Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztás pogácsa Ikó konyhájából

Káposztás pogácsa Ikó konyhájából
Káposztás pogácsa Ikó konyhájából
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még soha nem sütöttem, és nem is ettem káposztás pogácsát... Most valahogy gusztusom lett rá, és megsütöttem.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ebből az adagból nekem 85 db pogácsa lett. Nagy része még frissen (langyosan) elfogyott... Isteni finom lett. Mi 4-en faltuk be.

Ez a pogácsa frissen ropogós, másnap (nejlonba húzva) isteni puha.

Csak ajánlani tudom... Mi kerti munka közben csemegéztük, de lehetne egy borozgatós este kiváló kísérője is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk, majd fél óra elteltével kinyomkodjuk.
  2. Kevés zsíron cukrot karamellizálunk, majd erre dobjuk a káposztát, és megpirítjuk. Idő közben borsozzuk. Ha kész, langyosra hűtjük.
  3. A tejet meglangyosítjuk 1 ek cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 15 perc alatt habosra futtatjuk.
  4. A lisztet a margarinnal, a tejföllel, a tojásokkal, az élesztős tejjel és a káposztával összedolgozzuk. Ha szükséges, utánasózunk.
  5. Fóliával letakarva, vagy a tálat zacskóba húzva éjszakára a hűtőbe tesszük.
  6. Reggel a hűtőből kivesszük. Egy jó 20 percet a deszkán hagyjuk, majd átgyúrjuk. Ha szükséges, most adhatunk még hozzá lisztet (ez az a bizonyos plusz az 1 kg felett).
  7. Kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, feltekerjük, mint a bejglit, és már kész is a hajtogatás.
  8. A tekercset 3 részre osztjuk, így könnyebb vele dolgozni.
  9. Egyesével kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagságúra, berácsozzuk a tetejét, közepes szaggatóval kiszaggatjuk, és lisztezett tepsire rakjuk.
  10. Kb. fél óra elteltével bekapcsoljuk a sütőt. és felforrósítjuk.
  11. Ha a sütő forró, lekenjük az első tepsi pogácsát tojással, és mehet a sütőbe. A következő pogácsákat is csak 1-2 perccel a sütőbe helyezés előtt kenjük le.
  12. 30-35 perc sütés után kivesszük, bár 20 perc után már 5 percenként ellenőrizzük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 8 715
elküldve: 0
receptkönyvben: 124
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Ikó

Mióta szakács: 2010.10.06.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: szüret, húsvét, buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: pogácsa
fogás: hideg előétel
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Káposztás pogi, Pogácsa káposztával, hajtogatott pogácsa

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Laslie
Laslie Thu, 2013-02-28 18:10

Kedves konyhatündér !

Nekem, mint pasinak nehezen fog az agyam, de a káposztás pogácsát igencsak szeretem.
Szóval a kérdésem:
A káposztát nem kell megpárolni , csak pirítani ?
Mennyi ideig kell kb pirítani ? Nem marad kemény ?

Szeretem érteni, hogy mit miért csinál a háziasszony, de valahogy ezt a karamellizált cukros káposztát nem értem.
Látszólag nem passzol össze a cukor a sós pogácsával.
Egyáltalán mit is csinál a káposztával ez a karamellizált cukor ?

Várom megtisztelő válaszod :

Üdv: Laci a "konyhafőnök". :)

csele.regina
csele.regina Thu, 2013-02-28 20:13

Szia kedves Laslie!
Mennyi ideig kell pirítani? Mint a káposztás tésztához ... akkor lehet, hogy párolni kell? ... lehet. :)

Igazából nem próbáltam még karamellizált cukor nélkül ... nem tudom, milyen lenne ... talán sós! :D
Mert igen, ez egy pikánsan édeskés pogácsa, ami szerintem sokkal finomabb, mint cukor nélkül. Nekem jobban kiadja a káposzta ízét így.

Remélem, ha választ nem is kaptál a kérdésedre, megsütöd ... és ráérzel arra az ízvilágra, amit én ebben szeretek. Mert nagyon finom.
Üdv: Ikó

Laslie
Laslie Thu, 2013-02-28 20:44

Köszönöm szépen, így már világos. Káposztás tésztában otthon vagyok, de azt alapvetően párolják. Na meg egy picit pirítják. :))

Az az igazság, hogy az InterSpar áruházakban kapható káposztás pogi ízét keresem.
Az eddig elkészített pogácsákban pont ezt az intenzív káposzta ízt nem találtam.
Lehet, hogy ők valamiféle ízfokozót is tesznek bele, vagy ki tudja még miféle anyagokat.
Már arra is gondoltam, hogy a sózás után a kinyomott levét is felhasználom a tésztához, bár ez még várat magára.
A receptedben az fogott meg, hogy valami olyan is kerül bele ami látszólag nem oda való, úgyhogy mindenképp kipróbálom.
Kísérletező típus vagyok.
Kösz szépen és további szép napot....
Üdv: L.

ildiko.regina
ildiko.regina Sun, 2013-03-17 12:20

Kedves Laslie!
Sikerült kipróbálnod már a receptet? Ha igen, megtaláltad benne azt, amit keresetél?
Üdv: Ikó

ildike.ecser
Ikó / ildike.ecser Fri, 2012-05-04 08:35

Ismét elkészítettem, most sül az utolsó adag a jó munkás embereknek, akik nálunk dolgoznak. Most házi tejföllel és margarin helyett zsírral készítettem. A tejföl pikáns íze mellé egy sokkal omlósabb és menetelősebb pogácsát kaptam. A menetelős annyit tesz, hogy kissé eldőltek a pogácsák, útnak indultak ... de sebaj ... az ízük kárpótol mindezért! :)

1298
finomliszt 1.3 kg
margarin 25 dkg
tojás 2 db
tejföl 225 g
káposzta 80 dkg
élesztő 5 dkg
tej 1 dl
cukor 2 ek
2 ek
bors 0 ízlés szerint
sertészsír 2 ek
tojás 1 db