Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi bejgli

Karácsonyi bejgli
Karácsonyi bejgli
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsonyi bejgli, amit sose értettem, hogy miért csak karácsonykor lehet sütni...

hozzávalók / 8 adag

Tészta (4 rúd)

Gesztenyés töltelék (2 rúd)

Meggyes-mákos töltelék (2 rúd)

Megkenés

  • 2 db tojás (szétválasztva)
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta és összeállítás

  1. Egy tálba morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot és a sót. Egy másik edénybe keverjük össze a tejet, élesztőt és a tojássárgáját.
  2. A liszthez öntsük az élesztős tejet, majd szépen dolgozzuk egyneművé. 4 gombócot formázunk belőle, majd letakarva egy órára tegyük a hűtőbe. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
  3. Ha a töltelékek elkészültek, kihűltek, kivesszük a tésztát a hűtőből. A gombócokból téglalapokat nyújtunk (kb. 3-4 mm). Erre helyezzük a tölteléket. A tészta két rövidebbik oldalát hajtsuk fel a töltelékre, s kissé nyomkodjuk rá. Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a bejglit egyenletesen.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsiben egymástól 5 cm-re tesszük a rudakat. Szurkáljuk meg villával. Kenjük meg vékonyan tojássárgájával, majd hagyjuk megszáradni.
  5. Száradás után kenjük meg a tojásfehérjével is szép vékonyan.
  6. Ha megszáradtak a bejglik, 180 fokos előmelegített sütőben (kb. 20-25 perc) alatt készre sütjük.

Gesztenyés töltelék

  1. A gesztenyemasszát kiengedjük szobahőmérsékleten. Minden hozzávalót egy tálban kikeverünk krémesre.

Meggyes-mákos töltelék

  1. Tejet felforraljuk. Egy tálba öntjük az összes hozzávalóval együtt. Jól elkeverjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 37 911
elküldve: 1
receptkönyvben: 50
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Attila Konyhája

Mióta szakács: 2016.05.03.
37 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

gesztenyés bejgli, meggyes-mákos bejgli

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

935
finomliszt 50 dkg
vaj 15 dkg
sertészsír 10 dkg
porcukor 10 dkg
1 csipet
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
tojássárgája 2 db
tej 1 dl
gesztenyemassza 40 dkg
cukor 10 dkg
tej 0.5 dl
mák 20 dkg
meggy 10 dkg
cukor 15 dkg
tej 1 dl
vaníliás cukor 2 csomag
tojás 2 db