Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztás kapusznyika

Káposztás kapusznyika
Káposztás kapusznyika
55 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A falunknak és szoros vonzáskörzetének van egy saját szakácskönyve. A régi idősek mindennapi receptjeinek gyűjteménye. Ebből való ez a finomság is... Nem hiába, az Öregek tudtak valamit!

Tesóm nagyon szereti a káposztásat... És bátran kijelenthetem: most már én is. :D

Mivel nem volt kedvem rétessel bajlódni Szilveszter napján, így jött a kapucnika ötlete... Kicsit lekicsinyítve a méretét és megsokszorozva a darabszámot.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Én így szaggatam ki:

Legnagyobb pogácsaszaggatóval (fánkszaggatóval) szaggatjuk ki. Ezt összecsukható ravioli készítőbe tesszük, a közepébe halmozunk 1-2 kk káposztát. A szerkezetet összenyomjuk, a fölösleges tésztát levesszük róla. Sütőpapíros tepsire tesszük, így hagyjuk pihenni kb. 10-15 percet. Ezután megkenjük tojással, megszurkáljuk hústűvel, és mehet a sütőbe. Közepes lánggal kb. 10 percre.

A káposztás töltelékkel nagyon finom, lekvárral már nem annyira (bár a gyereknek így is ízlett).

Rengeteg lesz belőle. Ha kisebb a család, elég fél adag belőle, bár többnaposan is finom puha, én nem próbálkoznék fél adaggal!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát lereszeljük, és az olajon megdinszteljük a cukorral, sóval és borssal. Kihűtjük.
  2. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  3. A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk benne a margarint, 3 tojássárgáját, sót, és hozzáadjuk az élesztőt. Egynemű tésztává gyúrjuk, ha szükséges, még lisztet vagy tejet adunk hozzá.
  4. Letakarva langyos, huzattól mentes helyen duplájára kelesztjük, majd 6-7 cipót formázunk belőle. A cipókat még a deszkán pihentetjük jó 1/4 órát, majd tányér nagyságúra nyújtjuk.
  5. A káposztából a tészta egyik felére halmozunk, a másik felét ráhajtjuk. A tetejét 1 felvert tojással megkenjük, egy villával megszurkáljuk, majd tepsire helyezzük.
  6. A sütőt előmelegítjük, amíg a tészta pihen.
  7. Pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 934
elküldve: 5
receptkönyvben: 177
elkészítve: 7/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Ikó

Mióta szakács: 2010.10.06.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kapucnika, káposztás papucs, káposztával töltött tészta, káposztás párna

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hetedik
hetedik Thu, 2015-08-27 10:22

A szlovák "roszicska", magyarul harmatot jelent. Ez a neve annak a maglódi klubnak, amelynek tagjai a görhöny-fesztivált és a kapusznyik-fesztivált idén (2015-ben) is megrendezték. Az IGAZI KAPUSZNYIKÁNAK- más néven: KÁPOSZTÁS TÁSKÁNAK a receptje az alábbi:

Egy kiló lisztet, fél kiló főtt és összetört krumplit, öt deka élesztőt (késhegynyi sütőport - ha ezt is beleteszed, még könnyebb lesz), 2 egész tojást (+1 felvert tojást a sütéskor KENÉSRE), 2 csipet sót és 15 dkg zsírt dolgozz össze. (Robotgéped 2 db dagasztó "bajuszával").
Takard le pamut konyharuhával és langyos helyen, - keleszd készre, könnyűre. Ha megkelt, dolgozd össze még könnyű kézzel. Nyújtsd ki, majd hajtogasd össze (mint a leveles tésztát), majd ismét nyújtsd ki, s ismét hajtogasd össze. A harmadik nyújtás után (én vékonyra szeretem a tésztát), derelye vágóval rombusz - vagy négyzet alakúra vágjad.
*
A tészta készítése előtt dinszteld meg a reszelt káposztát, ami ehhez a mennyiséghez szükséges, az 1,5-2 kg édes káposzta. Miért ez a mennyiség? Lereszelve, dinsztelve - összeesik. Úgy készítem el, mint a káposztás tésztához szoktam, u.úgy lesózom, pihentetem, kinyomkodom. Majd zsíron -ízlésünk szerinti mennyiségben- cukrot karamelizálok, majd arra dobom rá a sótól kinyomkodott káposztát. Sűrűn keverve, szép színűre a káposztát megdinsztelem, őrölt fekete borssal megízesítem.
*
Félre is teszem, hogy hűljön! Ez fontos.
Forrón v. melegen NEM SZABAD a tésztába tenni.
*
A felvagdosott rombuszok, v. négyzetek egyik felére teszem a dinsztelt káposztát. Félbehajtom, kiskanál szélével SZÉPRE cakkozom. A +1 tojást sóval felverem és a félbehajtott "műremeknek" a szélét majd a, tetejét is bekenem. Forró sütőbe téve - kicsit mérséklem a hőt - és készre sütöm.
*
Van aki nem tojással keni meg a tetejét, de olvasztott zsírral.
*
FONTOS: a párnácskákat KIZSÍROZOTT TEPSIBE sorakoztasd. Hagyj közöttük helyet, mert kissé megnőnek. * Sok boldogságos sikert és jó étvágyat - kívánok hozzá. Sajnos ez ippeg NEM fogyókúrás :( recept. Finom, laktató és megfizethető. Bableves, hamis gulyásleves után ajánlom.

ildike.ecser
Ikó / ildike.ecser Thu, 2015-12-31 07:43

Kedves hetedik!

Köszönöm szépen! Ki fogom próbálni így is!

Kíváncsi lennék erre a maglódi csoportra ... Én ugyanis ecseri vagyok! :-) :-)

Boldog Új Évet!

Iko

Kugyimama
Kugyimama Mon, 2013-03-04 20:35

Az anyósom Szarvason, nem vajjal, sem margarinnal, hanem disznózsírral készítette.
Nagyon finom volt....

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-01-12 11:19

Hát ez a recept fantasztikus, nagyon köszönöm, főleg, mert káposztás is lehet! :-O
Majd raviolis formában készítem, mert megéri!
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

csele.regina
csele.regina Sat, 2013-01-12 19:56

Örülök, hogy elnyerte tetszésedet! Nem fogsz benne csalódni! Szép hétvégét! Ikó

Ollocska
Ollocska / Ollocska Fri, 2013-01-11 19:10

Aha nem figyeltem, hogy a storynal irod h kicsikere gyartottad. Hat igen a "tanyer" nagysag furan hangzik. Talan tenyleg erdemes fel adaggal kezdeni, mi csak ketten vagyunk. :)

Ollocska
Ollocska / Ollocska Fri, 2013-01-11 09:47

Szia!
Ez a recept tokjol hangzik, de en nem szeretem a margarint. Szerinted meg lehet csinalni vajjal is? Ha igen, mennyivel?
En azt hittem ezek a kis bigyok egeszen kicsik, mondjuk nehany centisek. A tanyer nagysag mit jelent? Szerinted lehet oket kicsire csinalni? Nekem olyan furcsanak tunik, hogy 1 kilo lisztbol csak 6db ilyen csomagocska legyen....

csele.regina
csele.regina Fri, 2013-01-11 17:43

Szia!
Én is azért készítettem kisebbre, mert nekem is kevésnek tűnt (és túl nagynak) az a 6-7 db, ahogy írta.
Mint írtam is, én a legnagyobb szaggatóval (fánkszaggatóval) szaggattam ki. Ezeket egy összecsukható raviolikészítőbe tettem (ilyenbe, csak az enyém közepén van egy lyuk, hogy a töltelék elférjen benne: http://bolthely.hu/kepek/mebana/01045.jpg), belekanalaztam a töltelékből és úgy csuktam össze. Nem számoltam meg pontosan, de több, mint 100 db lett belőle (csak a káposztás! és volt még mellette lekváros is, ugyanebből a tésztából). Szóval rengeteg, de alkalom volt, sok kellett!
A tányér nagyságot én lapostányér nagyságnak gondolnám, de lehet négyzetekre is vágni (már úgy is ettem) a tésztát, úgy megtölteni a felét, és ráhajtani a másik felét a tésztának.
Remélem, elkészíted és nagyon nem fogsz csalódni!
Ikó

616
finomliszt 100 dkg
margarin 15 dkg
tej 0.5 l
élesztő 3 dkg
cukor 10 dkg
tojássárgája 3 db
tojás 1 db
0 ízlés szerint
káposzta 2 kg
napraforgó olaj 1.5 dl
cukor 5 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint