Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kápia paprika ízesítő

Kápia paprika ízesítő
Kápia paprika ízesítő
300 perc / előkészület: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több ismerősünk is ajánlotta az általa paradicsompaprikából készített pritaminkrémet a gyerekek uzsonnájának ízesítésére, de a srácoknak nem ízlett. Viszont a megmaradt darálék a főzések során hasznosult, ezért ismét készíteni akartunk. A megvásárolt gyönyörű paradicsompaprika viszont belül annyira elfeketedett, beteg volt, hogy szó sem lehetett tartós ételhez felhasználni. Ekkor találtuk meg a kápiát, amelynek előnyei a továbbiakban meghatározók voltak. Viszont a szép paprikára vadászni kell, ezért évek óta egy adott kereskedőnél érdeklődünk, és egyeztetés alapján szerezzük be a kívánt mennyiséget. Általában évi 20 kilóból adódik ki az éves igény.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A gyűjtemény láthatóan nagyon sok paprikakrém receptet tartalmaz, ezért ez a változat is inkább egyfajta biztatás és megerősítés akar lenni a még csak most kísérletezők számára.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paprikákat váltott hidegvízben alaposan megmossuk, tálcákon lecsöpögtetjük.
  2. Kicsumázzuk, és darálásra hosszában felhasogatjuk. A hibás részeket gondosan eltávolítjuk.
  3. A paprikát zsírmentes húsdarálón feldolgozzuk, és egy nagy műanyag vagy hibátlan zománcedénybe gyűjtjük.
  4. A teljes darálékra öntjük a sót és a tartósítószert, a beoldódás érdekében pár óránként átkeverjük, de letakarva hagyjuk. 
  5. Másnap a zsírmentesre mosott üvegekbe töltjük, és fóliával alátétezett kupakkal vagy celofánnal lezárjuk. A mennyiség miatt néhány 5 literes üveget is töltünk. Lehetőleg hűvösebb helyen tároljuk.
  6. A folyamatosan ürülő kisebb üveget a hűtőben, a megbontott nagyobbat viszont ismét lezárva tovább tárolhatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 21 100
elküldve: 0
receptkönyvben: 72
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Rattner Gyula

Mióta szakács: 2011.08.08.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

paprikakrém, ételízesítő kápia paprikából

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Tue, 2013-09-17 14:26

Már régóta keresem ezt a receptet, most végre rátaláltam. Annak idején nagymamám tett el ilyet - persze ő a saját paradicsompaprikájukból - de még anyu sem tudta az arányokat. Egyszer - vagy 30 éve - próbálkoztam, sikerült is, de már azt is rég elfelejtettem. Azért az nem mindegy, mennyi só van rajta - ha kevés az a baj, ha sok, akkor ehetetlen.
Nekem nagyon sok lé lett rajta, úgyhogy betettem egy szűrőbe és ami pillanatok alatt kicsurgott, azt rá sem öntöttem. Így, a sok lé nélkül tettem üvegekbe, mert én ezt legjobban vajas kenyérre kenve szeretem, viszont, ha nagyon leveses, akkor úgy nem jó, mert lecsurog a lényeg.
Természetesen a lét sem öntöttem ki, azt is betettem üvegekbe és só helyett ételekbe lehet felhasználni.
Köszönöm a receptet, biztos minden évben el fogom készíteni.
További jó sütés-főzést.
Üdvözlettel: Vivike

Boldboy
Rattner Gyula / Boldboy Mon, 2011-08-29 09:53

Szombaton elkészítettük a következő éves adagot, de a kiterjedtebb családot is beszámítva 22 kg paprikából, ebből kb 4 kg volt a csuma. Ehhez összesen 3 kg sót használtunk fel és 1 evőkanál borkén is javára válik.
Köszönöm az érdeklődést és sikeres alkalmazást kívánok.

636
kápia paprika 10 kg
150 dkg
nátrium-benzoát 4 kk
borkén 10 g