Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kapros-túrós lepény

Kapros-túrós lepény
Kapros-túrós lepény
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Szilágyságban lepénynek nem a tepsiben sült  töltött tésztafélét nevezik, hanem az olajban sült, szintén töltött kelt tésztát. A töltelék lehet cukros dió, lekvár, kakaó, túró, alma, tejbegríz. Mindegyikkel nagyon finom, de nagy kedvenc a kapros túrós, amely a többivel ellentétben nem édes. Én általában egyszerre többféle töltelékkel készítem, hogy mindenki kedvére tehessek. A gyerekek persze kakaóval szeretik legjobban, a férjem dióval.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

ajánlat

Ebédre szoktam készíteni, egy kiadósabb leves mellé, a maradék pedig elfogy uzsonnára. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1-2 dl tejet megmelegítünk, elkavarjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. A liszthez hozzáadjuk a sót, tojást, megolvasztott margarint, az élesztős tejet, és még annyi tejet, hogy könnyen gyúrható, nem túl lágy tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, s kevés liszttel megszórva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A juhtúrót elkeverjük az apróra vágott kaporral (ha nincs friss, jó a szárított vagy mélyhűtött is), sózni többnyire nem szükséges. 
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 15-16 gombócra osztjuk. Mindegyiket téglalap alakúra nyújtjuk, egyik felére kapros túrót halmozunk, másik felét ráhajtjuk, le is nyomkodjuk, hogy sütés közben szét ne nyíljon.
  5. Serpenyőben kb. félujjnyi olajat melegítünk, és sorra pirosra sütjük benne a lepényeket, közepes lángon.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 18 887
elküldve: 4
receptkönyvben: 306
elkészítve: 12/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerdi

Mióta szakács: 2010.09.22.
60 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Deák Zsuzsanna
Deák Zsuzsanna Sun, 2019-06-23 16:02

Kedves Gerdi!

Csak azért léptem be erre a honlapra,hogy egy zilahi kapros lepény receptet keressek.Olyan régen készítettem,hogy gondoltam megnézem,nehogy kifelejtsek valamit.Jövő héten elkészítem.Azért írok,mert nagy örömömre szolgál,hogy zilahi ismerőst találok.Én már 30éve elköltöztem Békés megyébe,de a szívem mindig hazahúz,a Meszes hegység felé.Üdv.Deák(Somogyi)Zsuzsanna

Gerdi
Gerdi / Gerdi Thu, 2019-07-18 16:53

Kedves Zsuzsanna! Igazán örülök, hogy rám talált egy földim! A szüleim dobaiak, onnan ered a recept, de gondolom szerte a Szilágyságban sütötték. Azt nem tudom garantálni, hogy ez az eredeti recept, mert jobbára emlékezetből sütöm, már nincs kit megkérdeznem, hogyan készült régen. De így is finom, mai napig szoktam sütni. Kapros-túrós mindig készül, mellé másik, édes töltelékű is.
Mi is Magyarországon élünk, bár "csak" 20 éve, de a honvágy bizony cseppet sem hagyott alább.
Köszönöm, hogy írtál!
Üdvözlettel: Terna (Csapó) Melinda

szil11
szil11 Mon, 2014-09-22 20:55

Az eredeti: ez igy sajnos még nem teljes, száraz lenne.. Tejföllel megkenve kell tálalni. Ha sós a töltet sós tejföl ha cukros akkor... :) Különben a kedvencem ahogy otthon Szilágyságban Anyukám készíti.

Evareka11
Évaréka / Evareka11 Sun, 2014-07-13 18:10

Én a liszt felét lecseréltem teljes kiőrlésüre. Így is nagyon finom, de ez az alaprecept érdeme! :D Köszönöm!

Gerdi
Gerdi / Gerdi Mon, 2014-07-21 09:26

Kedves Evareka! Nagyon szívesen:-) Örülök, hogy ízlett! Jó ötlet a teljes kiőrlésű liszt. Lángost már sütöttem vele, de lepényt még nem.
További jó sütés-főzést! Gerdi

Citromocska
Citromocska / Citromocska Mon, 2011-12-12 17:09

Kedvencem! :D Nagyim szokta kesziteni, akarhogy is probalom soha nem olyan mint az ove. Szuper ez a recept nagyon hasonlora sikerult, mint a nagyime, csak o az ujhagymanak a szarat is belekeveri a toltelekbe. Koszi!

Gerdi
Gerdi / Gerdi Mon, 2011-12-12 23:01

Kedves Citromocska, nagyon szívesen:-) A Nagyik nagyon tudják, hogy kell lepényt sütni. Az én Mamámé is utánozhatatlan. Az újhagyma jó ötlet, a Nagymamák csak tudják:-) Üdv. Meli

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-11-24 06:22

It looks delicious! Too bad it's not in English...:(

ppmoni
ppmoni Sat, 2012-01-21 16:39

Ingredients: 1000g flour, 30 g yeast, 500 ml milk, 1 tblsp sugar, 1 tsp salt, 120 g margarine, 1 whole egg. Filling: 300 g cottage cheese (preferably sheep), 1 bunch of dill. Oil for frying.

Warm100-200 ml milk, mix in sugar, and yeast. Wait till foaming.
Mix egg to the flour, add salt, and margarine. Pour in the milk with yeast. Add some more milk if needed, to get the needed consistency to knead it easily. Knead well, then leave it to rise in a warm place.
Mix the cottage cheese with the chopped dill.
Make 15-16 pcs small doughs from the big one. Roll them out to make rectangles. Put filling on one side, and fold them in half. Press the outer edges, so no filling could come out.
Pour oil in a saucepan, and fry them till golden-brown in color, on middle heat.

ppmoni
ppmoni Sat, 2012-01-21 12:02

I know, it's quite late now, but I just found this site. I will be back today, and write the english version here :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-11-23 20:06

 Szia Gerdi!Ez nagyon finom,plane burduf turoval,es sok friss kaporral.Elotte kis kupica hazai szilvapalinka!

elfin
elfin / elfin Tue, 2010-11-23 18:41

Remekül néz ki, csak az az egy problémám van, hogy nem szeretem a kaprot. Nagyon nem. Valaki tudna ajánlani valami fűszert, amivel helyettesíteni lehetne akár ebben, akár bármilyen más ételben? Köszi: Szilvi

Gerdi
Gerdi / Gerdi Wed, 2010-11-24 10:09

Szia, Elfin! Szerintem kapor nélkül is elkészítheted, mert a juhtúró önmagában is nagyon finom. Hogy mivel lehet helyettesíteni a kaprot, nem tudom. Hátha valaki jártasabb a zöldfűszerek világában... Én nem használok túl sokféfét. Üdv: Meli

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2010-11-23 14:19

Jaj de megkóstolnám! Kelt tészta plusz juhtúró... csak finom lehet. Köszi a receptet! Üdv: Fahéj

Samy
Samy / Samy Tue, 2010-11-23 12:12

Hmm, nagyon jól néz ki! Imádom a kapros cuccokat! Köszi! Üdv, Samy

1100
finomliszt 100 dkg
élesztő 3 dkg
tej 5 dl
cukor 1 ek
1 kk
margarin 12 dkg
tojás 1 db
juhtúró 30 dkg
kapor 1 csokor
napraforgó olaj 1 dl