Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kapros-ordás palacsinta 2.- különleges

Kapros-ordás palacsinta 2.- különleges
Kapros-ordás palacsinta 2.- különleges
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (47)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Attól különleges, hogy a tojás által, az amúgy tikkasztó ordából, habkönnyű, laza krémet kapunk.

hozzávalók / 4 adag

A palacsintához

A töltelékhez

ajánlat

Egytálétel után kiadós desszert.
A kapor helyett ízesíthetjük vaníliával is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelék előkészítése: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből 3 evőkanál cukorral, csipet só hozzáadásával, kemény habot verünk.
  2. A tojások sárgáját  3 evőkanál cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk az ordát és csomómentesre kavarjuk. Lazán belekavarjuk a tojáshabot és az apróra vágott, zöld kaprot.
  3. Ezzel töltjük meg a 15-20 palacsintát.
  • elkészítettem: 500 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 24
össznézettség: 29 714
elküldve: 1
receptkönyvben: 102
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

habos kapros-ordás palacsinta

Hozzászólások (47)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2017-09-11 06:57

Igen fűszernövény, de kizárólag fis zöld kaporról van szó a szárított nem jó. Érdemes kipróbálni, mert különleges finom ízt ad az ordának.

fllevente
fllevente Sat, 2017-09-09 18:27

Kis módosításokkal megsütöttem. A masszába tettem még vaníliacukrot meg tejfölet. A palacsinta tésztájába ásványvizet meg egy kis olajat is tettem.

Barbus19871130
Barbus19871130 Wed, 2013-10-16 23:19

Ez a kedvenc palacsintám!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Régebben rengeteget ettem ilyet :) Mo-n lehet kapni ordát?

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2013-10-17 07:49

Nálunk a piacon árulják, ahol a juhsajtot is. Mindenképpen juh tartó gazdáknál, vagy a nagyobb piacokon, ahol a tejterméket elkülönítve árulják, ott kell érdeklődni. Készítenek tehén tejből is, de a juh, vagy kecsketejből az igazi. Télen csak tehéntejből tudnak készíteni, miután a juhok lejönnek a legelőről és nem tejelnek, már nincs orda.

Citromocska
Citromocska / Citromocska Sat, 2011-08-13 15:32

Nekem ez oriasi kedvencem. Nagymamam annyiban csinalja maskepp, hogy egyfajta langostesztat tolt meg a kapros ordas toltelekkel es azt kisuti olajban. De egeszen biztos vagyok benne, hogy igy is nagyon finom. Aki pedig valaha Szatmarnemetiben jar latogasson el a mikropiaci tejcsarnokba es vasaroljon ordat kiloja 15 ron-ba kerul(kb.) de nem fogja megbanni :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2011-08-13 19:20

Próbáld ki ezt a változatot is Citromocska, meglátod nem bánod meg. A Szatmárnémeti jó reklám, mert látod sokan nem ismerik az ordát. Üdv. Piroska.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2011-03-20 20:09

Kedves Fabia! Köszönöm a kedves szavaidat. Őszintén szólva először engem is elszomorított. Aztán rájöttem, hogy nem ez a jellemző erre a csapatra. Azt tapasztalom, hogy legtöbbször baráti csevegés alakul ki, pedig személyesen nem is ismerjük egymást. Különben én is erdélyi vagyok, Székelyudvarhelyről. Üdv Piroska.

Fabia
Fabia Sun, 2011-03-20 16:49

Kedves mindenki! eleg regota nezegetem a No Salty-n a recepteket, sokat ki is probaltam es azota is keszitem....es most raakadtam az "Ordas palacsintara" (eszembe jutott ahogyan kedves edesanyam keszitette mikor meg elt). Mosoly kerult az arcomra mikor elolvastam hogy a recept tulajdonosat Csiki-nek hivjak.....az edesanyam lanykori neve is az volt,de o Marosvasarhelyen elt es epp keszultem irni neki egy par sort, de eloszor atszaladtam a hozzaszolasokon es egy kicsit elment a kedvem mindentol.
Eleg szomorunak tartom hogy egy recept ennyi rosszasagot es gunyasagot hozzon ki az emberekbol. Az utobbit a jucus58-ra ertem. Elolvastam minden hozzaszolast es ha mar mindenkit le okostojasozott kedves jucus58, meg annyit talan megtehetett volna hogy elnezest kerjen gregorevatol mert felreertette amit irt, O igenis jot irt az erdelyi izekrol,kajakrol... Udv.mindenkinek es koszononom a receptet kedves Piroska.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-01-08 18:30

A Szentendrei piacon árulok Ordát !Ha kiváncsiak hogy milyen látogasona el hozzám!Nem drága olcsóbb mint a sajt!Saját termék!

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Wed, 2010-10-20 01:49

Kedves Edit és Éva!
Úgylátszik a bivaly mint olyan kihalófélben van, mert nem nagyon hallani róla. Mo-on úgy tudom csak Kápolnapusztán van egy bibalyrezervátum. Annakidején Erdélyben még sok bivaly volt. Tehéntejet a háború miatt csak jegyre lehetett kapni, bivalytejet viszont a piacon korlátlanul. Igaz, hogy drága volt, de megérte, mert olyan volt mint a tejszín. Kizárólag az ebből készült túrót hívták ott ordának. Hosszú évtizedekig itt nem is hallottam ordáról, csak az utóbbi években, de mint írtam, ez közel sem olyan, mint amilyent Kolozsváron ettünk, és valószínű nem bivalytejből van. Én csak ennyit tudok erről.
Sok puszi nektek. Zsóka néni.

fllevente
fllevente Sat, 2017-09-09 18:34

túró az túró orda az orda. A sajtgyártásból visszamaradó savó még sok ásványi anyagot, tejcukrot, albuminfehérjét és zsírt tartalmaz. Ha a savót természetes úton megsavanyítják (vagy ecetsavat adnak hozzá), majd 70–90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék (laktalbumin) pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átszűrve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát (albumin savósajt). A friss sajtok közé tartozik.

Az alvadékból kinyert sajt mennyiségéhez képest az ordából csak kis mennyiség (6–10%) nyerhető ki, de ezt a sajtnál magasabb áron értékesíthetik.

laraed
Edit / laraed Tue, 2010-10-19 07:31

Kedves Zsóka néni ! Erről van szó :)) Szerintem nem az a lényeg , hogy milyen állat tejéből csinálják az ordát hanem maga az eljárás. A tej savójából nyerik. Mindegy milyen tej:))))) A túró is túró akár tehén, juh, kecske, bivaly tejből készül :))))))) Köszönjük , hogy megerősítettél minket . igen a tejek sem olyanok mint régen ezért valószínű az orda sem az igazi Üdv Edit

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Tue, 2010-10-19 01:42

Csak még annyit, hogy amit itt Pesten ordaként árulnak, még köszönőviszonyban sincs avval, amit Kolozsváron ettünk.

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Tue, 2010-10-19 01:29

Ehhez muszáj hozzászólnom. Nem állítom, hogy nálam van a bölcsek köve, de le kell írnom, hogy én mit tudok az ordáról. 1940-től 1944 őszéig Kolozsváron laktunk, szüleimmel. Ott ismertük meg az ordát, és egyik kedvencünk volt az ordás palacsinta. Az ordát piacon vettük, lágy, selymes édeskés, zsírdus túró volt, bivalytúró. Semmiféle kellemetlen mellékíze nem volt. Négy éven át bivalytúróként ettük, senki nem cáfolta ezt ott és akkor. A bivalytejet is rendszeresen ittuk, sokkal sűrűbb volt, mint a tehéntej, és édesebb. A sok szép emlék között amit ott átéltem, az orda is ott van, nekem bivalytúrónak marad, bármit is írnak mások róla.
Csak ennyit akartam megemlíteni, mindenkinek üdv. Zsóka néni.

nyamóka
nyamóka / nyamóka Tue, 2010-10-19 16:35

Kedves Zsóka néni! Én is csak annyit tudtam eddig, hogy tejsavóból készítik, de találtam olyan recepteket is, ahol tehéntej szerepel. Csak az eljárásban volt egyezés mindenhol. De ezek szerint az eredeti a bivalytej alapú lehet. Vagy az is lehet, hogy tájegységenként változó, hogy miből van? Hát, lehet, hogy ezt már sosem tudjuk meg. Mindenesetre engem mostmár annyira felcsigázott a dolog, hogy talán kipróbálom kecsketejből. Az is sűrűbb, és édesebb, mint a tehéntej, hátha abból autentikusabb lesz. :-) Én is magam csinálom már a tehéntúrót, kecsketúrót, sokszor sajtot is, mert amit egyébként kapni lehet, valahogy már nem az igazi. És ebben legalább tudom, hogy mi van.
Köszönjük a hasznos információt! :-)
Sok puszi: Éva

