Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kapros-túrós- és szilvalekváros derelye

Kapros-túrós- és szilvalekváros derelye
Kapros-túrós- és szilvalekváros derelye
65 perc / előkészület: 50 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sós túrós derelye forró zsíros tejfölbe forgatva a műfaj új dimenzióját nyitja meg. De a klasszikus szilvalekváros változatot sem vetem meg, sőt. Így mindkét változatból 2-2 főre elegendő mennyiség lesz, tehát összesen 4 adag.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A túróshoz

A lekvároshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba kimérjük, elkeverjük benne a sót, a közepébe ütjük a tojásokat, öntünk hozzá kevés vizet, és jól összegyúrjuk. Az összedolgozás közben látjuk majd, hogy pontosan mennyi vízre van szükség, a végeredménynek kemény, ruganyos tésztának kell lennie.
  2. A tésztát kicsit pihentethetjük, de azonnal is dolgozhatunk vele.
  3. A túrós töltelékhez a túrót a tojással, kaporral és sóval elkeverjük, adhatunk hozzá kevés tejfölt is, de figyeljünk, hogy ne legyen folyós az állaga.
  4. A tésztát jó vékonyra kinyújtjuk, kis halmokban rákanalazzuk a túrót és a szilvalekvárt, beborítjuk egy másik vékonyra nyújtott lappal, derelyevágóval vagy késsel kivágjuk a kis kockákat, a széleiket jól összenyomkodjuk, akár villával.
  5. Forró, lobogó vízben kifőzzük a derelyéket. Először a lekvárosakat, mert ennek a vizét kevésbé kell sózni, majd jöhetnek a túrósak is.
  6. A prézlihez zsíron megpirítjuk a zsemlemorzsát, ebbe szedjük a lekváros derelyéket, fahéjas cukorral meghintjük őket.
  7. A túrós derelyét forró, kacsazsírban elkevert tejfölbe forgatjuk. Tálalásnál kínálhatunk még hozzá tejfölt.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 114
elküldve: 1
receptkönyvben: 104
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss Lemon

Mióta szakács: 2012.04.06.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: tészta
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sós túrós derelye, klasszikus derelye, derelye változatok, barátfüle

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

916
finomliszt 50 dkg
tojás 3 db
víz 1 dl
1 teáskanál
tehéntúró 15 dkg
tojás 1 db
tejföl 2 ek
1 kávéskanál
kapor 1 ek
kacsazsír 1 ek
szilvalekvár 15 dkg
kacsazsír 1.5 ek
zsemlemorzsa 15 dkg
fahéj 1 kávéskanál
cukor 3 dkg