Smith

Szöged
Szöged Thu, 2011-05-19 11:50

Elnézést a sajtóhibákért, nem vettem észre. Egy régi, lassú gépről írtam!

Szöged
Szöged Thu, 2011-05-19 11:42

Görögöktől kaptam az eredeti muszaka receptet. (Épp tegnap csináltam vacsoa vendégeimnek,.) Annyit tennék hozzá: krumplit főzök hajában, felszeletelem (lehet sütni, de akkor sokkal nehezebb lesz). A darált húshoz karamellizálok 2 db kockacukrot, felöntöm száraz vörösborral 1-2 dl). A görögök úgy készítenek besamellt, mint mi magyarok rántást. A besamellhez adok Parmezán sajtot. A darált húst szaját kútfőm alapján oreganoval és majorannával fűszerezem).
Tgnap annyit újítottam, hogy cukkinit sütöttem a padlizsán mellé, és meglepődve tapasztaltam, mennyivel kevesebb zsiradékot szív be az utóbbi a padlizsánnal szemben.)

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-05-19 11:21

A muszaka eleve padlizsánnal készül. Miért a megkülönböztető név, hogy "padlizsános"? Nem értem. Ha nem lenne benne padlizsán, nem is muszaka lenne.

klaukara
klaukara / klaukara Sat, 2011-05-21 11:02

Tudomásom szerint a muszakka eredetileg arab eredetű szó, nem görög, és vagy padlizsán, vagy burgonya / cukkini / sárgarépa található benne. A szerb és a bolgár recept inkább burgonyát használ a padlizsán helyett. Az arabok előételként fogyasztják. Az én receptem a török variáció, besamel és reszelt sajt nélkül, amit itt rizzsel és reszelt uborkás, mentás, olívaolajos, joghurttal, főételként fogyasztanak.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-05-21 13:04

Sok dolgot megtudtam most, nagyon szépen köszönöm a választ! :-)
Eszter

707
padlizsán 4 db
darált sertéshús 30 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
paradicsom 2 db
paradicsom 2 db
fokhagyma 4 gerezd
zöldpaprika 2 db
sűrített paradicsom 2 dkg
citromlé 1 kk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
szegfűbors 0 ízlés szerint
vaj 2 ek
napraforgó olaj 2 dl