Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyárson sült malac parazsas burgonyával recept

hozzászólások (50)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

A malachoz

A kenéshez

A parázson sült burgonyához

összesen: 4354 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 12 adag *

A malachoz

A kenéshez

A parázson sült burgonyához

összesen: 52252 kcal

energiatartalom / 100 g *

A malachoz

A kenéshez

A parázson sült burgonyához

összesen: 174 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma

Hozzászólások (50)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nutis pali
nutis pali Wed, 2014-06-25 16:45

Az alapanyaghoz bárkinek segítséget nyújtok, saját húsboltunk /családi/ a bosnyák téri piacon Dara-hús kft néven keressetek!

bossbu
bossbu Thu, 2013-01-17 13:00

Sziasztok!
érdeklődnék, hogy mi lenne ha az egész malacot betekerném alufóliába és abban sütném nagyrész, majd az idő utolsó részében levenném és ropogósra sütném a bőrét?
Nem kéne izgulni, hogy milyenlesz a hús, az alufóliába fokhagymát , fűszereket is tudnék rakni.

Így lehetne?

miki7511
miki7511 Tue, 2013-12-10 12:32

Sziasztok!
Több éve készülök egy igazi faszenes malacsütésre (konyhai cserépedénybe már megy, legalábbis ezt mondták nekem:) ), de még nincs sütőm. Nagy szívességet kérnék: akinek van saját készítésű sütője küldjön már nekem egy két képet, és jó tanácsot. mikuszonga@indamail.hu
200 l-es hordóból jó? Amerikába nagy divatja van. személy szerint valamilyen kombináltra gondolok ami több mindenre jó. A motort honnan szerzitek be, és milyen az ideális sütő mérete?

salumeria
Kornél / salumeria Tue, 2013-12-10 13:27

Szia,
a hordó nem jó.
Abban az esetben jó, (félbevágva hosszában rostéllyal, vagy ráccsal) ha faszénen, illetve rostélyon akarod sütni a malacot, akkor viszont fel kell vágnod végig a hasánál, és ki kell nyitni, mint egy könyvet. Más fajta technológia kell hozzá, az igazából egész malac grillezése, nem pedig egészben történő sütése.
Szerintem a legjobb, amit tehetsz, ha egy ügyes lakatossal tárgyalsz a dologról, ő képes lesz megépíteni olyanra a sütőt, amilyet szeretnél. Azt viszont nem szabad elfelejtened, hogy a tűztér alja mindenképpen samott berakású legyen, máskülönben nagy lesz a hőveszteséged, és lassabban fog sülni a malac 5x annyi szénnel. Motor tekintetében annyi a javaslatom, hogy áttételes villanymotorral is működik a forgatás, azzal be lehet szabályozni a forgási sebességet. Üdv.: Kornél

salumeria
Kornél / salumeria Thu, 2013-01-17 17:18

Kedves Bossbu,
Malac esetében halva született ötlet, ugyanis a hús a fóliától nem tud átmelegedni sem, nem hogy átsülni.
A parázs és a malac között hőtükörként szolgál, megakadályozva a hús sülését. Nem összekeverendő a zárt hőben történő sütéssel, megjegyzem a húst ott sem fóliázzuk be.
Ökörsütésnél láttam már olyat, hogy befóliázták a teljes állatot a sütés elején, azonban ott nagy lángon égették a tüzet alatta, úgy gondolom ott nagyon kell tudni az ember mit, és mennyi ideig csinál.
Malac vonatkozásában ez az eljárás nem releváns. Inkább pácold be a malacot és a belsejét fűszerezd. Pácban két-három napig is vígan elvan, utána pedig lehet sütni.
Üdv.: Kornél

bossbu
bossbu Thu, 2013-01-17 17:37

Kedves Salumeria!

