Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kapros-túrós béles Horváth Ilona után

Kapros-túrós béles Horváth Ilona után
Kapros-túrós béles Horváth Ilona után
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept Horváth Ilona bizonyára mindenki által ismert "Szakácskönyv"-éből származik. Ott kapros-túrós lepény néven fut, s csak megjegyzésként ír a tészta többféle felhasználhatóságáról, így a túrós táskáról is. Nálunk Szabolcsban ezt hívják bélesnek. Édesanyám is mindig ezen recept alapján készíti a család, s leginkább édesapám örömére, aki a kapros-túrós béles általam ismert, legnagyobb rajongója. Ideális második fogásként egy tartalmas leves után vagy mint reggeli péksütemény.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 20 g élesztő
  • 10 g cukor
  • 1 tojás
  • 50 g vaj
  • 200 ml tej
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 400 g túró
  • 3 ek cukor
  • 2 tojás
  • 1 ek búzadara
  • 1 csokor apróra vágott friss kapor
  • csipet só
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a cukorral kevés langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. Szélére egy csipet sót szórunk, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, amit most hozzáadunk a tojással együtt.
  3. A maradék tejjel könnyű tésztát gyúrunk, majd beledolgozzuk a vajat is.
  4. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, s hosszában és keresztben is három felé vágjuk. Így 9 darab négyzetet kapunk.
  5. Most a töltelékhez a túrót szitán áttörjük, elkeverjük a tojások sárgájával, a darával és a csipet sóval felvert tojásfehérjékkel, majd belekeverjük a kaprot is.
  6. A négyzetek közepére egy-egy evőkanállal teszünk a kapros túrótöltelékből, majd a szemközti csücsköket kicsit meghúzogatva egymásra hajtjuk.
  7. A kis batyukat sütőpapíros tepsire helyezzük, tojássárgájával lekenjük, s meleg sütőben szép pirosra sütjük.
  8. Akár melegen, kis porcukorral meghintve már fogyaszthatjuk is.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 012
elküldve: 2
receptkönyvben: 74
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: 1

szakács

beszter

Mióta szakács: 2013.06.30.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna
alkalom: húsvét
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós táska, túrós batyu, kapros-túrós táska, kapros-túrós batyu, túrós béles

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Taya
Taya / Taya Fri, 2014-03-28 14:42

Köszönöm a receptet nagyon imádom de mindig elfelejtem leírni a tészta hozzávalóit.
Csak friss kaporral szabad csinálni mert szárítottal nem az igazi.