Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kapros túrós béles Potyesz konyhájából

Kapros túrós béles Potyesz konyhájából
Kapros túrós béles Potyesz konyhájából
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sziasztok!

Egyik kedvencemet mutatom be nektek. Ilyen módon még nem igazán találtam sehol, bár lehet rossz néven kerestem, mert hát hatalmas ez az ország, rengeteg a szokás. :) Bélesről van szó, egy borsodi falu módon.

hozzávalók / 5 adag

Tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

töltelék

  1. Ebből az adagból két nagy tepsi jön ki. Én a töltelékkel kezdem, mert ugye az az időigényesebb. A burgonyát meghámozzuk, majd picit sós vízben feltesszük főni. Miután jó puhára főtt, leöntjük a levét, és egy kicsit hagyjuk hűlni. A burgonyát összetörjük, majd ezután belerakjuk a túrót. Nagyon fontos, hogy a túróval kezdjük, mert a meleg burgonya a cukorra nem jó hatással van!
  2. Tehát túró, 2 csomag vaníliás cukor, a kapor, a tejföl kétharmada, majd a cukor. A cukorból sok kell, de itt mindenkinek az ízlésére bízom. Én édesre szeretem csinálni, mivel a tészta nem édes. Ezt folyamatában jól összekeverjük.
  3. A maradék tejfölbe belerakjuk az 1 vaníliás cukrot meg az egy tojást, és jól összekeverjük. Ez lesz majd a teteje.

tészta

  1. A tészta hozzávalóit egybe tesszük, majd jól összegyúrjuk. Na most itt cukrot írtam, de minimálisat, mert ha nagyon cukros, akkor megég a tészta a sütőbe. Vannak akik édesítőt tesznek a tésztába, mert akkor nem ég meg, és a tészta is édes lesz. De mivel mi nem használunk, ezért nekem nincs itthon, így marad a pici cukor. A töltelék úgyis édes. :)
  2. Ha összegyúrtuk a tésztát, vékonyra nyújtjuk úgy, hogy ha a tepsibe rakjuk, legyen egy kis pereme. Max. másfél-két cm magas legyen, mert nem jó, ha túl vastag.
  3. Miután beleraktuk a tepsibe, és a pereme is megvan, megszurkáljuk a tészta alját villával. Ne kérdezzétek mért? Kell és kész. :) Ezután beleszedjük a töltelék felét. A másik fele a másik tepsibe lesz. Én mindig úgy szedem, hogy maradjon egy kis töltelék a fazékban, mert a gyerekeim imádják. :)
  4. A tölteléket eloszlatjuk egyenletesen, majd a tejfölös, vagy cukros tojásos keverék felével meglocsoljuk a tetejét, és szépen eloszlatjuk, hogy mindenhova jusson. Ezután mehet be a sütőbe.
  5. Addig sütjük alulra helyezve, felső fűtőszálat használva 200 fokon, míg a tészta megsül, és a tetején barna foltok jelennek meg. Ennél a sütinél nem szoktam bekapcsolni a légkeverést a sütőben, mert ez így jó. Ugyan ez a szitu a második tepsivel is, értelem szerűen. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 999
elküldve: 0
receptkönyvben: 19
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Potyesz

Mióta szakács: 2013.12.24.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós süti, kapros-túrós sütemény

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

2002
finomliszt 80 dkg
margarin 25 dkg
tojás 6 db
sütőpor 1 csomag
cukor 1 csapott ek
burgonya 2 kg
tehéntúró 1 kg
tejföl 450 g
vaníliás cukor 3 csomag
tojás 1 db
cukor 30 dkg
kapor 4 ek