Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztakrémleves kolbászos nokedlivel

Káposztakrémleves kolbászos nokedlivel
Káposztakrémleves kolbászos nokedlivel
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Káposztát akartam enni. Káposztasalátát. De miután feldolgoztam a káposzta egyik felét, láttam, hogy a másik felére valamit ki kell találnom, különben karácsonyig káposztasalátát fogunk enni.
Tésztát nem akartam enni, rétest sem, viszont levesre annál inkább fájt a fogunk. Így lett belőle káposztaleves.
És hogy miért a kolbászos nokedli? Forradalmi ötletem azért született meg, mert a káposztának így levesben nem feltétlenül van karakteres íze, viszont szeretem, ha van közben némi ízrobbanás. Nos, a kolbászos nokedlik tökéletesen ellátják ezt a feladatot, nem beszélve a kolbászból kiolvadó narancssárga zsírcseppekről, amik díszítik a levest. Hiába, több funkciós.
Legközelebb biztosan lilakáposztából fogom elkészíteni.

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A nokedlihez

ajánlat

pH besorolás: enyhén lúgosít
Vessetek meg, leveskockát használtam. Hohó, na de milyet! Amióta Jim barátunk, akinek gluténallergiája van, nálunk vendégeskedett, kénytelen voltam egy rakás gluténmentes dolgot is beszerezni. Így fedeztem fel azt a leveskockát, ami minden színezéktől, glutamáttól és egyéb műanyagtól mentes. Szóval azt kell mondjam, nincs nagy baj a leveskockával, ha jófajta. Azt mondják a lányok nekem, odahaza a DM-ben is kapható.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát felcsíkozzuk, vagy lereszeljük. Mindegy, mert a végén úgyis turmixolni kell. A hagymát pirítsuk meg olajon, tegyük rá a fokhagymát, a zellert, a babért, süssük egy-két percig, tegyük rá a cukrot, amíg elolvad, és karamellizálódik. Ezután tegyük rá a káposztát, forgassuk össze.
  2. Öntsük fel a kockából készült lével, úgy, hogy épp ellepje, tegyünk bele még kaprot, és főzzük a káposztát majdnem puhára.
  3. Húzzuk le a tűzről, botmixerrel pürésítsük. Ízesítsük ecettel, sóval, borssal még, ha szükséges, majd öntsük hozzá a tejszín.
  4. Amíg fő a leves készítsük elő a nokedlihez valót: a tojásokat keverjük el liszttel, a sóval egy tányérban, és adjuk hozzá az összevágott, vagy puhább kolbász esetén, az összemorzsolt kolbászhúst. Jól keverjük el, majd a főzés végén kiskanállal szaggassuk a levesbe.
  5. Friss kenyérrel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 542
elküldve: 2
receptkönyvben: 214
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

tejszínes káposztaleves kolbászos betéttel, kolbászos gombóccal tálalt káposztakrémleves

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2010-11-29 19:02

Szia Eszter!
Azt olvastam itt valahol az oldalon,hogy a krémlevesek tárháza kimeríthetetlen. Ez így is van, aminek én nagyon örülök, de azt eddig nem tudtam, hogy a nokedliké is az....:-) Igaz a családban csak nekem jött be ez a leves, de örülök neki, hogy nekem bejött, már csak azért is, mert elindított a nokedlivariációk átgondolásának útján! :-))
Üdv
Tímea

csakaaa
csakaaa Thu, 2010-11-11 10:11

Szia AzEszter!
Tegnap elég nagy gondban voltam, volt egy fél fej káposztám, viszont ötletem egy darab sem, hogy mit kezdjek vele, és már két napja káposztás tésztát eszünk, így arra nem igazán vágytam. Nagyon megörültem ennek a receptnek. Sajnos zellerem, illetve kaprom nem volt itthon, de gondoltam egy próbát megér ezek nélkül is. :) Bevallom kicsit lusta voltam a nokedlik elkészítéséhez, így csak felkockáztam kolbászt, megpirítottam, és ezt szórtuk a végén a levesbe. Mennyire jó az ötlet, a kolbász és ez a leves együtt! Nagy piros pont jár érte a szerzőnek! :)
Csupán egy észrevételem lenne: mivel még annyira nem vagyok rutinos szakács, mindent előkészítek, hogy aztán már csak annyi legyen a dolgom, hogy a hozzávalók fazékba dobálásával törődöm. A végén vettem észre, hogy a kömény kimaradt , először azt hittem én vagyok figyelmetlen, aztán végigolvastam a leírást mégegyszer, sajnos nem találtam meg benne. Egyébként gondolom, hogy még az elején kellett volna beletennem, ugye? :) Sebaj, így is nagyon finom lett!
Üdv,
csakaaa

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2010-11-10 11:58

Tudod Eszter!Mindig megörülök mikor ilyen receptet kapunk tőled.Bár a körmöspacal történet után már nem annyira meglepő.Nagyon jó ez a recept,káposztából soha nem jutott volna eszembe krémlevest készíteni.A kolbászos nokedli ötlet meg fantasztikus!Puszi.Bogi

ariel76
ariel76 / ariel76 Wed, 2010-11-10 08:48

Szia Eszter

Úgy látom a hétvégére már meg is van az egyik levesünk. Nagyon guszta a kép és jól hangzik a recept is.
További jó sütést főzést kÍvánok mindenkinek.

Szia ariel76

282
káposzta 0.5 közepes fej
cukor 2 ek
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
babérlevél 1 db
zellerlevél 1 db
kapor 1 ek
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
ecet 1 ek
habtejszín 2 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
leveskocka 1 db
tojás 2 db
finomliszt 4 evőkanál
lángolt kolbász 10 dkg