Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós haluska lapockapörkölttel recept

hozzászólások (10)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

Pörkölthöz

Haluskához

összesen: 1041 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 4 adag *

Pörkölthöz

Haluskához

összesen: 4161 kcal

energiatartalom / 100 g *

Pörkölthöz

Haluskához

összesen: 166 kcal

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-09-06 13:40

Én is csak gratulálni tudok! Gyakorlott háziasszonyként a pörkölt nem okozott meglepetést a haluska fogott meg igazán:) Remek párosítás lehet. Alkalomadtán én is ki fogom próbálni. Egyelőre szemet gyönyörködtető a látvány és tényleg öröm egy férfi receptjét olvasni, pláne egy ilyen receptjét. Természetesen lájkoltam:) Üdv: Gabi

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2013-08-28 15:18

Kedves Csaba!
Örül a szívem amikor férfiember receptjét olvasom.Nagyon jó összeállítás, ami pikánsan kiemeli az ízeket. Nálunk minden március 15. -én marhapörkölt van túrós lúdgégével. További jó recepteket kívánok.
Zoli

évi1973
évi1973 Sun, 2013-08-25 17:52

Felénk(Békés megye) a haluska az a gyúrt metéltre vágott tészta.Érdekes dolgokat lehet itt olvasni:-)

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2013-08-28 15:42

Kedves Évi!
Eredetileg a krumplis nokedli, vagy haluska ( galuska ) felvidéki étel. Ott a gabonaféle nehezebben termett meg, mint a krumpli, ezért az emberek nagy része ezen élt. Sokféle elkészítési móddal tették változatosabbá. Vidéketekre a betelepített tótok ( akkor még nem szlovákok voltak) hozták magukkal a szót, aminek az egyik jelentése a gyúrt tészta. Nógrádban, közelebb Vanyarcon a haluska jelentése a reszelt krumpliból készített nokedli, amit köretként használnak. A juhtúrós krumplis nokedli, sztrapacska a " halusky v bryndzová " , amit a juhtúróval összekeverés után tejföllel leöntve és kockára vágott sült szalonnával ( esetleg pörccel ) tálalnak
Ennyit a rövid néprajzról.
A figyelmetekbe ajánlom a Haluska Fesztivált, ami nagy népi szórakozás sokféleképpen készített galuskával. Mi az utóbbi években mindig ott voltunk és jól szórakoztunk a különféle műsorokon ( behatóan foglalkoztunk a sztrapacska kóstolásával is )
Zoli

1041
sertéslapocka 0.8 kg
vöröshagyma 1 nagy db
disznózsír 1 ek
fűszerpaprika 1 ek
kakukkfű 1 kk
oregánó 1 kk
paradicsom 1 nagy db
burgonya 70 dkg
rétesliszt 30 dkg
tehéntúró 10 dkg
3 kávéskanál
tejföl 2 dl