Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi diós tekercs

Karácsonyi diós tekercs
Karácsonyi diós tekercs
45 perc / előkészület: 35 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szinte minden karácsonykor készítem ezt az isteni finom diós tekercset, Gizi néném receptje alapján.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A bevonáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta készítése:


  1. A porcukrot a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a kávét, réteslisztet és a darált diót.
  2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a diós egyvelegbe.
  3. Vajjal kikent, lisztezett tepsiben gyors tűznél sütjük (tűpróba!).
  4. Tiszta konyharuhára borítjuk a tésztát, és azonnal felgöngyöljük, úgy hagyjuk kihűlni.

Töltelék készítése:


  1. A darált diót a tejjel, a kristálycukorral és vaníliás cukorral puhára főzzük, a tűzről levéve folytonosan keverve lehűtjük.
  2. A vajat a porcukorral habosra keverjük és összedolgozzuk a kihűlt dióval.

Máz készítése:


  1. Vízgőz felett megolvasztjuk a darabokra tört csokoládét és belekeverjük a vajat.

Összeállítás:


  1. A ruhából kitekert tésztát megkenjük a diós töltelékkel, feltekerjük és bevonjuk a csokimázzal.
  2. Deremedés után szeleteljük.

  • elkészítettem: 36 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 36 625
elküldve: 12
receptkönyvben: 602
elkészítve: 3/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Klári

Mióta szakács: 2008.04.12.
74 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós henger, diós sütemény, dió tekercs

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ritymi
ritymi Thu, 2011-01-13 19:51

Nagy sikere volt most karácsonykor! Köszi a receptet. Mivel épp kifogytam a dióból, mogyoró viszont volt itthon, mogyoróval készült. Tökéletes desszert volt az ünnepi asztalon, kissé megdizájnolva fransziás fatörzs formára, csokilevélkékkel díszítve.

Hazimodo
Hazimodo / Hazimodo Sat, 2010-12-25 16:26

Kedves Klárika,
Először is áldott ünnepeket kívánok!
Köszönöm szépen a receptet, nekem tökéletesen összejött karácsony estéjére, nem hasadt szét, pedig első tekercsem volt. Amúgy én a tésztájába tettem egy fél sütőport, ettől szépen megnőtt, s talán puhább is lett (gondolom én), sütőpapíron sütöttem, avval együtt csavartam fel, s úgy hagytam, h hűljön ki.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-12-23 20:20

Most csináltam meg követve katazso utasításait, a soha ki nem repedő tekercs totál szétrepedt :( legközelebb a recept szerint leírt verzióval próbálkozom, kár, hogy pont a karácsonyi süti lett csúnya

katazso
katazso Fri, 2010-04-23 21:10

Kedves Piskótatekercs Kedvelők!
Hogy soha ne repedjen meg a piskóta, alkalmazzátok a következő módszert. Egy tiszta konyharuhát hideg vízzel bevizezni, NAGYON ALAPOSAN kicsavarni, kiteríteni, vékonyan megszórni kevés porcukorral. Erre csúsztatod a megsült piskótát, és lefeded egy ugyancsak bevizezett (nem cukros) konyharuhával. Amikor kihűlt annyira, hogy meg tudod kenni a krémmel, megkened, és a még kissé nedves konyharuha segítségével rögtön fel is tudod tekerni. A módszer számtalanszor kipróbált, tuti, soha nem reped meg, nem kell göngyölgetni!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2008-12-29 18:03

Kedves Hanna!

A tepsi mérete 40x33 cm,250 fokon előmelegitett sütőbe teszem be és leveszem 200 fokra és kb.
10 percig sütőm. 7perc után tűprobával megnézem.Azért,hogy a tészta véletlenül se repedjen meg a
konyharuhába göngyölést kb. 3x megismételem.

Üdvözlettel:
Klári

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2008-12-28 14:44

Szia!

Mégis kb hány fok és hány perc a 'gyors tűz'? És hányszor hány centis a tepsi?

1012
porcukor 15 dkg
tojás 6 db
őrölt kávé 0.5 teáskanál
rétesliszt 2 evőkanál
dió 12 dkg
dió 14 dkg
tej 5 ek
cukor 12 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 14 dkg
porcukor 5 dkg
tortabevonó 15 dkg
vaj 10 dkg