laraed
Edit / laraed Mon, 2010-10-18 21:03

Kedves Éva-Anyóca ! Nem szeretem ha valakit igazságtalanul bántanak ! Főleg , hogy egyértelmű volt amit írtál! Valószínű , hogy nem olvasta el végig . Igaz az eleje is egyértelmű volt. De akkor minek válaszol?? Nem tudom nem láthatunk bele mások fejébe. Ja és a 40 betöltése nem áll arányosan egyenesben a hülyüléssel:)))))))Szerintem:))) Na ha ebből értetek valamit akkor ÁSZOK vagytok :))))))))) Üdv Edit

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-10-18 20:57

Kedves nyamóka!Neked is köszönöm, hogy a hozzászólásokat, így az enyémet is, végig elolvastad, és értelmesen.Mert tényleg sajnálom, hogy a csodás erdélyi konyha ízeit nem tudom megkóstolni.De amit tudok, pótolok.Köszi, hogy segítettél nekem, megértettél.Puszi!Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-10-18 20:50

Kedves laraed!Nagyon köszönöm, hogy megvédtél, mert értetlenül olvastam jucus58 írását, hogy lenéztem az erdélyi konyhát, holott ne, sőt!!!!De lehet, hogy mivel betöltöttem a negyvenet, hülyülök????De ha azt mondod, amire én gondoltam, hogy nem is szóltam egy rossz szót se, akkor valahol mégis észnél lehetek,nem??Főleg, mivel apám anyja, az az ág, erdélyi, szóval főleg nem szólnám le, de erről ennyit.Amúgy is csúcs az erdélyi konyha,más és izgalmas.Akár a kínai, japán, bármi más.puszi Neked.Éva-Anyóca

laraed
Edit / laraed Mon, 2010-10-18 08:28

Kedves Jucus58 ! Akkor Te okosabb vagy minden lexikonnál mert van 18 juhod???Nem vagyok, és vagyunk okostojások csak megosztjuk egymásközt azt amit tudunk, / vagy úgy véljük , hogy tudunk /. Szerintem senki nem mondta Neked , hogy boldogtalan és hülye lennél. Felénk igen is csinálnak tehéntejből ordát. Lehet , hogy nem az eredeti , de akkor is orda . És ezzel részemről zárom a vitát :))) Üdv Edit

jucus58
jucus58 Sun, 2010-10-17 22:22

Na jo sok okostojas 18 juhom van tehat nem vagyok boldogtalan se hulye nem kell meg neznem mi az orda es mibol keszul .

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-10-17 19:00

Kedves Jucus58.A tehénturó a savanyított tehén tejből készül. Az orda utánzat pedig az édes tejből,de bevallom közel sem olyan finom mint a juh tejből készüt orda. Sajnálom ha nálatok nem kapható. Üdv.Piroska

laraed
Edit / laraed Sun, 2010-10-17 17:24

Utána néztem és juhtejből és tehén tejből is készítenek ordát:))) Üdv Edit

jucus58
jucus58 Sun, 2010-10-17 16:47

Nem akarok vitatkozni senkivel de tehen tejbol nem lesz ORDA!!!!!!!!!!!!az tehenturo!
Hat azert Eva -Anyoca nehogy azt hidd hogy Erdelybe rossz etelek vannak az hogy neked nem izlik az mas ,mindenkinek mas izlese van de azert nem kell a csorbat lehurogni,mert ha megkostolnad a tiz ujjadat nyalnad meg.
Az orda Nem sajt!!!!!!!!!ez biztos,az egy edes turo feleseg.
Juha tejet beoltjak es fozik maj leszurik formazzak ebbol nyerik a sajtot!!!!!!!!!!ami marad azt tovabb fozik es ebbol lesz az orda es a zsendice.
Sajat szememmel lattam lanyok.Nagyon tiszta korulmenyek kozott dolgoznak,a tejet beviszik erre a helyre kilelot helysegbe es ott keszitik el.
Azt hiszem a nagy szupermarketekben sokkal tobb mocskot eladnak,meg etetnek az emberekkel .

