Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kandírozott narancstorta Fuffutól

Kandírozott narancstorta Fuffutól
Kandírozott narancstorta Fuffutól
115 perc / előkészület: 90 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mi jobb dolga is lehet az érettségi előtt kétségbeejtően rövid idővel az ifjú vizsgázónak? Én mondom, semmi! Ugyanis, nem szabad megfeledkezni a barátjainkról a bajban (alias vizsgáknál) sem, gondoskodni kell róla, hogy mindig megkapják a kellő cukor- és csokoládémennyiségüket. Ráadásul más ok is van az ünneplésre: a teljes anyagnak már legalább a 20%-t tudom is! Így történt ez a torta. A recept Dr. Oetkertől származik, kicsit módosítva (ugyanis véletlenül) kifelejtettem egy pár dolgot sütés közben, mást meg "akkor már mindegy" felkiáltással hozzá is adtam, de az eremény végül szerencsére mindenkinek ízlett. :))

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A csokis krémhez és a locsoláshoz

A bevonáshoz és a tetejére

A kandírozott narancshéjhoz

ajánlat

Mindenkinek ajánlom, aki nagy hirtelenjében nem tud mit kezdeni rengeteg szabad idejével és fölös energiájával, ugyanakkor szeretné meglepni valamivel a szeretteit.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felaprózzuk a bolti kandírozott narancshéjat, vagy elkészítjük a sajátunkat - Ugorj a repect aljához! 
  2. Az 50 g vajat folyékonyra olvasztjuk.
  3. Egy tepsit kikenünk vajjal, majd sütőpapírral béleljük úgy, hogy ne gyűrődjön.
  4. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a búzakeményítőt, a kakaót, a citromhéjat és a felaprózott kandírozott narancshéjat, a cukrot, és összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejet, elkeverjük, majd az olvasztott vajat is.
  5. Tepsibe tesszük, és alaposan elegyengetjük. A tészta meglehetősen ragacsos, a tetejét kicsit megnedvesíthetjük (én a kandírozott narancs cukor levéből teszek rá, de lehet sima víz is), hogy könnyebb legyen kisimítani, de fontos, hogy egy nagyon szép, egyenes felületű tésztát kapjunk, és tegyünk sütőbe.
  6. Miután megsült (tűpróba!) kivesszük és a tepsit rácsra téve 10 percig pihenni hagyjuk. Késsel körbevágjuk, és kivéve a tepsiből a rácsra tesszük, megfosztjuk a sütőpapírtól.
  7. Elkészítjük a csokis krémet. A csokit felaprózzuk, a margarint lábosba tesszük, folyékonnyá melegítjük. Levesszük a tűzről és a csokit beleforgatjuk. Fura, heterogén masszát kapunk, az egy idővel barnás színűvé színeződő vaj alatt az olvadt, folyós csoki váltakozik a szinte egy darabban lévő csokoládé darabkákkal. Befedjük.
  8. A tészta felvágása következik. A hosszabbik oldalát pontosan megfelezve félbevágjuk (így kétszer 20x30-as tésztalapokat kapunk), majd leválasztunk mindkettő aljáról 10-10 centit. Összesen tehát kettő 20x20-as, és kettő 10x20-as tésztalapunk lesz. Én a kettő 10x20-asból szeleteket vágtam, megkentem narancslekvárral, rá pedig a maradék csokikrémet és/vagy tejszínhabot rétegeztem – lásd itt.
  9. Minden tésztalap simább (tehát a tepsi alja fele álló) felét meglocsoljuk narancslével – ha a két kicsit kivettük, csak 100 g-mal, és félretesszük pihenni.
  10. A hab elkészítése: A tejszínt, a cukrot és a habfixálót legalább 2 percen át kemény habbá verjük.
  11. Két részre osztjuk, az egyik felét a hűtőbe rakjuk, a másik felébe belekeverjük a citromot is.
  12. A torta összeállítása: A lábosban hagyott csokoládészószról leöntjük, lecsöpögtetjük a margarint.
  13. Az egyik 20x20-as tésztát a tálalótálra tesszük, megkenjük a citromreszelékes tejszínhabbal. Ha vannak 10x20-as tésztáink is, azokat erre ráfektetjük, kevés tejszínhabbal azokat is megkenjük.
  14. A másik 20x20-as tésztalapon elegyengetjük a csokoládészószt, s ellenőrizve, hogy nem túl forró-e még, hirtelen mozdulattal ráfordítjuk a tejszínhabos rétegre. (Így a sorrend tészta-hab-csokiszósz-tészta lesz)
  15. Nagyon örülünk, mert már mindjárt kész van a torta! Már csak a félretett tejszínhab hiányzik, az, amiben nincs citromhéj. Ezzel szépen körben bevonjuk a tortát.
  16. Hűtőbe tesszük, míg elkészül a dekoráció.
  17. Dekoráció elkészítése: Egy lapra felrajzoljuk egy 20x20-as négyzetet. Ebbe megrajzoljuk, hogy milyen mintát szeretnénk majd a torta tetejére, illetve a lap többi részére is rajzolhatunk, és azokkal pedig a torta oldalát díszíthetjük. A lapra szorosan sütőpapírt illesztünk.
  18. Egy nejlonzacskó egyik sarkát egy hústűvel kiszúrunk.
  19. Vízfürdőben felolvasztjuk a tortabevonót, és beleöntjük a zacsiba (óvatosan!!). A vizet ne öntsük még le, ha a dekorálás közben túlságosan kihűl a csoki, a fölé helyezett tálba téve bármikor visszaolvaszthatjuk.
  20. A sütőpapírt sík helyre fektetve, a felvázolt mintákat követve meg”rajzoljuk” csokival a dekorációt.
  21. Miután kihűlt, a tortát ezekkel illetve kandírozott narancshéjakkal díszítjük.

A kandírozott narancs elkészítése:

  1. A narancsot meghámozzuk, héját vékony szeletekre vágjuk.
  2. Kevés vízben, alacsony lángon 20 percig főzzük.
  3. A vízbe (kb 1,5-2 cm magas) belekeverjük a cukor jó részét úgy, hogy épphogy csak ne kapjunk telített oldatot.
  4. Kevergetés mellett kb 15-20 percig főzzük.
  5. Leöntjük róla a vizet, és sütőpapíron, tetejét jól megcukrozva 125 fokos sütőbe tesszük, kb 30 percre.  
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 699
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Fuffu

Mióta szakács: 2010.04.10.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

narancsos-csokis torta, csokitorta kandírozott naranccsal, narancsos torta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fuffu
Fuffu / fuffu Fri, 2012-04-06 15:35

Dehogynem, elnézést a hibáért! Természetesen 90 ml tej kell hozzá csak! Köszönöm az észrevételt!!!:)

1386
margarin 50 g
finomliszt 300 g
étkezési keményítő 50 g
sütőpor 3 tk
cukrozatlan kakaópor 12 g
instant kakaópor 8 g
cukor 165 g
kandírozott narancshéj 60 g
tojás 4 db
tej 90 ml
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaj 1 tk
étcsokoládé 200 g
margarin 100 g
narancslé 150 ml
habtejszín 600 ml
porcukor 4 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
habfixáló 2 csomag
tortabevonó 100 g
narancs 1 db
cukor 250 g