Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi lazac

Karácsonyi lazac
Karácsonyi lazac
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ne féljünk az elkészítésétől. A halat összerakni kb. 10 percet vesz igénybe, aztán már tolhatjuk is a sütöbe. Kimondottan az ünnepekre való. Főleg azoknak, akik nem akarnak órákat bajlódni azzal, hogy valami rettentő újat és különlegeset tegyenek az asztalra, amivel aztán elmegy az egész nap.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

 


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vágjuk apróra a zöldfűszereket.
  2. A tojásfehérjét egyenként keverjük a sóhoz, hogy egy ragacsos, malter sűrűségű, de még jól tapasztható masszát kapjunk. Ha nincs szükség a harmadikra, ne adjuk hozzá. Ez a só szemcséinek méretétől függ. Minél finomabb a só, annál több fehérjét igényel.
  3. A lazacot fektessük tepsibe, a kerámia sütőforma még jobb. Béleljük ki sütőpapírral (akkor nem kell utána az odasült só maradékát fejszével leszedni a tepsiről...).
  4. Nyissuk szét, a belsejét szórjuk meg kevés sóval. Rakjuk meg a zöldfűszerekkel, majd hajtsuk vissza. A hal elején a húst fedjük le egy darabka sütőpapírral, hogy ne érintkezzen közvetlenül a sókéreggel.
  5. Kezdjük el befedni. Nagyon fontos!!! Ne legyen a sóréteg fél centinél vastagabb, különben a só belül morzsás marad, a húshoz tapad, és ehetetlenné teszi. A lényeg, hogy a sókéreg teljesen keményre tudjon sülni. Ehhez pedig, vékonynak kell lennie.
  6. Ha befedtük az egészet, mehet a sütőbe, 200 fokra legalább. Kb. fél óra alatt kész, de az is jel, ha már érezzük a hal illatát.
  7. Ha kész, fejtsük le róla a kérget, és tálaljuk. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 100 260
elküldve: 11
receptkönyvben: 369
elkészítve: 5/12
Facebookon megjelent: 1

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

egyéb elnevezések

sóban sült lazac zöldfűszeres, sókéregben sült zöldfűszeres lazac, egybensült lazac

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gentille
Gentille Sat, 2013-12-21 13:35

Bocsánat, két kezdő kérdés: nekem csak lazac filém van itthon, azzal el tudom valahogy készíteni? Mármint a "Nyissuk szét, a belsejét szórjuk meg kevés sóval. Rakjuk meg a zöldfűszerekkel, majd hajtsuk vissza." rész megoldására gondolok...
Légkeverésesen kell sütni?
Előre is köszönöm a segítséget!

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-12-29 20:26

Mihály, először is, nem tonnA rosso, hanem TONNO rosso, ha már itt tartunk. Másodszor a tonhal - mert ugye magyarul beszélgetünk, olasztól nem fog műveltebbnek tűnni - is TENGERI HAL. Van íze. Minden tengeri halnak és édesvizi halnak van. Javaslom, hogy mielőtt egy olyan nemes halat, mint a lazac, ilyen kritikával illet egy gasztro oldalon, inkább tanulja meg megkülönböztetni őket az ízük alapján. Ugyanis van nekik. A hozzászólásából látszik (több helyen olvastam már a magasröptű megjegyzéseit), hogy vagy nem ért hozzá vagy fogalma sincs róla vagy/és mindkettő egyszerre. De ez már az Ön problémája. Szerencsére Önön kívűl vannak olyan szerencsések, akik szerint van íze a lazacnak. Méghozzá igen finom. Az a tény, hogy ezt Ön nem tudja élvezni, egy igen szerencsétlen dolog...

