Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztás nokedli

Káposztás nokedli
Káposztás nokedli
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár éve a Budapest-Pécs között közlekedő vonaton megismerkedtem egy kedves felvidéki lánnyal. Olyan jól elbeszélgettünk, hogy elfelejtett leszállni Dombóváron. Mire beértünk Pécsre, olyan késő lett, hogy nem tudott volna visszajutni Dombóvárra, és mivel Pécsen senkit nem ismert, az én lakótársaim még Pesten voltak, hát felajánlottam, aludjon nálam. Ezek után viszont ragaszkodott hozzá, hogy közösen együk meg a vacsorját, ami a nagymamája egyik specialitása.Na így találkoztam először káposztás nokedlivel.
Akkor a legjobb készíteni, ha van maradék nokedlink,és nem vágyunk a tojásos verzióra.

hozzávalók / 6 adag

A nokedlihez

A káposztához

ajánlat

Ugyanúgy, mint a káposztás tésztát - ízlés szerint borssal vagy cukorral együk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A nokedlihez összekeverjük a lisztet a tojással és a sóval. Annyi vizet engedünk rá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk, ennél a mennyiségnél ez kb. 6 dl.
  2. Lobogó vízbe szaggatjuk nokedliszaggatóval és megvárjuk, míg kb 3 perc alatt megfőnek, és a víz felszínére jönnek.
  3. Szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. A műveletet addig ismételgetjük, amíg van a nokedlitésztából. Nem célszerű egyszerre sokat beletenni a vízbe, mert akkor összeáll.
  4. Ha a nokedli elkészült, nekilátunk a káposztának.
  5. A káposzta külső leveleit leszedjük, a fejet nyolcadokra vágjuk, és legyaluljuk. Nagyon alaposan besózzuk, és legalább fél órát állni hagyjuk
  6. Fél óra elteltével levét kinyomkodjuk.
  7. Egy lábosban felhevítjük az olajat, és rádobjuk a káposztát. Folyamatosan kevergetjük, ha kevés lenne az olaj, akkor kanalazunk alá egy kis libazsírt. A káposztát nem lehet egyedül hagyni, azt a legalább 45 percet, amíg készre dinsztelődik, sajnos együtt kell töltenünk, mert nagyon könnyen odakap. Közben borsozzuk.
  8. Ha már majdnem elkészült, (összeesett és puha) megszórjuk a cukorral, és picit így is kevergetjük, amíg a cukor rákaramellizálódik, és a káposzta kap egy kis színt.
  9. A kész nokedlit hozzáöntjük a káposztához, és jól átforgatjuk benne.

  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 27 637
elküldve: 5
receptkönyvben: 449
elkészítve: 7/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: ősz
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szlovák
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

káposztás galuska

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Herbie
Herbie Tue, 2017-10-10 09:14

Össze-vissza kerestem receptet a káposztás gnocchira, hogy szokták-e így készíteni. Végül nem találtam, de a káposztás tészta mintájára mégiscsak elkészítettem úgy, hogy a gnocchit kifőzés után kicsit megpirítottam zsiradékon, majd összekevertem a már előzőleg elkészített káposztával. Ha előbb rátalálok erre a receptre, biztos bátrabban készítettem volna.

memilia
memilia Sat, 2014-10-18 21:41

Szia Nóra!
Nem vagyok káposztás tészta rajongó. Szerintem évek óta nem ettem már, ha eszem, inkább borsosan, nem édesen. De galuskával sokkal élvezhetőbb, és sokat dobott rajta az is, hogy nem kézzel szeleteltem a káposztát, hanem szeletelőn aprítottam. Nagyobbik Manó, állítása szerint nem szerette, de amit kiszedtem neki, mind megette sőt, mikor kisebbik fiamat etettem, akkor is kért még, majd közölte, hogy csak viccelt, hogy nem ízlik neki. Szóval tészta elfelejtve, galuska bevezetve. :)
A receptről: én a sorrendet felcseréltem, először a káposztát sóztam, amíg állt, bekevertem a galuska tésztát, majd amíg a káposztát dínszteltem, kiszaggattam a galuskát. Szerintem így kevesebb volt az üresjárat. A káposztát nem mértem le sajnos, de a maradék alapján bruttó 75 deka, leeső részek (plusz a csipegetés) miatt kb. 60 deka lehetett a besózott rész. 1 dl olaj bőven elég volt, még sok is, és a galuska felét eltettem a holnapi harcsapaprikáshoz.
Üdv
Emi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2014-10-21 22:07

Szia Emi,

Köszi a visszajelzést megint. :)
Nem is értem ezt a 2 dl olajat, nagyon soknak tűnik nekem is. Szóval jövő héten lefőzöm megint (gyanítom, zsírral) és meglátom, milrt kellett nekem ebbe 2 dl? :)
Örülök, hogy a Manóknak is ízlett. :)
Puszi!

Zsazsa1951
Zsazsa1951 Fri, 2014-07-04 05:49

Azt hittem, hogy én talaltam ki, gondoltam, finomabb a nokedli, mint a tészta. De azért nenéztem ide, hogy utánanézzek, van-e valami hasonló :-) A baconos-tejfölös isteni ötlet, barátaim jövő héten azt kapják :-)

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-03-23 22:31

Szia Nóra!Szuper ez a recept!Egyszerű mindennapokhoz.kiváló.Köszi.Bogi

Mártika2
Márti / Mártika2 Tue, 2010-03-23 21:11

Szia!
Ismerem régóta ezt a receptet. Próbáld ki úgy is, hogy miután összekeverted a nokedlit a káposztával, egy tepsibe teríted, raksz rá egy kis bacon szalonnát, leöntöd tejföllel, és berakod a sütőbe, míg egy kicsit megpirul. Isteni. Egyszer a baráti társaságnak csináltam ilyet, hát mit mondjak.... Kitörölték a tepsit, és azóta ezt emlegetik.
Márti

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-03-23 22:19

Huhu, kedves Mártika, ez így leírva is iszonyú finomnak hangzik. Legközelebb biztos kipróbálom :)

865
finomliszt 70 dkg
tojás 3 db
1.5 tk
víz 6 dl
káposzta 1 nagy fej
napraforgó olaj 2 dl
libazsír 3 ek
cukor 1 ek
0 ízlés szerint
fekete bors 1 tk