Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vásárhelyi lakodalmas perec recept

hozzászólások (36)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

összesen: 1902 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 4 adag *

összesen: 7605 kcal

energiatartalom / 100 g *

összesen: 449 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

krampusz80
krampusz80 Sun, 2015-01-25 00:30

Szia, én vásárhelyi karikának ismerem. De a név nem változtat a lényegen. Gyermekkorom kedvenc sósa. Ha lesz egy kis időm én is megsütöm.

m.szilvacska
m.szilvacska Thu, 2012-04-26 20:13

Köszönöm a receptet! Elkészítettem, fantasztikus lett! Biztosan finom több nap után is, de én nem bírtam annyit csinálni, hogy másnapra el ne fogyjon :)

juca69
badó / juca69 Mon, 2012-01-23 16:14

Hááátha ettetek már finomat,...akkor sajnos ez nem az! Karácsonyi kínálatomat szerettem volna ezzel gazdagítani, de mintha zsíros lisztet morzsolgatnál a szádban. Fele anyaggal elvacakoltam, de a családom javaslatára a másik fele a kukában kötött ki! Sajnálom, de nekünk nem jött be:(
Azért szükséges leírnom, hogy más ne dőljön be a sok dícséretnek. Bocsi. Judit

Varga1966
Szél Istvánné Éva / Varga1966 Mon, 2010-12-27 23:10

Szia!
Ez a perec valóban nagyon finom, ha elkezdi az ember enni, nehéz abbahagyni. Én is szoktam ilyet enni, hisz én is Hódmezővásárhelyi vagyok. Boldog Új Évet mindenkinek!

nyamóka
nyamóka / nyamóka Tue, 2010-12-28 15:18

Kedves Varga1966! Köszi a megerősítést! :-) Nagyon Boldog Új Évet Neked is! :-) Üdvözöl: Éva

nyamóka
nyamóka / nyamóka Mon, 2010-12-27 19:29

Szia Jola!
Én két evőkanál sót szoktam beletenni, és nem púpozom meg nagyon, de azért amikor már össze van keverve picit belekóstolok, hogy elég sós-e. Én azt tapasztalom, hogy még a só sem mindig egyforma, attól függ, milyen fajta, de átlagosan két evőkanál kell bele. Örülök, hogy kipróbálod, remélem, nálatok is akkora sikere lesz, mint nálunk! :-) Szilveszterre én is megsütöm megint. :-)
Üdvözöl: Éva

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-12-27 19:14

Szia
Nagyon tetszik a recept, de konkrétan a só mekkora mennyiséget jelent? Remélem ránézel a receptre mert szilveszterre kipróbálnám! Üdv Jola

nyamóka
nyamóka / nyamóka Mon, 2010-12-27 19:30

Szia Jola!
Én két evőkanál sót szoktam beletenni, és nem púpozom meg nagyon, de azért amikor már össze van keverve picit belekóstolok, hogy elég sós-e. Én azt tapasztalom, hogy még a só sem mindig egyforma, attól függ, milyen fajta, de átlagosan két evőkanál kell bele. Örülök, hogy kipróbálod, remélem, nálatok is akkora sikere lesz, mint nálunk! :-) Szilveszterre én is megsütöm megint. :-)
Üdvözöl: Éva

Mida8181
Mida / Mida8181 Sun, 2010-11-07 22:39

Kedves Éva, ezt a perecet az én szülőfalumban Öcsödön is sütik. Kb. 60 km Hódmezővásárhelytől) Eddig én is azt hittem, hogy csak ott, és máshol nem. A receptem majdnem teljesen megegyezik a tiéddel. Talán annyi a különbség, hogy nálunk két ágból is sodorják, és úgy formázzák "gyűrűvé". Én elkerültem a szülőfalumból, de amikor terhes voltam, Anyukám csinálta nekem a perecet, és küldte postán csomagban. A lányom lakodalmába én is megsütöttem. Egyébként a kemencében sütött perec a legfinomabb. Üdv: Mida

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2010-11-13 23:05

Kedves Mida! Én még ugyan nem jártam arra, de símán el tudom képzelni, hogy Öcsödön is ismerik, hiszen 60 km nem olyan nagy távolság. Én a párom révén kerültem Vásárhelyre, itt ismertem meg a receptet, ezek szerint az országnak ezen a részén ez ismert lakodalmas süti.
Szívesen megnézném, hogy nálatok hogy megy a sodrás! :-)
Biztos vagyok benne, hogy a kemencében sütöttnek nincsen párja, ahogy az anyukák finomságainak sincsen, pláne, amikor az ember kinyitja a csomagot, amit a drága anyukák sütnek szeretettel! :-)
Az én anyukám nekem mindig rétest küldött a kollégiumba, az volt a kedvencem! :-) Micsoda öröm volt az!:-)
Üdvözöl: Éva

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sun, 2010-11-07 21:25

Szia ízsyke! Igazán szívesen osztottam meg, és nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a perecsütés! Ráadásul elsőre, nagyon ügyi vagy! :-) Ugye milyen jól bele lehet jönni? Ha ráérez az ember a mozdulatra, már egész gyorsan megy a pödrés! Az eredmény nálunk is ugyanez, pillanatok alatt meg lehet enni, mi, ha elkezdjük, alig tudjuk abbahagyni. :-D
Köszönöm a visszajelzést, örömet szereztél vele! :-)
Üdvözlet Vásárhelyről: Éva

ízsyke
ízsyke / ízsyke Sat, 2010-11-06 23:43

Sziasztok:))

Köszönöm a receptet .... életem első perecét megsütöttem ma délután és nagyon jól sikerült !!!! Ajánlom mindenkinek nagyon fini perec,fél kilóból csináltam hallgatva rád és mire a vége fele értem egész bele jöttem a pödörgetésbe.Nem beszélve arról,hogy mire kész lettem az egészet befalták volna ha hagyom.....úgyhogy legközelebb bevállalom a 1 kg is:)
kösziiii mégegyszer a receptet.

Hajrá Vásárhely:D :D

chriza
chriza Thu, 2010-11-04 23:32

Sziasztok!
Én is szeretem ezt az aprósütit. A mi lakodalmunkban is volt ilyen. Mindenkinek nagyon ízlett, mert errefelé nem is ismertük addig, amíg a férjem szüleinél nem ettünk ilyet.
És tényleg nagyon apró, a barátnőm gyűrűnek nevezte el és azóta is emlegeti, hogy milyen finom is az a perec!
Köszi a receptet, így már bármikor meglephetem vele a családomat és a barátnőmet!

nyamóka
nyamóka / nyamóka Fri, 2010-11-05 19:43

Szia chriza! Én is pont így voltam vele, én sem ismertem ezt a perecet, mert én is csak a párom révén kerültem Vásárhelyre, itt kóstoltam először. De tényleg szinte minden lagziban találkozni vele errefelé.
Remélem, tényleg sikerül meglepned a szeretteidet, örülök, hogy közvetve ebben nekem is részem lehet! :-) Sok sikert hozzá + szép estét neked: Éva

nyamóka
nyamóka / nyamóka Thu, 2010-11-04 22:28

Igazán nincs mit, örülök, hogy megcsinálod! Remélem, hogy neked is ízleni fog.
Majd írd meg, hogy sikerült! Üdv: Éva

bcsaba73
Buktakukta / bcsaba73 Thu, 2010-11-04 20:15

Nem olvasom hogy kellene keleszteni,akkor,mi tart 4 órán keresztül az előkészület?
A gyúrmálás és a formázás? :)

nyamóka
nyamóka / nyamóka Thu, 2010-11-04 22:18

Sajnos, pontosan így van, külön nem kell kelesztgetni, viszont a formázás elég időigényes művelet.
A képen talán nem látszik a perecek mérete igazán, de igazi aprósüti, kb. gyűrű méretű.
Úgy is készül, hogy az ujjunk köré tekergetjük. Párom anyukája kimondottan gyorsan csinálja, de neki is több órán át tart a dolog. Persze, ha két ember fog neki, fele annyi idő alatt készen van. :-)
Viszont nagyon finom! :-) Üdv: Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2010-11-04 17:22

Szia Éva! Szerinted nekem mi az egyik kedvencem?! Igen, pont ez! :-DDD Sajnos már nem él az a néni itt Hódmezőn, aki ennek a kisperecnek a nagymestere volt. Légyszíves, lépj a nyomdokaiba. :-))) Puszi:Gabi

krupikata
krupikata Thu, 2011-12-22 13:31

SZia Gabi!
A nagymamám is nagymestere volt ennek, csak sajnos az ujjai már zsibbadnak (84 éves), és nem tud olyan pici gyűrű méretű pereceket csinálni. Ezért áttért a "Sós ropi" elnevezésű ropogós rudacskákra. :)
Ő kifejlesztette a margarinos verziót is, az még ropogósabb. :) Puszi, Kata

