Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi kalács

Karácsonyi kalács
Karácsonyi kalács
82 perc / előkészület: 35 perc főzés: 2 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az idén karácsonyra ezt a finom kuglófot sütöttem, mely sikerrel helyettesítette a diós és mákos bejglit. Külön öröm, hogy egy csapásra kedveztem vele a diós és mákos sütemény kedvelőinek is, a lekvár pedig külön meglepetés volt benne.
Ezt a változatot egy régebbi Lajos Mari és a decemberi Nők Lapja konyha receptjéből "ollóztam" össze.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A lekváros töltelékhez

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

ajánlat

A mák és dió mellé választhatjuk a túrót is harmadik tölteléknek: 7 dkg túrót 5 dkg porcukorral, kevés mazsolával és reszelt citromhéjjal összekeverünk.
A kuglóf tetejét sütés előtt megkenhetjük egy tojássárgával, így szép pirosra sül a tészta.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához az élesztőt a langyos tejjel, a cukorral és egy evőkanál liszttel elkeverjük, hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet a sóval összekeverjük, belemorzsoljuk a vajat, majd a felfuttatott élesztőt és a tojássárgákat hozzáadjuk, és géppel fényes, hólyagos tésztává dagasztjuk. Letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A töltelékekhez külön a mákot és a diót összekeverjük a reszelt citromhéjjal, a zsemlemorzsával, majd 2 edényben felforraljuk a vizet a kétféle cukorral szirupnak. Beleöntjük az előzőleg összekevert szárazanyagokat, és 1-2 percig együtt főzzük, míg összeáll töltelékké.
  4. Kivajazunk, kilisztezünk egy kuglófformát.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkán, kb. fél cm vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Vízszintesen 6 csíkra vágjuk, a csíkok széleit megkenjük vízzel. Kiskanállal közepükre rakosgatjuk a töltelékeket, mindegyikkel 2-2 csíkot töltünk meg. Óvatosan hengerré formázzuk a csíkokat, hogy a tölteléket bezárja a tészta.
  6. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  7. Egy lekváros, egy diós és egy mákos csíkot összefonunk és az előkészített forma aljába tesszük. Kevés vízzel megkenjük, hogy a következő fonat is hozzáragadjon, és sütés után se váljon szét.
  8. A másik fonatot is elhelyezzük, majd meleg helyen letakarva, addig kelesztjük, míg kitölti a formát. (35-40 perc)
  9. Először 30 percig sütjük, majd visszavesszük a sütőt 150 fokra, és kb. további 15 percig sütjük.
  10. 20 percig a formában pihentetjük, aztán rácsra csúsztatjuk, teljesen kihűlve szeleteljük, és meghintjük porcukorral.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 558
elküldve: 3
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós-mákos-lekváros kuglóf, fonott kalács diós-lekváros-mákos töltelékkel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

580
finomliszt 25 dkg
vaj 4 dkg
1 csipet
élesztő 2 dkg
cukor 2 ek
tej 1.5 dl
tojássárgája 2 db
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
porcukor 1 ek
sárgabaracklekvár 15 dkg
dió 7 dkg
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
víz 0.7 dl
citromhéj 0.5 citromból nyert
zsemlemorzsa 1 ek
mák 7 dkg
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
víz 0.7 dl
citromhéj 0.5 citromból nyert
zsemlemorzsa 1 ek