Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sertés-rilette recept

hozzászólások (5)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

összesen: 1080 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 12 adag *

összesen: 12960 kcal

energiatartalom / 100 g *

összesen: 368 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sun, 2014-03-02 12:18

Kedves Tündér!

Már régóta terveztem rilette-t készíteni, -végre, -egy nagyobb társaság kedvéért-, elszántam magam, -érdemes volt, nagyon finom lett.
Remélem, nem haragszol meg, ha néhány, saját tapasztalatot ide írok, (csak azért, hogy, ha valaki szeretné elkészíteni, ne "riadjon meg" pl., a "hájolvasztásos dolog" miatt, bocs.)...
-szerencsémre, a hentesemnél nagyon finom "házi zsír" van, ezért úgy döntöttem, ha sertéshúsból lesz (dagadó és császárhús), akkor sertészsírral csinálom:
-a dagadót féltenyérnyiekre vágtam, a császárhús két centi vastag szeletekben volt eleve
-a besózott, befűszerezett húsdarabokat, kevés zsíron, egy serpenyőben mindkét oldalukon átpirítottam (tudom, ez egyik rillette receptben sincs így)
-ezután mentek át, egy jó vastag aljú lábosba
-mivel csak nagyon finom, testes vörösbor volt kéznél, abból kb. egy deci ment+némi víz, +zsír, ami ellepi, +vöröshagyma vastag cikkekben + 6-8 fokhagyma gerezd
-éppen csak "bugyogva", "lukas födő" alatt süldögélt kb. 8 órát (valószínűleg kevesebb is elég neki)
Az eredmény, ahogy írtam, isteni lett!
Őszintén szólva, azért írtam, mert szerintem, a rilette, egy nagyon klassz étel, érdemes megcsinálni, akár családnak, pláne egy nagyobb társaságnak. Viszonylag kevés munkával jár, előre készítendő, jól szállítható stb., -és szerintem, jó minőségű! zsírral is kiváló lett.
-Remélem, nem bántottalak meg, biztos vagyok benne , hogy a te recepted finomabb, így viszont, esetleg, kicsit "eccerűbb" lehet az "átlagos" háziasszonyoknak....

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Mon, 2012-02-27 23:12

Kedves Levendula! Ha nem kapsz hájat, nyugodtan használhatsz zsírt is (kb. 1 kg húshoz 4-5 dl zsír kell). A fenti receptnél kacsa testhájat -tehát nem bőrös hájat:) - használtam. (Ha jól emlékszem a Metróban vettem, de piacon baromfihúsos standoknál biztosan kapsz.) Ha friss disznózsírból szeretnéd készíteni, akkor zsírszalonnát kell venni (Metróban, de hentesnél is kapható, csak előre jó szólni:).
Remélem tudtam segíteni.
Tündér

ui.: Az említett műsort én is kedvelem!:)

Levendula
Levendula / Levendula Thu, 2012-03-01 11:09

Köszönöm a választ, nagy segítség lesz!
(Ne nevess ki, de elkezdtem a fagyasztóban egy műanyag tálban gyűjtögetni a csirkehájat .... végső kínomban, persze ... a férjem nagy kedvelője a csirke minden - leginkább csontos - alkatrészének, ezért elég sűrűn főzök csirkeaprólékból levest. A farháton, egyebeken rajtahagyott hájat eddig általában kidobtam - vagy belefőztem a macskának gyártott mindentbele ételbe -, és a rilette kapcsán eszembe jutott, hogy akár össze is gyűjthetném....de válaszod alapján kicsit gyorsabban is menni fog a "hájbeszerzés"! Köszönöm még egyszer és jó előre is szép hétvégét kívánok!
L.
ui: ... a pasas zseniális, közvetlen és halálszimpatikus. Ez az első és egyetlen olyan "főzős" műsor, ami elé a férjem is odaül néha ...imádom! :-)

Levendula
Levendula / Levendula Mon, 2012-02-27 15:18

Kedves Tündér,
nem túl régen találkoztam ezzel az étellel Hugh Fearnley-Whittingstall (River cottage) valamelyik műsorában. Hosszasan kutattam utána a neten és aztán meg itt volt az orrom előtt, szinte ....:-)
A következőt szeretném kérdezni - mint olyantól, aki már készített rilettet -: egy mezei háziasszony, aki nincsen megáldva disznót rendszeresen ölő rokonsággal, honnan szerezzen hájat? Hentesnél is próbáltam már, inkább nem mondom meg, hogyan néztek rám .....
Köszönöm előre is, ha válaszolsz!
L.

1080
sertéstarja 2 kg
kacsa testháj 1 kg
fehérbor 5 dl
kakukkfű 2 ek
rozmaring 1 ek
1.5 ek
bors 0 ízlés szerint