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2011-12-22 16:55

Szia Kata! Úgy látszik, ez a perec sokakban kedves emlékeket idéz fel, ami nem is csoda. Azok a ropogós rudacskák is jók lehetnek. Nem dobnál át egy Mikulás csomagnyi adagot az erkélyünkre...márha az a Kata vagy, akire tippelek? :-))) Boldog Karácsonyt: Gabi

krupikata
krupikata Thu, 2011-12-22 19:38

Igen, az a Kata vagyok. :D
Hát, most egy óriás zacskónyi mákos és diós kaláccsal jöttem épp Mamámtól. :) De majd átjössz egy kávéra, és csipegetünk egyszer. :)

nyamóka
nyamóka / nyamóka Thu, 2010-11-04 19:41

Kedves Gabi! :-) Igyekszem, igyekszem. :-) Párom anyukája is nagyon profi benne, legalább ötven éve gyártja, de ő amúgy is fantasztikus szakács.
Én sosem ettem ilyet amíg ide nem költöztünk, dehát ez tényleg hagyományos vásárhelyi perec.
Mindenesetre pillanatok alatt nagy kedvencem lett nekem is, nem lehet abbahagyni! :-) Puszi: Éva
Ui.: Most küldtem neked emilt! :-D

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2010-11-04 19:50

Sziaaa Évaaaa! Épp most olvastam!!! Nagyon örültem neki, főleg, h. te is kisregényt írtál. :-D Ha itt mész el a mi utcánkban, akkor a felújított, fehér ablakosat keresd! Az ablaktoknál a kőpor is hófehér, szinte világít. A parkolóautomata mellett a parkolóra néző ablak az 1. emeleten a miénk. :-))) Igyekszem írni neked minél hamarabb, de most időhiányban szenvedek. Puszi: Gabi

nyamóka
nyamóka / nyamóka Thu, 2010-11-04 22:24

Szia Gabi! :-)
Én is mindig az idővel küzdök, pedig életemben most vagyok legkevésbé elfoglalt, de mégis, nem értem hogy van ez! :-)
Majd jól kilesem azt az ablakot! :-D
Szintén 1. emelet?? :-DDD
Puszi: Éva

bevuk
bevuk / bevuk Thu, 2010-11-04 13:05

Én Hódmezővásárhely mellől származok és már nagyon régen ettem ezt a fajta perecet! Mindenképp megcsinálom a hétvégén! Köszönet a reciért! :)

nyamóka
nyamóka / nyamóka Thu, 2010-11-04 19:31

Kedves bevuk, igazán nincs mit, én örülök, hogy elkészíted! Jó étvágyat kívánok hozzá! :-) Üdv: Éva

nyamóka
nyamóka / nyamóka Thu, 2010-11-04 19:26

Kedves Mrs Smith! Köszönöm! :-) A képet a "lakodalmas" szó ihlette, a nagypapám több hangszeren is játszott, pengetősökön, és harmonikán. Rengeteget hívták lakodalmakba muzsikálni. Több harmonikája is volt, ezt a legkisebbet én örököltem meg, nagy becsben van nálam, most meg is örökítettem a pereckékkel. :-) Puszi: Éva

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2010-11-04 12:45

Imádom az ilyen régi pereckéket...főleg, hogy kalákában lehet csinálni :) És egyszerűbb. mint az erdőhorváti, mert nem kell főzni! Köszönet érte!
Szép napot!
Nóra

nyamóka
nyamóka / nyamóka Thu, 2010-11-04 19:19

Kedves Nóra! Örülök, hogy neked is tetszik, én is nagyon szeretem az ilyen közös erővel készülő dolgokat, annak varázsa van. Persze a közös evéseknek is! :-)
Szép estét neked: Éva

1902
finomliszt 1 kg
élesztő 5 dkg
kockacukor 4 db
tej 1 dl
disznózsír 40 dkg
tojás 2 db
tojássárgája 1 db
0 ízlés szerint