Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi fűszeres csoki bonbon

Karácsonyi fűszeres csoki bonbon
Karácsonyi fűszeres csoki bonbon
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párommal elhatároztuk, hogy karácsonyra saját készítésű bonbonokat fogunk készíteni és ajándékozni. Ő rendelte neten ezeket a csodálatos formákat, amik érkezését alig bírtunk kivárni. A karácsonyi fűszerkeverék csak az első próbálkozás, de nem okozott csalódást. Finomak lettek a kis "édesek"! 

hozzávalók / 6 adag

A bonbonhoz

A karácsonyi fűszerkeverékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kétféle csokoládét kockákra tördelve vízgőz felett felmelegítjük, hogy folyékony csurgartható masszát kapjunk.
  2. Hozzákeverjük az olajat és a karácsonyi fűszerkeveréket.
  3. Formákba töltjük, amit kicsit megütögetünk, hogy ne legyen buborékos a végén a csoki.
  4. Hűtőszekrényben, esetleg mélyhűtőben dermesztjük.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 504
elküldve: 7
receptkönyvben: 390
elkészítve: 8/12
Facebookon megjelent: -

szakács

DiaNatura

Mióta szakács: 2012.05.08.
131 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
kategória: bonbonok
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
diéta: gluténmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, Valentin-nap
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karácsonyi fűszeres csoki bonbon, csokoládé karácsonyi fűszerekkel, csokibonbon

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2013-12-05 16:32

Kedves Dia!

Csodásak az csokoládék, kívánatosak. Én is töröm a fejem egy ideje a bobbon készítésen. Gyönyörűek a formák és a kivitelezés is. Gratulálok. Üdv: Évi néni

Belicsné
Belicsné Thu, 2013-12-05 12:47

Szia Dia! Nagyon tetszik a recepted, szeretném megcsinálni. A fűszerkeveréket Te csináltad? Mik az arányok? Köszi

kandi67
kandi67 Wed, 2012-12-12 14:35

Kedves Dia!

A két táblából kb. mekkora mennyiség lesz? Kinéztem egy szilikon formát.
Hosszúság 20cm, Magasság 2cm, Szélesség 10cm. Ezzel a formával 14db lesz. A két tábla elegendő ehhez?

Köszi a választ! Andi

diavega
DiaNatura / diavega Thu, 2012-12-13 10:26

Kedves Andi!
Ezek a formák darabszám és űrtartalom szerint is sokfélék lehetnek, az enyém 12 darabos, és amikor készítettem ez és egy másik formának is a fele megtelt a csokival, így a 2 tábla csoki, biztosan elég még egy nagyobb befogadóképességű formához is. Javaslom, hogy az első próbálkozásnál melegíts fel 1 táblányit /mikoróban 1-2 perc/, mert lehet, hogy az is elég lesz. Aztán, még melegíthetsz hozzá, ha kevés.
Nagyon jó kísérletezgetést kívánok neked is!
Üdv, Dia

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2012-12-11 10:33

Szia Dia,
Ezek a bonbonok biztosan nagyon finomak lettek. :) Ha én ilyen ajándékot kapnék... hát tuti nem tartana sokáig! :D Kellemes ünnepeket! Üdv: Ági

diavega
DiaNatura / diavega Tue, 2012-12-11 21:59

Kedves Ági!
Örülök, hogy tetszenek a csokik!
Szerintem te is kaptál Karácsony előtt egy szép ajándékot a Nosaltytól...;)
Hát én is szeretettel gratulálok neked hozzá!:))))
Kellemes Ünnepeket neked is!
Dia

Torma
Torma / Torma Tue, 2012-12-11 05:05

Dia, gyönyörūek a csokik és a fotó is!!! Gratula! Ügyesek vagytok :) Minden jót Karácsonyra, kellemes ünnepeket és BUÉK!!! Torma :)

diavega
DiaNatura / diavega Tue, 2012-12-11 21:53

Kedves Torma!
Nagyon köszönöm, a hozzászólásaid, igazán kedves vagy!!!A csokik sajnos nem bírták megvárni a karácsonyt, még a becsomagolt sem...:DD Na majd a következő adag!
Neked is jó készülődést az ünnepekre!
Addig még készülök írni Terkának és Janinak is, kedvet csináltálhozzá, mert én is úgy szeretnék ilyen kis kovászporontyokat, nagyon tetszett a storyd és a kovászos kenyér recid is!:)
Üdv, Dia