Kristina
RAW / Kristina Wed, 2011-01-05 14:30

Kedves Eszter!
Nem csak kipróbáltuk, még sokszor fogom így csinálni:) Köszönjük szépen.
Boldog új évet Neketek is , boldogságban és egészségben.
Sajnos még nem, a páromnak vissza kellett mennie Kentucky-ba a munkája véget,remélhetőleg Január közepén költözünk, köszönöm kérésed.
Ti haza mentetek az ünnepekre? BIztos nagyon szép volt a Karácsony nálatok:)
Már én is várom hogy a blogod elérhető legyen, de ami késik az nem múlik:)
Szeretettel Krisztina

Kristina
RAW / Kristina Tue, 2011-01-04 17:26

Kedves Eszter!
Karácsonyi hal lett belőle :) nagyon szépen köszönjük. Az íze nagyon finom.....
Sok szeretettel Krisztina:)

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-01-05 11:31

Krisztina kedves!
Köszönöm, hogy kipróbáltátok és hozzájárulhattam ezzel kicsit az ünnephez.
Boldog új évet Nektek!
Túl vagytok a költözésen? :-)
Szeretettel: Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-12-22 16:05

Az azért elég bosszantó, ha a linkek egy nem működő oldalra mutatnak.

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-12-22 20:51

Kedves tg!
Akkor el tudod képzelni, nekem, mint a blog írójának milyen bosszantó, hogy 1 hónapja nem tudták még kijavítani a hibát.
A profilom ott a figyelmeztetés, de nem veszem ki a linkeket, hiszen ha rendben lesz, újra olvasható majd mind.
Ha esetleg azért lennél morcos, mert esetleg elkészítenéd, a fentebbi hozzászólásban leírtak szerint meg tudjuk oldani, hogy megkaphasd a képeket.
Köszönöm a megértésed, szép karácsonyt!
Eszter

hjani
hjani Wed, 2010-12-22 00:02

Szia Gargoyle!
szemezek a recepttel és megnéztem volna a készítésről a fotókat, de egy baráti üzenetet kaptam, hogy szünetel a blog :(
Sóval bajban vagyok, mert én csak finom szemcsés tengeri sót ismerek, de szét fogok nézni.
üdv

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-12-22 20:48

Szia hjani!

Sajnos a blogom jelenleg nem elérhető, mert technikai problémák merültek fel, amik még nem oldódtak meg. Holnap elérhető lesz, mert dolgoznunk kell rajta, úgyhogy akkor majd meg tudod nézni.
Ha előbb kell, dobj egy e-mailt azeszter@indamail.hu-ra, elküldöm neked a hal becsomagolásának fázisfotóit.
Szép karácsonyt!
Eszter

Lidi
Lidi Fri, 2010-02-05 23:59

Ha van aki tud segítsen!
Ezt végül is másmilyen halból is lehet.....nem?

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-02-06 11:27

Szia Lidi!

Persze, bármilyen halból megcsinálhatod.
Üdv:
Eszter

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2009-12-27 11:53

Ismerem az érzést. :-) Az elsö karácsonyi vacsora mindig nagy feladat. De biztos vagyok benne, hogy nem csak Te érezted büszkének magad, hanem a családod is, akik megkóstolhatták, mit tudsz... ;-)

lumika
lumika Sun, 2009-12-27 10:05

Én pedig köszönöm a receptet, mert most először készítettem karácsonyi vacsorát saját kezűleg - eddig szülőknél ettünk az ünnepekkor - és ez igazi sikerélmény volt. :-)

lumika
lumika Sat, 2009-12-26 19:31

Ez volt a karácsonyi menü koronája. :-) Tényleg nagyon egyszerű, és valami isteni! Mi saját készítésű, felturbózott franciasalátával ettük.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2009-12-26 20:46

Nagyon kiváncsi voltam, hogy lesz-e valaki, aki neki mer állni és vissza is jelez, hogy ízlett. :-)
Örülök, hogy ez is kicsit hozzájárult a karácsonyotokhoz! :-)

351
lazac 1 kg
100 dkg
tojásfehérje 2 db
petrezselyem 1 csokor
kapor 1 csokor