Köszönöm a szakértői válaszod, el is hesegettem a gondolatot,:)
Az a helyzet, hogy van egy szabadtéri samottos grillpadom, amin mindenféle finomat lehet sütni, de még malacot nem csináltunk. Most akarok ráfabrikálni egy forgató szerkezetet, mert lesz egy nagy rendezvény, ahol igazán jó lenne egy kismalacot elfogyasztani. Node soha nem csináltam és kételkedek, hogy elegendő lesz-e az a hőfok, amit produkál a grillpad a szabadban. Hallottam egy veterántól, hogy alap, hogy főzzük meg előtte azt a malacot és jól pácoljuk be, akkor tuti lesz a story, node olvasom minenhol, hogy szósincs főzésről. Kellő odafigyeléssel, türelemmel, babusgatással, kenegetéssel, fokozatos hőmérséklet növeléssel omlós puha lesz a husa.
Mit javasolsz egy elsőrandis malacsütőnek? Milyen távolságra kell lennie a malacnak a hőforrástól, milyen gyorsan forogjon a szerkezet?

köszönöm!

salumeria
Kornél / salumeria Thu, 2013-01-17 19:34

Nos, a veteránt csókoltatom a távolból, főzzön sokat! TE viszont még véletlenül se tedd!
Horvátországi első nyaralásom alkalmával (még a délszláv háború idején) vendéglátónk meginvitált bennünket egy szigeten lévő tanyájára, báránysütésre. A báránysütés a következő módon zajlott: összeeszkábált egy motoros forgónyársat (a földtől kb. 30 cm-re volt a nyárs az állványon), arra felhúzott egy tejes bárányt, majd faszénparazsat tett alá és kb. 5 óra alatt megsütötte. Ragyogóan sikerült, tegyük hozzá nyers súlyban a bárány nem lehetett több 4-5 kg-nál. De mindez Isten szent ege alatt, egy nyárson.
A malac ennél kicsit komplikáltabb, hacsak nem hasonló méretűt akartok sütni... A társaság létszámától függően azért legalább 15 kg-os lesz nyers súlyban, annak pedig át kell sülnie belül is, nem elég ha a bőre szép színű. Javaslatom a következő: A grillpadodat rakd körbe "U" alakban samott téglákkal egyfajta falata építve köré, a tetejét pedig 20-as samott lappal fedd be úgy, hogy a füst még el tudjon távozni. Ezzel a megoldással a meleg nem tud olyan könnyen elillanni, a malac pedig folyamatos hőben lesz a sütés alatt, nem csak sugárzó hő éri alulról. Ezzel együtt a tüzelésnél bevált fokozatosság elvét követned kell, ahogy azt a receptemben le is írtam. Türelemmel kell sütnöd, a 15 kg-os malacra nyugodtan számolj 6 órát (kilónként 20-25 perc). Ezzel a megoldással szerintem sikerülni fog a sütés! Üdv.: Kornél

kjimmy93
Kjimmy93 / kjimmy93 Tue, 2012-05-01 20:29

Üdv!

elég rég volt hozzászólás,remélem valaki észrevesz.. : ))

a kérdés az lenne, hogy szabad téren,ilyen speckó sütő nélkül nagyon necces a sütés? van tűzrakóhelyünk, de csak ilyen 35 centi magas, kövezett,stb. egy kerti szalonnasütő.

a kiszemelt áldozat egy kb 15 kilós kis malacka lenne.
érdemes belefogni,vagy mindenképp szerezni kéne valamit?

köszi a választ!! : )

bossbu
bossbu Thu, 2013-01-17 12:59

Sziasztok érdeklődnék, hogy mi lenne ha az egész malacot betekerném alufóliába és abban sütném többidejig, majd az idő utolsó részében levenném és ropogósra sütném a bőrét?
Így lehetne?

salumeria
Kornél / salumeria Wed, 2012-05-02 13:43

Szia,

ha írsz, azt észreveszem...:)
Amúgy a válasz a következő: ahogy írod is, kicsit necces a történet, de nem lehetetlen. A megoldás az lenne, hogy a tűzrakótér tetejére kell fektetnetek egy vaslemezt, vagy lapot, ami éppen van, hogy kevesebb legyen a hőveszteség. Ebben az esetben viszont arra kell figyelned, hogy nehogy hirtelen túl nagy hő keletkezzen, és égni kezdjen a malac bőre. Valószínű a megoldás az, ha befeditek a tetejét a sütés kezdetekor, és ahogy írtam, apránként, kis hővel kezdtek sütni, amit aztán fokozatosan szükség szerint lehet fokozni.

Alternatív megoldásként ez így biztosan működni fog.

Üdv.: Kornél

awekerle
awekerle Fri, 2015-07-31 13:03

Kedves Kornél!

