Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi-féle diós isler

Karácsonyi-féle diós isler
Karácsonyi-féle diós isler
32 perc / előkészület: 20 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyu leánykori neve Karácsonyi; s mivel az ő anyukájától származik a recept, így lett ez az isler Karácsonyi-féle. Gyermekkorom egyik legkedvesebb süteménye. Anyu nővére és anyukája -Magdika és Messzemama- mindig együtt sütötték az islert nekünk, gyerekeknek, mikor anyuékkal elmentünk hozzájuk Soroksárra. Mikor még kicsik voltunk, akkor neveztük el így mamát, mert hát olyan messze laktak. Aztán később persze szépen megtanultuk, hogy kit hogy hívnak, de valahogy Karácsonyi-mama mindig Messzemama maradt. :) Jól emlékszem, egyszer együtt sütöttünk mamáéknál. Öt lány a konyhában -Mama, Magdika, Anyu, húgom és én- három generáció. :) Nem is tudom, hogy fértünk ott el, de olyan volt az egész, mint egy vidám tánc. Aztán másnap megkóstoltuk a nagy remekművet. Diós-csokoládés-omlós... Azóta sem ettem olyan finomat. Régebben sütöttünk párszor anyuval is, és most elkértem tőle a receptet. Tudom, hogy sosem lesz ugyanolyan, mint régen... De azért nagyon finom.

Az eredeti recept 25 dkg cukrot használ.

Nekem ebből az adagból 25 db kész sütemény lett. A lapokat három adagban sütöttem ki.

A sárgabarackdzsemet botmixerrel kicsit aprítottam, hogy ne maradjanak benne túl nagy gyümölcsdarabok, így a citromhéjból is jutott minden süteménybe. :)

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A bevonáshoz, a töltéshez és díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A margarint a sütőporos liszttel elmorzsoljuk.
  2. Hozzáadjuk a xukor zérót, az őrölt vaníliát, a darált diót, csipet sót, rumaromát, majd az egészet alaposan összedolgozzuk.
  3. A tésztát egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  4. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A díszítésre szánt diót pár percre betoljuk a sütőbe, hogy illatosra piruljon, majd félretesszük.
  5. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk (én 7,5 cm átmérőjű formát használtam).
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire téve 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
  7. A tésztakorongokat kettesével még langyosan dzsemmel (sárgabarackdzsem citrommal) összeragasztjuk.
  8. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, bevonjuk vele az islerek tetejét, majd pirított dióval díszítjük.
  9. Türelmünktől függően egy-két napig pihentetjük. :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 40x40x2 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 23 102
elküldve: 24
receptkönyvben: 406
elkészítve: 18/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
diéta: tojásmentes
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós isler, duplán diós isler, diós isler cukor nélkül, isler cukor nélkül

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsvoros
zsvoros Wed, 2016-03-23 14:44

Igazán finom sütike, hamar elfogyott. Talán jó tanács, ezért megosztom, amit tapasztaltam: az összeragasztás után ne várjunk sokat a csokiba mártással, mert hamar puhul a tészta és így már könnyen törik a mártogatásnál. De ha valakinek van jobb ötlete arra, hogy hogyan mázazzunk praktikusan, kérem, mondja el. Örülök a receptnek és köszönöm szépen! Zsuzsa

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2016-05-03 21:26

Kedves Zsuzsa! Nagyon örülök, hogy megtetszett a süti! :) Valóban, a bevonással tényleg nem kell várni, amint kihűl a tészta, már mehet is rá a csoki. Bevallom, én sem mártogatom, hanem kiskanálnyi csokimázt kanalazok a sütire és a kanál hátuljával eligazítom. Igaz, így némiképp rusztikus. :D

maszatmanci
maszatmanci Thu, 2014-01-23 20:42

Kedves Ági!

Én nem vagyok oda a diós sütikért, de ez valami mennyei :-) Ez lett az aktuális kedvenc, mostanában minden alkalomra ezt készítem, és még nem sikerült megunnunk!

Nóc
Nóc Thu, 2014-01-02 21:11

Kedves Ági78!
Ünnepek alatt elkészítettem a süteményedet!
Nagyon finom lett, sikert aratott mindenkinél!
És tényleg érdemes állni hagyni egy napot, a lekvártól másnapra nagyon jó állaga lesz és finomabb is!

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2014-01-02 21:26

Szia Nóc!
:) De örülök neki, hogy Neked is megtetszett az isler!
Ugye, hogy egész más lesz egy kis pihentetés után? Nagyon megéri kivárni. :)
Örülök, hogy mindenkinek ízlett! Köszönöm szépen, hogy megírtad!
Boldog új évet!
Üdv: Ági

Csajszy79
Csajszy79 Sun, 2013-12-22 17:29

Kedves Ági :) Nagyon szépen köszönöm ezt a csoda jó receptet!Ma el is készítettem és mivel nagy család vagyunk így mindjárt dupla adaggal indítottam :) Kész is lett,az illata fenséges,és nagyon dekoratív süti! Csak egy kérdésem lenne.Ha ma elkészítettem,de még nagyon omlós a tésztája,de várok vele egy-két napot akkor az ugye meg fog puhulni? Válaszod előre is nagyon köszike :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2013-12-22 17:49

Szia Csajszy79! Igen, igen megpuhul. Már egy nap után is egészen más lesz a tészta állaga, ahogy megpuhítja a lekvár! Úgy örülök, hogy megtetszett a recept és hogy rögtön dupla adagot készítettél! Köszönöm, hogy megírtad! Békés, boldog ünnepeket kívánok! Üdv: Ági

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-12-23 21:08

Szia Ági!
Küldtem be én is islert, de ez a legszebb isler fotó, amit a NoSaltyn láttam, és a sotryd egy pillanatra visszarepített a múltba. Köszönöm neked. Piroska

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2012-12-23 21:39

Szia Piroska! Nahát... Köszönöm szépen. Igazán kedves vagy! Örülök nagyon, hogy még ha messze is lakunk egymástól, azért idő-utaztunk együtt egy kicsit... :) Olyan jó néha... Ölel: Ági

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-12-19 22:26

Szia, Agi, azt hiszem, ez lesz a linzer Karacsonyra, ugye vajjal is mukodik ? A margarint mar kb. 10 eve kiuztem a hazbol...csoki, dio, sargabarack...nagyon fini lesz. Udv, Eva

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2012-12-19 23:25

Szia Éva! Hát persze, hogy működik vajjal! :) Igazából régen, ha jól emlékszem ezzel is, azzal is csináltuk.:) Lehet, hogy ki is egészítem a receptet. Örülök, ha elkészíted! Remélem ízleni fog! Üdv: Ági

jutka68
jutka68 Wed, 2012-12-19 14:33

szia szeretném megcsinálni biztos finom ,csak még azt szeretném kérdezni ,hogy tojás nem kell bele ? várom válaszod köszi
JUDIT

1227
margarin 25 dkg
finomliszt 35 dkg
sütőpor 1 csomag
erythritol 25 dkg
dió 15 dkg
1 csipet
rumaroma 15 ml
vanília 2.5 g
étcsokoládé 15 dkg
sárgabarackdzsem 10 dkg
dió 15 dkg