Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztakolbász

Káposztakolbász
Káposztakolbász
90 perc / előkészület: 40 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel mi nem szeretjük a nagyon füstölt ízeket, ezért a lábos aljára nem tettem szalonnát, hanem amikor megfőtt, minden töltelékre 1-1 szelet császárszalonnát tettem, és 10 percre a sütőbe toltam. Ezúttal nem paradicsomszósszal, hanem tejföllel és házi ketchuppal tálaltam.

Ha a rizst nem főzzük elő, ajánlatos a töltelék masszához vizet vagy húsalaplét adni, hogy a töltelék ne legyen száraz a rizs miatt.

A recept az "Erdélyi Konyha kalendáriumból" származik.
 

hozzávalók / 6 adag

A káposztakolbászhoz

A szószhoz

A göngyöléshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kétféle húst a hagymával együtt ledaráljuk, hozzáadjuk a tojást, a rizst és a fűszereket.
  2. A káposztafejet egy nagyobb fazékba forró, enyhén sós vízbe tesszük, majd leszedjük a leveleket, ami megpuhult. Ha szükséges, újra visszatesszük a forró vízbe, amíg az összes levelet le tudjuk hámozni. A levelekről levágjuk az ereket, majd megtöltjük a hústöltelékkel, és a szokásosnál hosszabb tölteléket készítünk.
  3. Egy lábos alját kibéleljük vékony szalonnaszeletekkel, belehelyezzük a "káposztakolbászokat."
  4. Felöntjük forró, enyhén sós vízzel, hozzáadjuk a kaprot és a borsikafűt, lefedjük, és készre főzzük.
  5. A mártáshoz az olajat felmelegítjük, a liszttel fehéredésig hevítjük, felöntjük a paradicsomlével, sóval, cukorral ízesítjük, majd besűrítjük.
  6. A káposztát a mártással és tejföllel tálaljuk. 
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 526
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: töltött zöldség
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

töltött káposztalevelek paradicsomszósszal, káposztalevelek húsos töltelékkel töltve, göngyölt káposztalevél hússal töltve

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-10-22 10:20

Kedves Piroska!

Mi magyarok, sokan vagyunk így, én legalábbis nagyon , és a környezetemben is sokan, - most ismerkedünk meg az itt felrakott csodás erdélyi ételek adta látvány és ízörömökkel, mikor elkészítjük tálaljuk és fogyasztani kezdjük ezen finomságokat. :)

Még soha, mielőtt a NoSaltyra nem találtam, és meg nem tetszettek ezek az erdélyi csodás étkek, - nem használtam borsikafüvet, azaz csombort, mert,....nem is igen volt olyan étel, amihez tanultam volna, nem ismertem, ha láttam is a szárított zacskós formációt, nem kell, mondattal odébb raktam a bolt polcán.......milyen fura? :)

Most, hogy próbálkozom vele, rájöttem, hogy egy nagyon fantasztikus ízű, aromájú, zamatú zöldfűszer, - és bár én, aki mindig bátran használok zöldfűszereket, őrölt borsot, köményt, őrölt pirospaprikát, stb., ... ( kb.: másfél éve sót nagyon ésszel használok, vegetát-delikátot egyáltalán nem, ha igen, akkor tuti helyről veszem, nincs leveskocka, az is ha igen, olyan helyről ahol nincs adalékanyag!! :) ), - a borsikafűvel az eleje óta, amióta elkezdtem próbálgatni, mindig óvatosan bánok, mert nem tudom, hogy milyen is az igazi fűszerezésű, az eredeti, és ha esetleg úgy fűszerezek, netán ahogy írva van, ahogy esetleg én érzek, azaz többet, ...volt, hogy a család szólt: anya, ez kicsit másabb, mint ami szokott lenni eddig, máskor ennyit ne tegyél bele...
Megeszik, finom, ízlik, csak még nem tudok vele bánni, ezek szerint. :)

Most már, a bakik óta : a Te recijeid szerinti megadott mennyiséget használom, esetleg kevesebbet, és azzal mindig nyerő vagyok. :D :D

Furcsa, hogy elsőnek magamat hibáztattam, aztán rájöttem, hogy azért másabb az étkezése a családnak, mert ismerkednek ezzel az ízzel, ami nekünk még szokatlan, és nem is én rontottam el. :)
Hiába, tanulni kell nem csak főzni, hanem enni is, elfogadni más állagú és ízű ételeket is. :)

Az idén nem sikerült, jövőre szeretnék beszerezni kis kertembe borsikafüvet, hogy bármikor lehessen frissért lemenni a kertbe, azzal még jobb íz hozható elő.

Ugyanez a furcsa várakozás teli állapot volt, amikor elkezdődött a kínai ételek készítése: lásd pld.: szójaszósz, világos és sötét, balzsamaecet stb., sorolhatnám.... És mégis sikerük lett. :)

Mennyi mindent megteszünk azért, hogy finom ételek kerülhessenek az asztalra.... :)

Kellemes hetet kívánok!
Tegnap itt csodás késő tavaszi meleg, napfényes idő volt, igazi indián nyár!!! :) , - ma meg olyan csúnya köd van, hogy nem is kedd, hanem köd! :D

Várom csodás recijeidet. :)
Éva-Anyóca

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2013-10-22 16:08

Kedves Éva -Anyóca!
Az ismeretlen fűszerekkel én is óvatos vagyok az elején. A csombor az a fűszer ami nagyon passzol a káposztás ételekhez, nem csak ízben, de segít az emésztésükben is.
Csombor magot találsz tavasszal , ahol a zöldség, fűszer magvakat árulják. Nem kényes, csak elszórod a többi zöldség közé, tovább rendezi magát. Következő évben már vetni sem kel, mert ha hagyod megérni, visszahull a mag a földbe és attól kezdve mindig lesz csomborod. Nem kell külön vetni a többi zöldség között jól el van. Nem kel túl korán ki a földből, amikor megjelenik két kerek apró levele van. Frissen és szárítva is fogyasztható. Valóban nem kell sok belőle, mert intenzív az íze.
Üdvözlettel: Piroska

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-10-17 21:31

Csodásan guszta ez az étel Piroska; és a szép Piroskás-diszítés olyan hívogató! Ennék most is, pedig csak kora reggel van... Hasonlót én is készítettem, mert mi imádunk bármilyen káposztát, de ez a verzió is nagyon tetszik, ki fogom próbálni! Kellemes hétvégét kivánok, puszi, Torma :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-10-18 07:25

Szia Tormikám! köszönöm szépen, te mindig olyan aranyos vagy. Biztosan a te verziód is finom. Azért jó a káposzta, mert sok féle változatban lehet készíteni. Kívánok én is kellemes hétvégét, puszi, Piroska

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-10-17 16:11

Végtelenül ízléses! Meg sem merem mutatni a férjemnek:))))) Nem vagyok töltött káposzta rajongó vele ellentétben, de ezt elteszem. Köszi Piroskám! Pusszancs: G

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2013-10-17 16:29

Szia Gabikám!
Köszönöm szépen. Biztosan hálás lesz a férjed, ha elkészíted, mert nagyon finom. Puszi: Piroska

646
káposzta 1 nagy fej
sertéshús 50 dkg
marhahús 50 dkg
rizs 20 dkg
fehér hagyma 1 közepes db
tojás 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
borsikafű 0 ízlés szerint
kapor 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek
finomliszt 1 púpozott ek
paradicsomlé 3 dl
cukor 1 csipet
0 ízlés szerint
füstölt szalonna 10 dkg
tejföl 1 dl