Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztás pogácsa Gonoszkától

Káposztás pogácsa Gonoszkától
Káposztás pogácsa Gonoszkától
85 perc / előkészület: 40 perc főzés: 25 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gondoltam kéne sütni pogácsát. A káposztás pogácsára esett a választásom.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát megtisztítjuk, lereszeljük. Az olajon megkaramellizálunk 1 ek cukrot világosbarnára. Rátesszük a lereszelt káposztát, és sózzuk, borsozzuk. Kevés vizet adva hozzá megdinszteljük.
  2. A tejbe 1 mk cukrot teszünk, meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  3. A lisztet kimérjük egy tálba. Hozzáadjuk a margarint, a tejfölt, a tojást, a tejben felfuttatott élesztőt és a sót. Összedolgozzuk, és kelesztjük kb. 1 órát.
  4. Ha a káposzta kihűlt és megkelt a tésztánk, a tésztát kinyújtjuk. A fele káposztát rákenjük, majd hajtogatjuk. Jobbról-balról középre, ezt egymásra, majd alulról-felülről. 90 fokban elfordítjuk, és újra kinyújtjuk. Rákenjük a káposzta másik felét, és újra hajtogatjuk. 10 percig pihentetjük, majd nyújtjuk, hajtogatjuk. Ismét pihentetjük 10 percet. Újra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
  5. A tojást enyhén felverjük, és lekenjük a pogácsák tetejét, majd köménymaggal megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
  6. A maradék tésztát ne gyúrjuk újra. (Én csak meglapogatom miután összenyomtam, és újra hajtogatom, de már így sem lesz olyan leveles. Vagy vágjuk négyszögletesre, és akkor nincs maradék.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38x38 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 024
elküldve: 5
receptkönyvben: 51
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

káposztás pogi, köményes káposztás pogácsa, káposztás hajtogatott pogácsa

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

starla92
starla92 / starla92 Mon, 2014-09-08 12:10

Szia, kipróbáltam a receptedet, mivel bulira csináltam, ezért dupla adagot készítettem.
Nagyon finom lett, mindenkinek ízlett, csak sajnos volt vele egy baj: Nem lett levelestészta a végeredmény :( A tészta a káposztamentes formájában nagyon jónak tűnt elsőre, ellenben - amint rákentem a káposztát - minden lett, csak nem tészta jellegű, úgyhogy folyamatosan liszteznem kellett. Pedig pont annyit használtam minden hozzávalóból, amennyit írtál..Miközben készítettem, párom azt hitte, hogy kelt tésztát készítek, úgyhogy lehet, hogy az élesztő volt a gonosz ebben az esetben. Gondolom, te többször készítetted már el és mindig ennyi hozzávalóval?

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Mon, 2014-09-08 12:43

Szia! Igen, én ennyi hozzávalóval készítem. Persze minden nyújtást én is lisztezett felületen csináltam, illetve beliszteztem a tészta tetejét is mivel a káposzta nedves. Sajnálom, hogy nem lett leveles Neked. Persze a lisztek sem egyformák. Az élesztő nem hiszem, hogy bűnös lenne, mert én is ennyivel készítettem. De ha azért finom volt és elfogyott, akkor ez a lényeg. Egyébként sokan a leveles tésztát nem kiszúrják hanem kockára vágják, mert a tészta újbóli gyúrása nem tesz jót a leveleknek. Én akkor kétféle pogácsát készítettem, és az egyik juhtúros-káposztás volt. Pontosan ezért, hogy a kiszúrás utáni "sallangokat" is felhasználjam, mert szerettem volna kerek pogácsákat készíteni, így azokat egy másik pogácsa készítéséhez használtam fel. Az nem is lett leveles, viszont szépen feljöttek. Így lehet, hogy a többszöri gyúrás is gonosz volt. Sajnálom, hogy a receptben ezt nem tüntettem fel, így ebben teljesen igazad van. Jó sütés-főzést kívánok! Üdvözlettel:Kinga

881
káposzta 0.5 kg
finomliszt 50 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 1 dl
cukor 1.25 ek
napraforgó olaj 4 ek
tejföl 175 g
tojás 1 db
margarin 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tojás 1 db
köménymag 0 ízlés szerint