Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kapros-túrós lepény 3. -Dunántúli változat

Kapros-túrós lepény 3. -Dunántúli változat
Kapros-túrós lepény 3. -Dunántúli változat
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olvastam már többféle kapros-túrós lepény receptet, sőt el is készítettem, de a mamám-féle receptet egyik sem múlta felül. Hogy mért....? Mert mindegyik elég száraznak tűnt. A Bakony lábánál ezt a fajta lepényt ismerik többségben, gondoltam, hátha mások is kedvet kapnak hozzá, főleg, hogy hidegen fogyasztva igazi nyári desszert lehet!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tejes öntethez

ajánlat

Megjegyzés:
Mi úgy szeretjük, ha tocsog a tejben, ezért amikor az összeset megáztattuk, a maradék tejjel még jól nyakon öntjük a lepényeket, így a tálca alján is van egy kis lé, melyet a hűtőben még magába szív.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztből, olvasztott vajból, az 1 tojásból és tojássárgából, valamint a 2 ek tejfölből könnyű tésztát dagasztunk. A liszt fajtája és a tejföl befolyásolhatja a tészta állagát, ezért, ha lágynak találjuk, egy kis lisztet, ha pedig keménynek, egy kis tejfölt adhatunk hozzá. Kb. 40 perc alatt 1,5 -szeresére kelesztjük.
  2. Mialatt a tészta kel, a kaprot megmossuk, apróra vágjuk. A túrót a cukorral, a tojásokkal, vaníliás cukorral, kaporral összekeverjük.
  3. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, és a tepsi nagyságának megfelelően kinyújtjuk. Ha kisebb a tepsi, nem baj, akkor egy picit vastagabb lesz a tészta. Felcsavarva a sodrófára óvatosan a tepsibe helyezzük, és rásimítjuk a túrótölteléket.
  4. Előmelegített sütőben, újrakelesztés nélkül kb. 30 perc alatt, vagy amíg a széle pirosodni nem kezd, megsütjük.
  5. A tejet a 4 ek cukorral, a 3 cs vaníliás cukorral felforraljuk, majd a forró tejben a nagyobb kockára vágott lepényeket egyszerűen megfürdetjük. Kicsit magasabb peremű tálcára helyezzük, és a tetejére tejfölt kenünk.
  6. Hűtőbe helyezzük, és hidegen tálaljuk.
  7. Aki édesebben szereti, a tejfölbe keverhet egy pici porcukrot, de anélkül is egy könnyű, nyári hűsítő finomság.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 875
elküldve: 1
receptkönyvben: 103
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

demenybandi

Mióta szakács: 2010.07.08.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szaftos édes túrós lepény kaporral, szaftos kapros-túrós lepény Dunántúlról

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

959
vaj 14 dkg
finomliszt 35 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
tejföl 2 ek
élesztő 1.5 dkg
tehéntúró 25 dkg
tojás 2 db
cukor 4 ek
vaníliás cukor 3 csomag
kapor 1.5 ek
cukor 4 ek
vaníliás cukor 3 csomag
tej 5 dl