Már másodszor nyaraltunk Isztrián, kiiséttermünkben szeretném helyben kipróbálni az egészben sült süldőt. Ha tudnál segíteni a sütő (ami a recepted képén is látható) és a forgó nyárs beszerzésében, azt nagyon megköszönném.

Üdvözlettel:
Tímea

salumeria
Kornél / salumeria Sat, 2015-08-01 22:21

Kedves Timi,
A helyzet az, hogy elsősorban ismerettség kérdése. Mondom ezt úgy, hogy lényegében egy ügyes lakatos az egész szerkezetet meg tudja építeni Nektek, azt mondjuk ne kérdezd mennyiért, mert mindenki más árat mond. Ha van ilyen ismerősötök akkor könnyű dolgotok van, ha nincs akkor rá kell keresni, vannak akik foglalkoznak ezzel. A legjobb megoldás egyébként az, ha Horvátoszágból, vagy Szerbiából szerzitek be közvetlenül. Üdv.: Kornél

salumeria
Kornél / salumeria Wed, 2012-05-02 18:39

Kedves Imi,

ez így már más.
Ezzel a sütővel biztos, hogy nem fog menni.
Én úgy gondoltam, hogy téglákból egy un. "U" alakú katlant építesz, középen forog a nyárs és azt feded le.
Ha ezt a sütőt lefednéd, befulladna az egész, nem jó.
Jobban jársz, ha téglákból összetákolsz egyet és azzal sütitek.

üdv.: K.

endreszlaci
endreszlaci Mon, 2012-01-23 19:54

Köszi, akkor úgy fogjuk csinálni. A malacot hogy érdemes venni, mikor, milyen fajtát, kitől, mekkorát. Mi 12-en leszünk és 10kg-osra gondoltam. Milyet ne vegyek semmiképp? Abszolut amatőr vagyok a témában....

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2012-01-23 20:18

Szerintem a 10 kg-os malac elég. Abból sütés után kb. 4,5 - 5 kg húsotok megmarad, ekkora létszám mellett elegendő.
A malacot mindenképpen úgy kell vásárolni, hogy az elkészítés napján, vagy maximum előtte 1 nappal legyen levágva. Ha egy napot áll, akkor viszont már nem árt sózni a belsejét. Kívül csak sütés előtt, mert a sótól bevizesedik a bőre. Jó hentesnél tudod megrendelni, de csakis olyannál, aki tényleg azt hozza majd, amit kérsz. (nem lesz 20 kg-os a végén a 10 kilós rendelésből...)
És még egy dolog: élő malacot semmiképp ne vegyél...:)))

Jó sütést kívánok Nektek!

Üdv.: Kornél

Sancho
Sancho Sun, 2012-07-15 10:04

Hát, igen, erről szól a disznó, hogy zsíros. Süssél kecskét, az nem zsíros.

endreszlaci
endreszlaci Wed, 2012-01-25 10:28

Majd írd már le légyszi, hogy sikerült, mit lehet elrontani, mire kell a legjobban figyelni, stb...
Nagyon izgulok a szombati debütálásom miatt, 12 ember fog éhen halni, ha elrontom. :D
Frissen vágva, konyhakészen kapom a malacot, a hentes, aki 25 éve malacsütéshez adja az alapanyagot azt javasolta, hogy 70 fokos vízben 2 órát főzi nekem, mielőtt átadja sütésre, így rendesen átsül mindenhol, nem lesz benne nyers rész és finomabb is lesz, mert valami fűszeres vízben főzi. Gondolom a tapasztalt malac sütőknek erre nincs semmi szüksége és értelmetlennek látják ezt a lépést, de én lehet, hogy igénybe veszem az előfőzést.

Laci1967
Laci1967 Wed, 2012-01-25 10:55

A malacot mi készen kaptuk hentestől a sütéshez és nyárson sütöttük meg. Nem kell előtte főzni, és legjobb, ha a hentes, vagy saját magatok előtte este, kívül-belül jól besózzátok. Nem szükséges más fűszerezés.

