Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztás-tepertőkrémes pogácsa

Káposztás-tepertőkrémes pogácsa
Káposztás-tepertőkrémes pogácsa
85 perc / előkészület: 60 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kerti munkálatok miatt be kellett takarítanom egy csomó "félig kész" káposztát, épp kezdett (volna) fejesedni. Savanyítani ilyen állapotban nem lehet, így jobb híján - tekintettel a pillanatnyi szegényes választékra a hűtőben - ezt a pogácsát találtam ki, hogy ne vesszen kárba a finom káposzta. Amolyan mindent-bele pogi, kevés munkával. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A "nasi" és "sörkorcsolya" funkciókat remekül betölti.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát nagylyukú reszelőn lereszeljük, és besózzuk kb. 1 ek sóval.
  2. Amíg a káposzta levet ereszt, kenyérsütőgépben dagasztóprogramon (kb. 15 perces program) a vízből, tojásból, túróból, cukorból, tepertőkrémből, lisztből és élesztőből tésztát gyúrunk (gép híján természetesen kézzel is gyúrható, a hagyományos módon).  Kb. 1 órát kelesztjük, szobahőmérsékleten, konyharuhával letakarva.
  3. Amíg a tészta kel, kinyomkodjuk a káposztát, megborsozzuk, és a zsíron lassú tűzön, néha megkeverve addig pirítjuk - pároljuk, amíg kenhető állagú nem lesz (ez az időtartam káposztánként nagyon eltérő lehet, 15-40 perc), majd a tűzről levéve hagyjuk langyosra hűlni.
  4. Miközben hűl a káposzta, az időközben megkelt tésztát kb. ujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk.
  5. A tésztát megkenjük a káposztával, majd 1/3-át felhajtjuk, a második 1/3-át meg az előző harmad tetejére hajtjuk. Így egy újabb - kisebb - téglalapot kapunk, amivel megismételjük a műveletet a fentiek szerint. A tésztát letakarva újabb 30 percig kelesztjük.
  6. Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk kb. 2 cm vastagságúra, a tetejét berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Ekkora mennyiségből 3 tepsire való pogácsám lett.)
  7. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 098
elküldve: 0
receptkönyvben: 85
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Moncsa

Mióta szakács: 2010.10.07.
22 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
kategória: pogácsa
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

töpörtyűs pogácsa, káposztás pogácsa, tepertős pogácsa

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sat, 2012-01-28 10:36

Szia kiskegyed62!

En sima fejes kaposztat tettem bele. Persze lehet probalkozni kellel is, sztem azzal is finom, ha fejes pont nincs otthon ;)

k.margaréta
k.margaréta Sat, 2012-01-28 07:50

Kedves Moncsa!

Ebben aztán vannak finomabbnál finomabb "anyagok". Mentve. Biztosan nagyon fincsi. Nagyon szép magasak.
Üdv.
Margit

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sat, 2012-01-28 11:33

Koszonom, Margit! Remelem, izleni is fog, ha megsutod. Frissen a legfinomabb ;)

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Fri, 2012-01-27 18:32

Orulok, hogy tetszik a recept. :) Remelem, izleni is fog :) Kivancsian varom a "fejlemenyeket"!

Anya-banya
Anya-banya Fri, 2012-01-27 17:51

Ez príma! A családom ízlése sokat változott az utóbbi időben és rá vannak kattanva a sós sütikre. Ez telitalálat!!!! A hétvégén főpróba.
Köszi, hogy megosztottad.

1583
víz 300 ml
tojás 2 db
tehéntúró 100 g
cukor 1 ek
tepertő 350 g
finomliszt 800 g
élesztő 12 g
káposzta 1 közepes fej
kacsazsír 1 ek
bors 1 csipet
1 ek