Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi marcipános kalács

Karácsonyi marcipános kalács
Karácsonyi marcipános kalács
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsonyi és húsvéti kalács, amit itt Hollandiában csak az üzletben vásárolnak. Gondoltam, egyszer magam is megpróbálom megsütni. Még nem kóstoltuk, de az illata nagyon ínycsiklandó! A marcipánt készen vásároltam.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A kenéshez

ajánlat

Ünnepi kalács. Nagyon finom teával vagy forró kakaóval.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vajat megolvasztjuk. A mazsolát és az apróra vágott kandírozott narancsot mély tányérba tesszük, hozzáadjuk a rumot és annyi forró vizet, hogy ellepje.
  2. Mély tálba beleöntjük a meleg tejet, élesztőt, cukrot, hozzáadjuk a lisztet, sót és tojásokat, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, és jól kidagasztjuk. Keményebb tésztát kapunk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és addig dagasztjuk, míg a tészta felveszi. Hozzáadjuk a gyümölcsöket és a mandulát, és újra dagasztjuk. Legalább 1 órát kelni hagyjuk.
  3. A tésztát átgyúrjuk, két részre osztjuk. Hosszabb hengert formálunk belőle, és hosszant, a közepéről kiindulva kinyújtjuk úgy, hogy a széleit magasan hagyjuk. Az alja kb. 1 cm magas, a szélei 2,5-3. A marcipánt átgyúrjuk, két részre osztjuk, hengert formálunk belőle, és a tészta közepére helyezzük. Az tészta egyik felét ráhajtjuk, majd a másikkal az egészet befedjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a két kalácsot, és újabb 30 percig kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük, és a kalácsokat 50-60 percig világos barnára sütjük. Tűpróba ajánlott! Még melegen megkenjük olvasztott vajjal, előbb az alját, majd a tetejét, és megszórjuk vastagon porcukorral. Szeletelve, esetleg vajjal megkenve tálaljuk. Napokig eláll.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 351
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kikker

Mióta szakács: 2012.12.25.
23 recept

receptjellemzők

konyha: holland
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
receptverseny: Judafest 2. receptverseny
kategória: kelt tészta
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Kerststol, stol, marcipános kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1553
finomliszt 100 dkg
instant élesztő 2 tasak
tej 400 ml
tojás 2 db
cukor 10 dkg
1 késhegynyi
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 40 dkg
mazsola 35 dkg
mandula 10 dkg
narancs 50 g
rumaroma 15 csepp
marcipán 50 dkg
vaj 10 dkg
porcukor 10 dkg