Amire figyelj oda:
- nyugodtan készülj fel az 5-6 órás sütésre, mi a 15 kg-os malacot 6 órán keresztül sütöttük,
- ha van lehetőséged, vondd be a többieket is a sütésbe, mert el fogják unni magukat. Ez akár egy csapaépítési tréningnek is lehet a feladata. A várakozás a sült malacra eléheztetheti a vendégeket. Vagy hívd őket akkorra, amikor már megsül lassan a malac (pl. 1-2 órával előtte), vagy készítsetek valami előétel harapnivalót, hogy ne éhezzenek el pl. gibanicát!
- én faszénen (brikett) sütöttem. Ennek előnyei, hogy nem füstöl, van hőértéke, kb. 25 kg-ra lesz szükséged!
- a végén már szerintem nem kell sok mangalicazsír a kenegetéshez, elég a sör.
Inkább legyen jó piros a bőre a végére, mint nyers. 6 óra 5 C fok kinti hőmérséklet, nyárson történő sütéshez elegendőnek kell lennie 15 kg-os malac esetében. Ha nem sül át és már levettétek a nyársról keríts egy nagy tepsit, vágjátok négy felé és toljátok be a sütőbe!
Ha küldessz mail címet, mellékelek pár fotót a sütésről!
Üdv, Laci

endreszlaci
endreszlaci Mon, 2012-01-23 16:49

Hello!

Én szombaton szeretnék sütni, életemben először. A leírás nagyon jó lett, az alapján fogom elkészíteni. A kérdésem a következő lenne: A belsejébe nem kell rakni semmit? Több fórumon olvastam, hogy vizes, tiszta konyharuhát kell varrni bele, hogy ha nem is tud átsülni, legalább sütés alatt párolódjon meg a hús belül. Máshol azt olvastam, hogy 3-4 almát raknak bele, így az íze is jobb lesz azon a részen. Ezen leírás szerint a fűszereken kívül semmi sincs benne. Így kell csinálni valóban, vagy csak lemaradt?

Üdv:
Laci

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2012-01-23 17:16

Kedves Laci,

Gondolom engem kérdeztél, azért válaszolnék Neked én is.
Először is, ha be van varrva a malac hasi része, akkor a sütés során gőz keletkezik a belsejében, amitől a hús vaj puhára párolódik. Ezt a konyharuhás sztorit nem tudom kitől hallottad, ez nekem új, és teljesen felesleges.
Az alma kérdés: Ahogy a leírásomban is szerepel, én bosnyák illetőségű embertől tanultam, hogyan kell nyárson sütni, az alma nem szerepel a hozzávalók között, és nem is kell a malachoz. A szájába krumplit szoktak tenni, hogy nyitva maradjon, tálalásnál pedig citromot, de csak a kisebbeknek. A süldőmalacoknál ez az eljárás már nem jellemző, hiszen úgy sem egészben fogsz tálalni egy 20 kilós jószágot...
A másik Lacinak pedig két dologban igaza van:egyrészt elég csak sózni is, úgy is finom lesz, másrészt a hőkezelés, ami a legfontosabb.
Én sütöttem így is, úgy is, nekem mindkettő ízlik, a többi pedig egyedi döntés, az "ahány ház" alapon...

Remélem tudtam segíteni, szombatra pedig jó sütést nektek!

Üdv.: Kornél

Laci1967
Laci1967 Mon, 2012-01-23 17:04

Mi nem raktunk semmit a belsejébe. Almát szerintem rakhatsz bele, nem fog rajta rontani, de úgyis péppé fog párolódni, én nem raknék.
A lényeg az, hogy lassan kell indítani a sütést, hogy lassan és jól átmelegedjen a hús és közben ne égjen meg!
Fűszerként csak a sót használtam; kívül, belül.
Jó sütögetést!

820315
820315 Tue, 2011-08-16 18:09

helo érdekelne kb hány centire van a faszÉn a nyÁrshoz.Amugy szuper a recefted most 20-án kiprobaljuk.saját készitésŰ nyarsaloval villany motor hajtja 1perc alatt fordul 1-et ha erdekel kűldők kepet email cimem dundo1@t-online.hu

salumeria
Kornél / salumeria Fri, 2011-08-19 16:17

Hello,

Az egy perc alatt egy fordulat kissé lassúnak tűnik számomra, nehogy megégjen a bőre...
Amúgy nálam a távolság kb. 30 cm. Viszont az én motorom ennél lényegesen gyorsabban forog, mondhatnám majdnem kétszer gyorsabb...
Esetedben valószínüleg nagyobb távolságot kell majd tartani, máskülönben gondban leszel, kívülről már szenes lesz, belül pedig még nyers. Egyszóval nagyobb távolságot javasolnék, vagy gyorsabb fordulatot a motorodhoz. Üdv.: K.
Amúgy szívesen venném a képeket Tőled, már csak kíváncsiságból is...:)))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-12-28 13:54

