Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztás sörfalatkák

Káposztás sörfalatkák
Káposztás sörfalatkák
47 perc / előkészület: 30 perc sütés: 17 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden a sütőporral kezdődött.

Pár napra elutaztunk, előtte szokásos módon felhasználtam a hűtőben és a kamrában lévő romlandó élelmiszereket. Elsőként egy fél csomag sütőpor akadt a kezembe, majd jött szép sorban a többi: a káposztás rétesből kimaradt pirított káposzta, a megkezdett doboz tejföl, stb., és amikor szembetalálkoztam egy darab árva tojással, megszületett az elhatározás: ebből valami pogácsafélének kell születnie, ami még az útra is jól jöhet. Viszont nem volt kedvem a gyúródeszkát előbányászni, ezért ezt a gombócgyúró-lapító változatot választottam. Ez a tészta állaga miatt hajtogatásra úgysem alkalmas, de nekünk muszáj CH-csökkentett lisztet használni. Emiatt nem is nőttek szép nagyra, de az íze kárpótol. Sótartalma miatt sörkorcsolyának ajánlom.

Az alapötletet gali_baba  pogácsája adta, köszönet érte!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Cukorbetegeknek infó: fenti mennyiség össz CH-tartalma 320 g. A könnyű számolás miatt 64 egyforma súlyú falatkát készítettem, így a CH-tartalom egyenként 5 g. A diabetikus liszt, a káposzta és a zsiradék ellensúlyozza a búzaliszt magas glikémiás indexét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Mikróban felolvasztjuk a vajat és a zsírt, nem kell forróra, de folyékony legyen.
  3. A lisztben elkeverjük a sót, borsot és a sütőport, belekeverjük a káposztát, tejfölt, az olvadt zsiradékot és a közben felfutott élesztős tejet.
  4. Alaposan összedolgozzuk, nem lesz nehéz, lágy tésztát kapunk, hűtőben pihentetjük 2 órát.
  5. A hűtőből kivéve nagyobb diónyi darabkákat tépdesünk ki belőle, ezt gombóccá gyúrjuk, és a két tenyerünk közt kicsit összelapítjuk (hasonlóan, mint a "büféfasírtot").
  6. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, 10 percig pihentetjük, ezalatt előmelegítjük a sütőt.
  7. 16-18 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 947
elküldve: 2
receptkönyvben: 76
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolimami

Mióta szakács: 2012.01.27.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
nehézség: könnyű
kategória: pogácsa
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

káposztás sörkorcsolya, káposztás mini buci, káposztás pogi

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evapauer
Jolimami / evapauer Sun, 2013-02-24 14:12

Kedves Nyafka! Nagyon örülök, hogy bejött! Jó ötlet a borsos kenegetés, most éppen egy túrós rudat kevertem be, mindjárt ki is próbálom hozzá. Köszönöm és további örömteli sütés-főzést kívánok! Éva

nyafka
nyafka / nyafka Fri, 2013-02-22 11:30

megcsináltam, és nekem soha nem sikerülnek a kelttészták, de ez HATALMAS lett és isteni finom ^^ annyi változtatást eszközöltem hogy a borsot nem beletettem hanem elkevertem sóval tojásfehérjével és a tetejét kenegettem vele sütés közben. szuper recept!

638
finomliszt 30 dkg
diabetikus liszt 20 dkg
instant élesztő 1 tasak
tej 0.5 dl
porcukor 0.5 teáskanál
sütőpor 0.5 csomag
1 ek
vaj 10 dkg
kacsazsír 10 dkg
tojás 1 db
tejföl 1.5 dl
káposzta 20 dkg
fekete bors 0 ízlés szerint