nyamóka
nyamóka / nyamóka Mon, 2010-10-18 16:57

Kedves Jucus 58!
Nekem nincsenek juhaim, soha nem is voltak, mindössze sokfelé utánanéztem, hogy hogyan készítik az ordát, és kicsit kérdezősködtem is, olyanokat kérdeztem meg, akik készítik.
Én is azt olvastam, hogy tehéntejből is készülhet orda, azaz tehéntej savójából.
Persze ez nem jelenti azt, hogy ez mindig így volt, lehetséges, hogy eredetileg csak juhtejből csinálták, nem tudom.
Azt viszont szeretném megjegyezni, hogy a túró maga is egy sajtféleség, csak ezt kevesen tudják.
Vannak olyan országok, ahol nincs is külön neve a túrónak, mert azt is sajtnak hívják.
A magyar nyelv különbséget tesz ugyan, ennek ellenére egy családba tartoznak.
Éva-Anyóca pedig valóban nem akart megbántani, ellenkezőleg, nagyon sajnálja, hogy nem próbálhatja ki az erdélyi ételeket. Gondolom, csak átfutottad, amit írt, ha mégegyszer megnézed, meglátod! :-)
Üdvözöllek: Éva

laraed
Edit / laraed Sun, 2010-10-17 17:11

Kedves Jucus58 ! Ird be a keresőbe hogy orda és kidobja a Wikipédiát és ott elolvashatod mi az az orda. Üdv Edit ui. Éva -Anyóca semmi olyasmit nem mondott , hogy rossz lenne az Erdélyi kaja. Sőt irigyel benneteket , hogy hozzájuttok ilyesmihez. Olvasd el figyelmesebben , hogy mit írt !! :)))))

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2011-02-26 09:18

Kedves mindenki.Nyamóka leírta az orda keletkezésének módját.Sajnálom hogy nem tisztáztam előre ,hogy mi is az az orda, de nekem annyira egyértelmü volt ,nem is gondoltam,hogy ezt nem ismeri mindenki.Sajnos nem lehet sajttal, sem túróval helyettesíteni,mert az orda sokkal puhább,édesebb és krémesebb.Piacon kell keresni ahol a sajtot is árulják.Kizárólag frissen szabad felhasználni.Házilag tehéntejből lehet készíteni, ha az édes tejet kicsapatjuk citrommal vagy ecettel.Ilyen orda keletkezik akkor is ,ha az édestej forraláskor összemegy és leszürjük a savót ,csak ez kevésbé édes és krémes, meg sem közelíti az eredetit ,ami juhtejből készül. Piroska.

laraed
Edit / laraed Sat, 2010-10-16 22:02

Kedves Csiki Piroska ! Szerinted helyettesíthető túróval az orda? Üdv Edit

laraed
Edit / laraed Sat, 2010-10-16 21:55

Kedves Éva - Anyóca ! Az orda egy másodlagos eljárással, tejsavóból készített sajtféleség .A friss sajtok közé tartozik! .Hasonló mint a feta. Arra is lehet azt mondani , hogy sajt ,de hasonlít a túróhoz is. Szerintem :))) Úgy , hogy helyettesítheted szerintem egyszerű túróval is. :))) Állaga lágyabb, mint a tehéntejből készült túróé, de ahhoz hasonlóan felhasználható. De szóljon hozzá olyan ,aki ehhez jobban ért. De szerintem próbáld ki túróval ha nincs orda :)))) Minden helyettesíthető valamivel. Üdv Edit

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-10-16 21:22

Jaj, ezen össze ne vesszetek már!!!Hallottam már és olvastam hogy orda meg ordás.De hogy mi azt nem tudtam.Tehát ez az állítása jolcinak igaz, hogy nem mindenki van vele tisztába!!Pld.:én sem.De ha a storynál le lett volna írva, micsoda, lehet nem töketlenkedek ennyit, mert most tök bénának érzem magam, ráadásul, miattam vitáztok.Nem szabad, én vagyok értetlen és tudatlan.Ennyi.Választ megkaptam, és köszi nyamókának!Hát, akkor ezek szerint ilyet, mivel nem erdélyi vagyok, nem fogok enni.Attól függetlenül a recept csúcs, és irigylem azokat, akik megtehetik, hogy csorbás, meg mit tudom én milyen speckós erdélyi kaját egyenek!!!Jó nekik, az ízeik miatt.Köszi mindenkinek:Éva-Anyóca