A horvátországi cím után érdeklődm, mert mi is malacsütésbe vágtuk a fejszénket.A segítséget előre is köszönöm!

tidetot
tidetot Tue, 2011-01-04 13:17

Kedves Annamária!
A megadott honlapon meg lehet találni az összes címüket. Körülbelül 10 van. Úgy tudom, hogy Zágrábban is van, az a leggyorsabb, mert autópályán gyorsan elérhető. Azért idemásolom a kapcsolataik oldalát: http://www.limarija-sebastijan.com/contact.html. Üdvözlettel: Edit

tidetot
tidetot Mon, 2010-12-27 17:46

Én is gratulálok a nagyszerű recepthez. Szilveszter közeledvén remek segítség lesz. Mi már beszereztük a forgónyársat hozzá, igaz nem volt könnyű. Horvátországba mentünk ki érte, de két óra alatt odaértünk, mert van egy pár viszonteladójuk, akik a határhoz közel vannak. Azoknak szeretnék segíteni, akik hasonlóan nyársbeszerzési problémával rendelkeznek. A honlapjuk címe: http://www.limarija-sebastijan.com . Sajnos megújult a honlapjuk, és még nem töltötték fel az összes katalógust, így nem lehet megnézni magát a szerkezetet, de ha valakit érdekel szívesen küldök képet a húsvéti báránysütésről, ami igazán jól sikerült:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-22 00:47

ja, kösz az infót!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-11-19 13:38

Nem szokták bepácolni ellőtte egy pár nappal?

salumeria
Kornél / salumeria Sat, 2010-11-20 11:57

Aki másképpen ízesíti, sanszos hogy 1-2 napig pácolódik a malac sütés előtt. Akitől én tanultam ezt a sütési módot nem pácolja, így én sem. A délszáv országokban, ahol a legnagyobb hagyománya van ennek a fajta sütésnek pedig csak sót használnak, tehát ők sem pácolnak. Ettől függetlenül ismerek olyanokat itthon, akik más módon ízesítik, és pácolják is, ahogy mondani szokás: ahány ház, annyi szokás.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-10-28 20:54

Én is kérnék szépen képet a sütőröl valamint a sütisről is ha nem jelent problémát.
Előre is köszönöm

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-10-28 20:54

Én is kérnék szépen képet a sütőröl valamint a sütisről is ha nem jelent problémát.
Előre is köszönöm

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-06-02 12:25

Kedves Balázs!

Éppen gyártás alatt van egy malacsütő szerkezet, ha elkészült küldök rólla egy képet!

Addig is üdv: Gyula

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-08-17 22:28

Kedves Gyula!
Küldenél nekem is képeket a szerkezetről, illetve tippeket a használatáról (rögzítés, stb.).
Alufóliával nem érdemes az elején betekerni ?
Köszönöm
üdv
Csaba

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-08-20 23:10

Kedves Csaba!

Küldök képeket a sütőről! Add meg az e-mail címedet!
Az az igazság, ahogy megépítettük, rögtön el is vitték!
Most a második van építés alatt, (saját célra)!
Sajnálatos módon egy kb. 45 kg-os mangalica malacot kaptunk "grátisz" kipróbálásra, ami kissé nagynak bizonyult! A mangalica egyébként is zsírsertés, így nagyon nehéz volt szépen megsütni!
A szerkezeten 6 db grilcsírkét, továbbá egyszerre 5 db kürtöskalácsot is lehet faszénen sütni!
A malac rögzítése a tengelyen nem egyszerű dolog, mivel forgás közben a súlypont állandóan változik!
Erről majd inkább képben informállak!

Ha megadod a közvetlen elérhetőségedet, többet tudok segíteni!

