Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kapros-túrós pogácsa

Kapros-túrós pogácsa
Kapros-túrós pogácsa
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ötletet az adta, hogy még van kapor a kertben, bár lassan vége a szezonjának, és ami ősszel kihajt magról, az már sajnos nem olyan intenzív ízű. A kapros túrót magában is szeretem, így elkezdtem a neten vadászni. Több helyen is megtaláltam a pogácsa receptjét, igazából több recepttel szó szerint ugyanaz, csak más-más helyről került elő. Én picit módosítottam az eredeti recepten, mert azt gondolom, hogy az 50 dkg liszt kevés. Nem tudom, abból hogy sikerült a recept első közzétevőjének tésztát nyújtani, szerintem lehetetlen.
A pogácsa isteni, és tényleg másnap is finom, ehető, puha. Nagy sikert aratott.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 3 db krumplit felkockázzuk, megfőzzük, ha megfőttek, összetörjük, és az apróra vágott kaprot hozzákeverjük, valamint a sót is
  2. Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk, pici lisztet szórunk a tetejére, hogy legyen mibe “kapaszkodnia”.
  3. Az 50 dkg lisztet elmorzsoljuk a margarinnal (én a margarint nagy lyukú reszelőn előtte lereszelem, így könnyebb vele dolgozni), ha kész, a közepére kis mélyedést alakítunk ki, ide tesszük a tojást, a tejfölt, az elmorzsolt túrót, a kapros krumplit, az élesztős tejet.
  4. Könnyű kézzel összedolgozzuk, egy nagyon laza, igen ragacsos tésztát kapunk. 2 órára szobahőmérsékletre tesszük kelni.
  5. Ha megkelt, a tészta még mindig elég lágy. Ekkor kell a kb. 25 dkg liszt, amit folyamatosan dolgozunk bele a tésztába, míg egy nyújtható állagot elérünk. Ekkor kb. 1-1.5 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a tetejét megkenjük felvert tojással.
  6. Kiolajozott tepsiben addig sütjük, míg aranybarna lesz a teteje minden pogácsának.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 643
elküldve: 6
receptkönyvben: 163
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Eda

Mióta szakács: 2011.08.13.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós kelt pogácsa kaporral, túrós-burgonyás pogácsa kaporral

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

961
finomliszt 75 dkg
margarin 25 dkg
tej 0.5 dl
cukor 1 teáskanál
élesztő 5 dkg
2 teáskanál
tehéntúró 25 dkg
burgonya 3 közepes db
tejföl 2 dl
tojás 1 db
kapor 0 ízlés szerint
tojás 1 db
napraforgó olaj 1 ek