nyamóka
nyamóka / nyamóka Mon, 2010-10-18 16:45

Kedves Éva-Anyóca! :)
Éppen neked kezdtem kommentet írni három napja, amikor elszállt a netem, és csak most javították meg. Így csak most tudom pótolni a hozzászólásomat.
Egyáltalán nem vagy értetlen, és tudatlan, az orda valóban nem egy közismert valami mifelénk sem, és hát senki sem tudhat és ismerhet mindent a világon. Én is csak kb. 3 éve néztem utána, hogy hogyan is készíthetnék házi sajtot, és akkor bukkantam rá az orda készítésére.
Ez gyakorlatilag a savó további felhasználási módja, nem bonyolult elkészíteni.
Egyáltalán ne érezd magad kellemetlenül, te csak feltettél egy ártatlan kérdést, és ez így van rendjén, azért is van ez a hely, hogy segítsünk egymásnak. :)
Szeretettel üdvözöl: Éva-Nyamóka

laraed
Edit / laraed Sat, 2010-10-16 21:59

Kedves Jucus58 ! Nyamóka is azt írta hogy sajt "savósajt" Üdv Edit

jucus58
jucus58 Sat, 2010-10-16 20:06

NEM az Orda Nem Sajt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Erdelyben elek tehat tudom!
Nem lattam egyszupermarketbe se !!!!!!!!!!!!!Romaniaba se es Magyarorszagon se!!!!!!!!!!
Tehat meg egyszer nem sajt!!!!!!!!!!!!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-10-16 17:11

De könyörgöm! A recept írója miért nem írja ki,hogy ordaSAJT!!! Ez nem mindenkinek annyira egyértelmű.Én ismerem ezt a sajt félét mert egy szupermarketben dolgozom ,de biztos vagyok benne,hogy sok mindenki olvasta értetlenül a receptet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-11-09 21:44

@jolci
Az nem ordasajt, hanem ORDA, csak így egyszerűen. Én erdélyi vagyok és csak tudom, hogyan hívják. Amúgy meg, amit a bevásárlóközpontokban kapni, az köszönő viszonyban sincs azzal, amit Erdélyben csinálnak. Én többféle márkával próbálkoztam már, borzalmas volt.

napsugár77
napsugár77 / napsugár77 Sat, 2010-10-16 14:50

Kedves Éva-Anyóca!
Bocsánat,hogy beleszólok, de az orda az egy erdélyi sajtféleség, ha jól tudom,akkor juhtejből készül.
Üdv: Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-10-16 14:36

Piroska!Tulajdonképpen az orda az egyenlő a kaporral??Nahát, ha igen, ezt nem tudtam, pedig már hallottam róla,csak nem tudtam, mi az.Jó a recept,én kapros-édes-túrós módon is töltöm a palacsintát, eszem a tésztát, szóval engem nem zavar az édesség és a kapor együtt.Köszi szépen.Éva-Anyóca

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2010-10-16 15:04

Kedves Éva-Anyóca!
Az ordát a sajtgyártás során visszamaradt savóból készítik úgy, hogy a savót még savanyítják, felmelegítik, amitől a savóban maradt fehérjék kicsapódnak. Az így kapott anyag a "zsendice".
A zsendicét ruhán át leszűrik, így kapják meg az ordát, ami tulajdonképpen egy savósajt.
Bocsi, hogy belekontárkodtam. :-)
Üdvözlet mindenkinek: Éva
Ui.: Nagyon jó kis recept! :-)

fllevente
fllevente Sat, 2017-09-09 18:54

A sajtgyártásból visszamaradó savó még sok ásványi anyagot, tejcukrot, albuminfehérjét és zsírt tartalmaz. Ha a savót természetes úton megsavanyítják (vagy ecetsavat adnak hozzá), majd 70–90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék (laktalbumin) pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átszűrve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát (albumin savósajt). A friss sajtok közé tartozik.

Az alvadékból kinyert sajt mennyiségéhez képest az ordából csak kis mennyiség (6–10%) nyerhető ki, de ezt a sajtnál magasabb áron értékesíthetik.

901
tojás 4 db
1 csipet
finomliszt 40 dkg
tej 1 l
napraforgó olaj 2 ek
napraforgó olaj 2 ek
szódabikarbóna 1 tk
orda 50 dkg
tojás 3 db
cukor 6 ek
kapor 3 szál