Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi diós-csokis süti

Karácsonyi diós-csokis süti
Karácsonyi diós-csokis süti
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám sütötte meg először ezt a nagyon finom édességet. Én nem vagyok édesszájú, de ez a süti nálam is eteti magát. Talán az étcsoki, talán a mézeskalács hangulat, talán a nagyim finom házi sárgabaracklekvárja, ami a tetejére kerül... Amikor bevittem a munkahelyemre kóstolónak, nagy sikere volt! Nagyon egyszerű, nagyon gyorsan készen van, és nagyon finom.

 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A mázhoz, és a díszítéshez

ajánlat

Ajánlom karácsonyi desszertként, vagy évközben, ha karácsonyi hangulatra vágyunk. TIPP: Én a durvára tört diót sosem mérem ki, inkább ízlés szerint rakok bele. A lekvár ne legyen zselatinos! Nem muszáj barack, jó a szilva, áfonya, feketeribizli stb. savanyúbb lekvárok. Nem muszáj pontosan kimérni a lekvármennyiséget, látjuk majd, mennyit szív magába a forró tészta. Ha maradna, akkor remekül le lehet fagyasztani.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az étcsokit meleg vízfürdőben megolvasztjuk, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön (lehet mikrózni is 1-2 csepp vízzel).
  2. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
  3. A  puha vajat/ margarint habosra keverjük a cukorral, és a tojássárgával, és lassan belekeverjük az étcsokit. A darált és a durvára tört diót összekeverjük a liszttel, és a fűszerekkel, kakaóporral, és belekeverjük a csokis masszába. A fehérjehabot óvatosan, de alaposan belekeverjük.
  4. Egy közepes méretű tepsit vajjal „kipöttyözünk” és beletesszük a sütőpapírt. (Tökéletes a sütőhöz való, nem túl magas falú tepsi is, hiszen nem fog feljönni a süti... nincs benne sütőpor!)
  5. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A masszánkat beleöntjük a tepsibe, eloszlatjuk, a közepén homorúbb, széleinél magasabbra hagyva. Sütőbe rakva 25-30 percig 180 fokon sütjük (tűpróba).
  6. A lekvárt a sütőből kivett forró tésztára kenjük, nem túl vastagon. Hagyjuk kihűlni. A kihűlt süti tetejére mikróban felolvasztott olajos tortabevonót egyenletesen szétterítjük. Hűtőbe rakjuk.
  7. Még mielőtt teljesen megdermedne, késsel 5x5 cm négyzeteket jelölünk be rajta. A négyzetek közepébe felezett diót, vagy szeletelt mandulabelet rakunk. Hűtjük.
  8.  Jó étvágyat!  laugh
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 189
elküldve: 2
receptkönyvben: 68
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Morzsácska

Mióta szakács: 2012.07.12.
39 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalácsporos csokis süti, karácsonyi süti, diós-csokis finomság karácsonyra

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1836
étcsokoládé 200 g
dió 100 g
dió 100 g
finomliszt 100 g
fahéj 0.5 kk
szegfűszeg 0.5 kávéskanál
margarin 250 g
tojás 6 db
cukor 200 g
cukrozatlan kakaópor 2 ek
vaj 0.5 ek
tortabevonó 100 g
napraforgó olaj 1 ek
sárgabaracklekvár 200 g
dió 2 marék