Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi stollen Samiyatól

Karácsonyi stollen Samiyatól
Karácsonyi stollen Samiyatól
90 perc / előkészület: 40 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A "Legyünk jóban az aszalt gyümölcsökkel" projektemből nem maradhatott ki a híres karácsonyi stollen sem. Ahogy nálunk a bejgli, úgy a németeknél a stollen a karácsony elmaradhatatlan süteménye. Ma már számtalan formában létezik. Készítik marcipánnal, túróval, csokoládéval, mákkal és dióval is. Lényegében, ha sütünk egy jó gyümölcskenyeret, lekenjük olvasztott vajjal, és megforgatjuk porcukorban, nyugodtan nevezhetjük stollennek.

A legelterjedtebb hozzávalója a mazsola és az aranymazsola, amit rumban áztatnak meg. Én azonban számomra sokkal szimpatikusabb gyümölcsöket választottam, mégpedig az aszalt szilvát és sárgabarackot, amiket méghozzá nem rumban, hanem vörösborban áztattam. Nagyon kiváncsi voltam, vajon milyen lesz, megkóstolni persze muszáj volt még karácsony előtt. Nagy megkönnyebülésemre nem okozott csalódást, nagyon ízlett mindenkinek.

Egy kis történelem érdekességként: A kezdetekben a stollen egy böjti étel volt, amit a szászok zablisztből olajjal sütöttek. Hiába kérték a pápát, oldja fel a tilalmat, hogy böjti ételhez nem lehet vajat használni, hallani sem akart róla. Öt pápa mondott nemet, mire végre 1490-ben VIII. Ince pápa engedett a kérésnek, viszont így adót kellett fizetni minden egyes stollen után. Később már aszalt gyümölcsöket is kevertek a tésztába, és hamarosan Drezda lett a stollen fővárosa.  A drezdai kalács ősi receptje 10 kg liszthez 7 kg aszalt gyümölcsöt, 1 kg mandulát, 3 kg vajat, továbbá kandírozott citrom- és narancshéjat ír elő. :)

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az aszalt szilvát és sárgabarackot apróra vágjuk, és pár órára vörösborban áztatjuk.
  2. A lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és belemorzsoljuk az életsztőt. Megszórjuk egy teáskanál cukorral, és felöntjük a meleg tejjel. A mélyedés széléről vett kevés liszttel összedolgozzuk, és kb. 15 percig kelni hagyjuk. 
  3. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, sót, fűszereket, a tojást és a puha vajat, majd sima tésztává összegyúrjuk.
  4. Beledolgozzuk a gyümölcsöket, az apróra vágott kandírozott citrom- és narancshéjat és a mandulát. Meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő.  A tepsit 3 réteg sütőpapírral kibéleljük.
  5. A sütőt előmelegítjük 250 fokra.
  6. A tésztát lisztezett deszkán kb. 30x25 cm-es téglalappá kinyújtjuk. Hosszában kb. a kétharmadánál mélyedést nyomunk bele. A nagyobbik tésztafelet kissé ráhajtjuk a kisebbre. Az egész hengeren végig két kézzel, két oldalról megnyomogatjuk a közepét, így alakítunk ki egy kis dudort rajta. Tepsibe téve, tovább kelesztjük, mikor megnő, csökkentjük a sütő hőmérsékletét, és megsütjük.
  7. Kb. 70 g vajat felolvasztunk, és megkenjük vele a stollent. Rácsra téve, hűlni hagyjuk, majd jó vastagon megszórjuk porcukorral.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 088
elküldve: 6
receptkönyvben: 191
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Samiya

Mióta szakács: 2011.09.07.
66 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: német
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vörösboros stollen, drezdai kalács vörösborral, drezdai kalács mazsola nélkül

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

yvycsajszi
yvycsajszi / yvycsajszi Sat, 2017-12-23 17:55

Kedves Samiya! Szeretném megsütni ezt a Christstollent, de nem tudom, hogy a hozzávalóknál írt 180 g vaj teljes egészében a tésztához kell, vagy a tetejére szánt 70 g-ot levonjam belőle? Segíts kérlek!

Samiya
Samiya / Samiya Sat, 2017-12-23 22:33

Kedves yvycsajszi!
Mind a 180 g vaj a tésztába kell. A kb vaj mennyiség, amit írtam, az pedig plusz lesz hozzá.
Remélem azért még nem késő, és holnap még meg tudod sütni. :)
Üdv, Samiya

yvycsajszi
yvycsajszi / yvycsajszi Mon, 2017-12-25 23:15

Köszönöm! Most sül :) Az illata, és a nyers tészta íze hasonló az általam is ismert Christstollen-hez, majd meglátjuk. Holnapi gasztroajándék lesz, nem késő a válaszod :) Boldog Karácsonyt kívánok! Yvy

mazs85
mazs85 Sun, 2011-12-25 17:57

Kislányommal együtt sütöttük meg, és isteni lett!!! Köszönjük :)

Samiya
Samiya / Samiya Sun, 2011-12-25 20:14

Kedves mazs85!
Nagyon örülök, hogy ízlik! :)
Kellemes Ünnepeket kívánok!
Samiya

Samiya
Samiya / Samiya Fri, 2011-12-16 16:08

Szia Anci!
Örülök, hogy tetszik! Remélem, Nektek is úgy fog ízleni, mint nekünk! :)
Jó sütögetést!
Samiya

998
aszalt szilva 200 g
aszalt sárgabarack 200 g
édes vörösbor 150 ml
finomliszt 375 g
friss élesztő 40 g
cukor 60 g
tej 100 ml
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 2 db
vaj 180 g
kandírozott citromhéj 100 g
kandírozott narancshéj 100 g
mandula 100 g
1 csipet
fahéj 1 csipet
gyömbér 1 csipet
szerecsendió 1 csipet
szegfűszeg 1 csipet
vaj 70 g