Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi copf

Karácsonyi copf
Karácsonyi copf
75 perc / előkészület: 40 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Először is... Nem szeretem az aszalt gyümölcsöket. A mazsolát egyenesen utálom. De mikor édesanyám receptjei között egy ősrégi Mester Kuktában rátaláltam erre, valamiért érdekelni kezdett. Mivel szeretek mindig valami újat kipróbálni, hát megtettem. Vásároltam egy csomag aszalt gyümölcs mixet, és kicsi változtatásokkal megsütöttem ezt. Hogy mi lett ennek a vége? Nem bántam meg! Nagyon finomnak találtam. És nem csak én, hanem a családból mindenki. Sógornőm rögtön elkérte a receptet, ahogy megkóstolta, sőt még a bátyám is neki állt egyik este ilyet sütni! :D Szóval meglepően nagy sikere volt. Ezt biztos, hogy még jó párszor el fogom készíteni. Egyetlen bajom volt vele, hogy nagyon hamar elfogyott. Lehet, hogy ezek után meg fogom szeretni az aszalt gyümölcsöket? A mazsolát biztosan nem. De a többinek adok még esélyt.:)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A 3 lapból 6 db copf jön ki. A lényeg az, hogy mindig jól összenyomkodjuk a copfokat, hogy ne essenek szét! Amikor félbevágjuk a tekercset, érdemes kis olvasztott vajjal a külső felüket is bekenni, hogy összeragadjanak, és úgy könnyebb felcsavarni! Tetszőleges hosszúságúra vágva kínáljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelékhez a diót, mandulát és aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, majd a fahéjjal és kristálycukorral jól összekeverjük.
  2. A felengedett leveles tésztát egyenként belisztezett gyúródeszkán 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk, és felolvasztott vajjal bekenjük. 2 egyenlő részre vágjuk, és eloszlatjuk rajta a tölteléket.
  3. Ezután mindkét tésztalapot szorosan felcsavarjuk, és hosszában félbevágjuk. 2-2 csíkból, amelyet a vágott felükkel egymásnak háttal helyeztünk a gyúródeszkára, "copfot" csavarunk.
  4. A tésztavégeket jól összenyomkodjuk; a copfokat bezsírozott, belisztezett tepsire fektetjük, és pihentetjük kb. fél órát.
  5. A copfokat előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ezalatt a porcukrot a citromlével kikeverjük. A megsült copfokat kicsit hűlni hagyjuk, majd kevés citrommázzal bekenjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 892
elküldve: 2
receptkönyvben: 192
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Samiya

Mióta szakács: 2011.09.07.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

aszalt gyümölcsös tekercs, gyümölcsös fonat leveles tésztából

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

manna113
manna113 Wed, 2011-12-14 11:43

Kedves Samiya!
Megsütöttem a copfot, igaz maskent. :) Marcipant tettem bele es miutan rakentem a mazat, piritott mandulaval megszortam. Itteni peksegben lehet ilyet venni örült aron. Köszi az ötletet, igerem az eredetit is kiprobalom.
Üdvözlettel: Ildiko

Samiya
Samiya / Samiya Wed, 2011-12-14 16:08

Kedves Ildikó!
Nagyon jól hangzik! Én is ki fogom próbálni a Te verziód! :) Köszönöm az ötletet! :)
Kellemes Ünnepeket kívánok!
Samiya

manna113
manna113 Thu, 2011-12-15 09:30

Kedves Samiya!
Viszont kivanok bekes, meghitt Karacsonyt es boldog Ujevet!
Ildiko

periscope
periscope / periscope Wed, 2011-11-16 18:22

De jóóóóóó.......lassan már kezdhetünk gondolkodni az ünnepi sütiken, ezt pedig most még előbb ki is lehet próbálni. Biztos finom. :-)))))
üdv.

Samiya
Samiya / Samiya Thu, 2011-11-17 15:36

Szia! Bizony ám! :) Azért is tettem fel már most ezt a receptet, hogy aki ki szeretné próbálni, legyen még ideje karácsony előtt! :)

Samiya
Samiya / Samiya Wed, 2011-11-16 15:55

Kedves NoSalty Csapat!
Nagyon szépen köszönöm! :)
Szép napot Nektek!
Samiya

498
leveles tészta 1 csomag
aszalt gyümölcsök 20 dkg
mandula 5 dkg
dió 2 dkg
vaj 5 dkg
cukor 3 dkg
fahéj 1 kávéskanál
porcukor 15 dkg
citromlé 1 fél citromból nyert