Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Toros káposzta recept

hozzászólások (11)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

A káposztához

A kolbászhúshoz

A tálaláshoz

  • 20 g tejföl (a tálaláshoz)39 kcal
összesen: 1191 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 10 adag *

A káposztához

A kolbászhúshoz

A tálaláshoz

  • 200 g tejföl (a tálaláshoz)386 kcal
összesen: 11909 kcal

energiatartalom / 100 g *

A káposztához

A kolbászhúshoz

A tálaláshoz

  • 2.3 g tejföl (a tálaláshoz)4 kcal
összesen: 134 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dióbél
Dióbél / Dióbél Wed, 2015-02-18 15:36

Nálunk a toros káposzta a következőképpen készül: a kizsírozott nagy fazékba alulra kerül egy réteg közepesen savanyú káposzta, (a levét nem nyomkodom ki, csak ha nagyon folyik, kicsit lecsöpögtetem) , majd rá a húsos csontokból, véresen maradt húsokból teszünk, ami máshova nem jó, erre újra egy réteg káposzta, és szálasra vágott vöröshagyma kerül. A fűszereket folyamatosan szórjuk rá, hogy mindenütt egyenletesen fűszeres legyen ( majoranna, bors, só, kömény, babérlevél) Kolbászhúsból kevés rizzsel, tojással összegyúrjuk a tölteléket, amit aztán ping-pong labda méretű gombóccá formázva, szálas káposztába "csomagoljuk", forgatjuk, így tesszük a káposztára.
Amikor ezzel elkészültünk, a hurkafőzés után maradó abárléből öntünk alá annyit, hogy éppen ellepje a káposztát. Felforrástól számított 3-4 óra alatt lassan készre főzzük. ( nagy mennyiség esetén ez ilyen sok időt igényel, de így lesz igazán finom, én kb 6-8- kg káposztából, 1 kg hagymából, 4kg kolbászhúsból, 1 kg rizs, 10 tojás felhasználásával szoktam készíteni, csont, hús ami jut bele.....
Ja, és a neve azért toros, mert abárlé bizony nem terem máskor, csak a disznóölésen.....

Akugawa
Molnár Péter / Akugawa Sat, 2013-01-12 09:54

Igazit... Igazi nincs. Ahány tájegység, annyiféle, sőt még tájegységen belül is lehetnek és vannak is eltérések. Van, ahol a tor elképzelhetetlen orjaleves nélkül, van, ahol gyengébbre főzött tyúklevessel kezdik, hogy a sok zsíros ízt kimossa az ember szájából. Ezután adják fel a hurkát - kolbászt, de a vágásban és feldolgozásban résztvevők nem nagyon kapkodnak utána, inkább csak a vendégek, mert aki egész nap a hízó húsát - zsírját szagolta, nem igazán kívánja.
De mindenkinek összefut a szájában a nyál, amikor a káposzta kerül az asztalra, főleg, ha savanykás tejföllel megöntözve tálalják.
Egyszerű étel amúgy. (Ki a fene ér rá főzőcskézni amikor sózni kell a szalonnát, leszabni a sonkákat, darabolni, tölteni, abárolni, aprózni, kisütni a zsírt, vágni, aprítani, darálni a kolbászba valót és belet mosni, kint a hidegben? Főleg, ha több disznót vágnak egy időben, hogy egy kosszal essenek túl ezen a munkán.)
Maradék húsokat használnak hozzá, többnyire azt, ami a lapockából, hónaljból, sonkafaragásból megmaradt.
Egy széles fenekű lábasban hajszálnyi zsírt hevítenek, megfuttatják rajta a hús mennyiségétől függő hagymát. Megszórják köménymaggal, elkeverik és hozzáadják a kissé zsírosabb húsdarabokat. Állandó kavarás mellett, nagy lángon hirtelen odakapatják.
Amikor a hús kifehéredett, hozzá adják a kellő savanyúságúra mosott és erősen kifacsart káposztát. Alaposan összekeverik és takarékon, fedő alatt összepárolják. Időnként ráznak, kevernek rajta egyet, hogy mindenütt egyformán párolódjon, egyébként nem foglalkoznak vele.
Félfővéskor a fedőt ferdére állítják vagy fakanállal kitámasztják, hogy elpárologhasson a leve, mert ez az étel akkor jó, ha egy szikrányi leve - "nyirka" - sincs, csak a káposztát behártyázó zsiradéktól fénylik. Tejföl nélkül az egész nem ér semmit. Más nem hiányzik belőle, kenyeret adnak mellé, egyebet nem. Ezt az ételt nem paprikázzák, még Békésben, Hajdú megyében sem.

De ahogy mondtam, ahány ház, annyi konyha.

ani820222
ani820222 Fri, 2013-01-11 21:39

Szabolcsban közelsem ez a toroskáposzta recept.Szerintem ez a recept köszönő viszonyban sincs a címmel,de nem mondom,hogy nem jó!!

1191
savanyú káposzta 5 kg
vöröshagyma 5 közepes fej
babérlevél 15 db
sertéscomb 2 kg
füstölt szalonna 1 kg
6 dkg
fűszerpaprika 6 dkg
fokhagyma 1.5 dkg
őrölt fűszerkömény 1 dkg
bors 1 dkg
tejföl 10 ek