Üdvözlettel: Tóth Gyula

tothgyula128@t-online.hu

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-08-22 22:49

Kedves Gyula!
Az email címem: kovacscs@erti.hu
Előre is köszönöm a képeket.
Üdv
Kovács Csaba

salumeria
Kornél / salumeria Wed, 2010-08-18 10:39

Kedves Vok,

malacot nem szabad alufóliába tekerni a sütéskor.
Ahogy a receptemben is írtam, a hőfokot kell szabályozni.
Üdv.: K.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-04-21 18:25

Köszönöm a gyors választ!
Mi is gondoltunk a bérlésre természetesen, de nagyon nem sikerül találni.
Minden esetre köszönet még egyszer, már csak a receptért is! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-04-20 21:47

Fantasztikusan néz ki! :)
Mi is tervezzük, hogy hasonló módon készítünk egy malacot baráti társaságban, azonban a megfelelő nyárs beszerzésével és állványzattal akadnak bajaink.
Nem tudnál esetleg valami tippet adni, merre induljunk el a kereséssel?

salumeria
Kornél / salumeria Wed, 2010-04-21 10:17

Kedves Balázs,

Több dolog is van ezzel kapcsolatban.
Az egyik: ilyen szerkezetet beszerezni leginkább délszláv országokban lehetséges, bár ma már itthon is vannak gyártók, akik készítenek hasonlót, miután nagy divatja lett mind a vendéglátósok, mind pedig a magánemberek között. Én egy öreg barátomtól vásároltam, miután eladta a kertes házát, és nem tudta magával vinni, amúgy pedig egy közös bosnyák barátunk építette korábban.
Nagyon sokat kerestem előtte én is, nem igazán jártam sikerrel...:o(

A legegyszerűbb talán az, ha Ti is építtettek egyet, bár az csak akkor kifizetődő, ha utána rendszeresen használjátok. Nagyon sokféle étel elkészül rajta (egészben sült húsok, szárnyasok, csülök stb.) és tényleg nincs párja, talán a fatüzelésű kemence az, ami felveszi a versenyt vele.

A másik: próbáltunk úgy is sütni korábban (szintén nyárson), hogy egy kis fordulatszámú motorra eszkábáltunk nyársat, meg egy tartót, amiben a nyárs forgott, de nem lett jó, mert a malacot ugyan elbírta, de a nagy hőveszteség miatt, hogy nem félig zárt térben sült, nagyon sokáig tartott a sütés, a hús pedig nem lett porhanyós.
Lehet érdemes volna utánanéznetek a bérlésnek, főleg ha csak egy alkalomra kell.

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Tue, 2010-02-09 16:41

Gyönyörű ez a malac, összecsordul a szánkban a nyál.irigyellek a sütő szerkezetért.
Nekem a szilveszterre tepsiben sütött malacomat sokan leszólták, de szerintem ők még életükben nem ettek
finom malac pecsenyét. Csak gratulálni tudok!

salumeria
Kornél / salumeria Wed, 2010-02-10 10:50

Köszi a gratulát.
A szilveszteri malacról egy dolgot: aláírom, hogy sok helyen (még vendéglátósoknál is) nem tudják jól elkészíteni, belül nem sül át rendesen stb. A lányom keresztelőjén mi is süttettünk malacot egy vendéglőssel, hát mit mondjak....maga volt a botrány.
A másik dolog, hogy nagyon fiatal állatokat is leölnek a szilveszteri dömping miatt, pár napos szopós malacokról beszélek, ami egyrészt még tejes ízű, másrészt azt az apró jószágot tényleg meg tudja sajnálni az ember...jómagam pl. soha nem veszem meg.
Bizonyára ez is közrejátszik az emberi reakciókban. Abban egyetértek, hogy a jó malacpecsenye valóban kiváló, de el kell tudni készíteni, hogy valóban az legyen. Aki leszólja, az valószínüleg még nem evett jót életében ebből az étekből, de én úgy gondolom, ha valaki tiszteli az ételt, tehát idővel sem dobja ki a maradékot, akkor az állat nem pusztult el hiába, nincs miért sajnálni. Ezek haszonállatok, sajnos azért tartja őket az ember, hogy idővel az asztalra kerüljenek....

A sütőszerkezetet egy öreg barátomtól vásároltam jelképes összegért, de tényleg egy csoda, gyakorlatilag bármit meg lehet sütni rajta, ami nyársétel.

4354
süldő malac 20 kg
50 dkg
fokhagyma 8 fej
őrölt fűszerkömény 100 g
fekete bors 100 g
mangalica zsír 200 dkg
mangalica szalonna 0.5 kg
sör 1 l
burgonya 25 db
juhtúró 0.5 kg
tehéntúró 0.5 kg
tejföl 15 dl
snidling 2 csokor
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint