Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztás palacsinta

Káposztás palacsinta
Káposztás palacsinta
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a káposztás tésztát. Nem, inkább a tésztás káposztát. Rengeteg-rengeteg káposztával, iszonyú sok borssal, és a lehetőségekhez képest kevés tésztával. Mert hát a káposztás tésztában a dinsztelt káposzta édeskés íze a legtutibb - minek takarjuk el holmi tésztával? És mivel rajongásom tárgya a téli ételek egyik csimborasszója, előszeretettel próbálgatom ezzel-azzal házasítani - pl. nokedlivel, vagy most palacsintával (de legtöbbször a felét befalom még mielőtt bármivel összekeverhetném).
Ez a recept szintén sokat emlegetett nagymamámtól van. Mint mondta: "Pont olyan olcsó mint a krumplis palacsinta - aztán tudod, mégis változatos volt akkor, amikor csak krumpli liszt meg zsír volt."
Na most azért akad más is, de nekem nagyon ízlett.
Sajnos az élet nem fenékig tejfel, meg köll harcolni mindenért, és a kedvenc dinsztelt káposztámtól egyvalami tart vissza: útálok káposztát dinsztelni. Reszelni, nyomingolni, fél órát ott állni, kavargatni...
Úgyhogy vagy előre le szoktam gyártani a pár kilót, szentségelek, pár órát a konyhában töltök, aztán fagyasztok - vagy megkérem aput, hogy csinálja már meg, neki alig van haja, nem lesz büdös...
Bármelyik utat is választjuk a dinsztelt káposzta megszerzéséhez, ha az kész, onnantól pikk-pakk megvan az egész. :)

hozzávalók / 4 adag

A palacsintához

A káposztához

ajánlat

Szerintem magában a legjobb, de meg lehet kenegetni fokhagymás-tejföllel. Csak kérdés, hogy minek :)
Ebből az adagból nekem 10 vastag palacsintám lett.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha szerencsénk van, akkor, a legutóbbi káposztás tésztából maradt dinsztelt káposztánk - mert az jól bírja a mélyhűtést - és csak ki kell olvasztanunk. Ha nem, akkor legyaluljuk a káposztát (kb. 70 dkg nyers állapotában).
  2. Lesózzuk, állni hagyjuk legalább fél órát, hogy levet engedjen, majd kicsavarjuk.
  3. A libazsírt egy lábosban felolvasztjuk, rádobjuk a káposztát, kb. 45 percre odanövünk a tűzhely mellé, mert folyamatos kavargatást igényel.
  4. Mikor majdnem kész, rászórjuk a cukrot, és azzal is összepirítjuk. Kicsit félretesszük hűlni.
  5. Addig kikavarjuk a palacsintatésztát: a lisztbe beleütjük a tojásokat, a tejet és az olajat, sózzuk.
  6. Habverővel simára dolgozzuk, majd hozzátesszük a dinsztelt káposztát, és jól elkavarjuk benne. Ha túl sűrű lenne, adunk még hozzá egy kis tejet. 20 pihentetjük a tésztát.
  7. Olajjal vékonyan kikent palacsintasütőben egyesével szép vastag palacsintákat sütünk, és azonnal tálaljuk.

  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 30 373
elküldve: 4
receptkönyvben: 368
elkészítve: 8/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
kategória: palacsinta
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

dinsztelt káposztás palacsinta, palacsinta dinsztelt káposztával

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Apalord
Apalord Wed, 2015-03-18 10:00

Mi is imádjuk a káposztát! És mivel én viszonylag ráérek, hetente legalább két alkalommal reszelek és pirítok káposztát, alkalmanként 2.5-3 kg-t. Majd teszem, 0,5-0.6 l -s tárolókba a fagyasztóba. majd ha jönnek a gyerekek viszik, és nekik már csak tésztát kell főzniük és megvan egy vacsorájuk. De...én olajban pirítom, és a cukrot azonnal beleteszem, karamellizációm és ezután teszem bele a káposztát. De ez szerintem csak szokás kérdése....

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2013-03-26 21:39

Hú, Nóra, ezt nem kellett volna! :-) Degeszre zabáltuk magunkat. Konkrétan. Igen komoly spirituális élmény! :-)))

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2013-03-26 23:16

:D Milyen kincseket rejt az ötvenes évek nyomora! :) én is nagyon szeretem, örülök, hogy ízlett! :)
szép estét!
Üdv,
Nóra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2013-02-04 10:58

Ahogy mondod, meg kell harcolni érte! Nálunk a harc már a gyalulásnál kezdődik, és mindig komoly véráldozattal (meg két hétig nem tudok mosogatni) jár. :) Eddig. Tegnap több részletben a késes aprítóba tettük a káposztát, és az eredmény csodálatos volt. Számolni kell közben, mint a kávédarálós mákdarálásnál, nehogy pép legyen, de megéri. Szóval csak ajánlani tudom azoknak, akik olyan ügyesek a káposztareszelésnél, mint mi. :)

EdesMindegy
EdesMindegy Sun, 2013-02-03 20:58

Dinsztelt káposztaimádó vagyok én is. Sőt! - nem csak dinsztelt, hanem szinte bármilyen káposztát megeszek. (szerintem előző életemben nyúl lehettem vagy kecske!)
Viszont! - utálom reszelni, gyalulni, sütni... csak főzni szeretem, ugyanis akkor nem kell ... tudod miről beszélek! :)

Hónapok óta álmodozom időszakosan valamilyen pirított káposztával készült sütiről. A mai napig nem bírtam rávenni magam, hogy elkészítsem, a fent említett utálatos műveletek miatt... hát, ami késik az remélem nem múlik... :)

Köszönöm szépen a recetet, elmentettem! :)

Chameleongirl
Chameleongirl Mon, 2012-08-20 22:55

Szia Dacota!
Én is imádom a káposztás palacsintát. Régóta készítem, a 100 legjobb palacsinta c. könyvben találkoztam először a recepttel (lehettem kb 16), ott nem dinsztelt káposzta szerepel, hanem csak le kell reszelni, lesózni, állni hagyni ha jól emlékszem 1 órát, hogy a káposztát jól "megdolgozza" a só, kicsavarni és mehet bele a tésztába. Pont olyan finom mint dinsztelt káposztával, és nincs vele annyi baj.

makutyi
makutyi Thu, 2012-05-31 20:48

Mi szoktuk sztrapacskára is tenni ezt a káposztát, mama káposztás haluskának hívta. Gyerekkoromban cukrosan ettük:-)

tundebecs
tundebecs Thu, 2012-05-31 12:50

Kedves Dakota!Nagyon köszönöm a receptet,isteni!Megéri a káposztával dolgozni.A fiam lekvárral ette:)

Üdv:Tünde

kiskukta65
kiskukta65 / kiskukta65 Mon, 2012-05-28 18:29

Jó lehet ez a palacsinta, ki kell próbálnom!
Nálam csak a káposzta reszelése irgum.burgum munka - ha ez megvan, kicsavarás után mehet be a sütőbe sózva, borsozva 200 C-ra. Kb fél óra alatt kész, közben néha átkavarom. Ja, és finom disznózsírt teszek alá.

Szuette
eSZeM / Szuette Thu, 2012-02-23 18:27

Kedves Dacota!
Családunkban régi hagyomány a káposztás palacsinta és imádjuk. Én is a nagymamtól tanultam, csak én olajjal készítem, de ez szerintem csak ízlés dolga. Azért lepett meg a recept, mert ha különlegességet szeretnék készíteni a barátaimnak vagy társaságnak ezt csinálom. Eddig mindenkit meglepett, sosem hallottak róla. De osztatlan sikert aratott! Jacaslom a kedves recept olvasóknak készítsék el, nem fognak csalódni.
Üdvözlettel: Szuette

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-01-09 10:22

Kedves Nóra!
Nagyon jót nevettem a történeteden! Persze, mert magamra ismertem. Én is pont úgy vagyok a dinsztelt káposztával, mint Te, alaposan "meg köll harcolni érte". :))) De megéri! Szóval hamarosan ki is próbálom a receptedet. Káposztadinsztelő kisiparos híján sajna én magam fogok mögharcolni érte... :)
Üdv: Éva

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2011-01-06 00:06

Nagyon jó kis recept ez! Még soha nem jutott eszembe káposztával készíteni palacsintát. Azt hiszem el jön ennek is az ideje!:) Ja, és a sztori...nagyon jót nevettem az apukádnak kiadott melós részen...:DDD Puszi: Mrs Smith

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2011-01-07 10:00

Köszönöm!
Hajni is említette, hogy a dinsztelés az elsődleges probléma. Gondoltam is rá, hogy intézményesítem apukámat, mint káposztadinsztelő kisiparost :D
Puszi:
Nóra

kh
Jahin / kh Wed, 2011-01-05 21:17

Jó rá az a fokhagymás tejföl,meg reszelt füstölt sajt,aztán be kicsit a sütőbe....:-) Csak akkor állok neki,ha találok egy "áldozatot" a családban,aki megreszeli a káposztát.:-)))) Ez a recept így tökéletes.
Üdv:Hajni

720
finomliszt 40 dkg
tojás 2 db
tej 5 dl
1 kk
napraforgó olaj 4 ek
káposzta 70 dkg
libazsír 4 ek
1 teáskanál
cukor 1 ek