Torma
Torma / Torma Wed, 2012-12-12 01:15

Jót nevettem, Dia! A csokin is derültem :)
Ha odadobsz egy kovászt, úgy tervezd, hogy az elsõ három napban csak 24-12 óránkent kell csak "etetni" (tehát elkezdheted akkor is, ha napközben távol vagy a háztól). Utána már napközben is etetni kell és egyre több kaja kell neki, mert felgyorsul az erjedés. Túl melegben ne csináld; a 20-24 fok az ideális, ha talalsz a házban egy ilyen allandó hõmérsékletū helyet. A konyha azért jó, mert ott több az élesztõgomba a levegõben. Én kezdetben hagytam egy kis rést is az üveg tetején pár órára.
2 ek tk liszt, 2 ek víz (lehetõleg ne klóros víz legyen!)-ezzel kezdtem.
24 óra múlva (nem baj, ha még nem erjedt) adsz hozzá 1ek lisztet, 1 ek vizet. Erõteljesen simára kevertem- minél több levegõ/oxigén kerül bele, annál jobb lesz az erjedés.
Harmadnapi "etetés" (ekkor már kell, hogy legyenek buborékok) 2 ek liszt, 2 ek víz.
Innen már 8-12 óránként eteted es mindig duplázod az adagot.
Literes üvegben kezdjed, és mikor már túl sok van az üvegben- jó fortyogó, habos kovásszal- akkor leveszel 200g-ot (ez kb a hetedik nap, elõbb nem jó a kovász), amivel már lehet csinálni egy próbasütést ( 200g kovász 450-500g liszthez elég).
Az üvegben lévõt megeteted 4 kanál liszt, 4 kanál vizzel es, ha felhabosodott, akkor a hūtõbe teszed. Hetente jó 'megetetni"; ilyenkor látod mennyi kell... ha használod, akkor többet "eszik". Egyébként kiderült, hogy hetekig eláll etetés nélkül is!

Ezzel az 1:1 aránnyal egy kissé folyós lesz a kovász, ugyhogy mikor etetek, akkor most már kicsivel több lisztet teszek hozzá, mint vizet. A teljes kiõrlésū lisztbõl könnyebb kezdeni, mint a fehérbõl. Rozslisztem nem volt itthon, de most hoztam; lehet, hogy feldobok egy "keveréket". Na, akkor lesz féltékenység, mert az is "fiú lesz" ;) Oda lesz a Jani!
Kezdd csak el, csak leírva néz ki bonyolultnak. Az idõvel legyél rugalmas, várd meg, amíg "bezsong" a kovász, azután etesd... nem kell megfullasztani túl hamar túl-etetéssel...pár óra ide-oda, nem fog meghalni az élesztõ. A tk lisztemnek sokkal finomab volt az illata kezdeti erjedéskor. A fehérnek, majdnem festék-oldó szaga volt kezdetben, de ez normális a szakirodalom szerint, meg fog változni, az enyém jó illatú már. A kovász összetétele és íze állandóan változik, és nincsen kettõ egyforma kovász! Ezért csere-berélnek a nagy kenyér készítõk is!
Na, eleget beszéltem, minden jót, Torma :)
Ui: a kenyerem alatt irtam egy olvasónak es tettem fel egy kovász linket, ami tetszik nekem, mert csak liszt és vizes; azt is kipróbálhatod! én egy angol nyelvū netes oldalról kezdtem a fentieket, de igazodnom kellett a Janihoz, mert úgy rohant! Szerintem izgatottab volt, mint én, hogy mikor kezdhet mar???

186
étcsokoládé 10 dkg
tejcsokoládé 10 dkg
napraforgó olaj 1 teáskanál
fahéj 0 ízlés szerint
szegfűszeg 0 ízlés szerint
csillagánizs 0 ízlés szerint
ánizs 0 ízlés szerint
édesköménymag 0 ízlés szerint