Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi torta Jamie Olivertől

Karácsonyi torta Jamie Olivertől
Karácsonyi torta Jamie Olivertől
140 perc / előkészület: 20 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legjobb választás karácsonyra ez a minden finomsággal teli, kinézetében is ünnepi angol torta. Olyan karácsonyi ízek dominálnak benne, mint a narancs és a szegfűszeg, a rummal áztatott tészta, és a gyümölcsök pedig még pikánsabbá teszik a sütit. Jamie receptjéhez képest annyit változtattam rajta, hogy ő fahéj helyett szerecsendióval fűszerezi, és több cukrot tesz bele, amiből visszavettem, mert az aszalt gyümölcsök is nagyon édesek voltak, de ez ízlés kérdése. Az eredeti, skót változatát whiskyvel locsolják meg :-) 

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Bevonat

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A szilvát és a cseresznyét aprítsuk fel kis darabokra, majd a kandírozott gyümölccsel, héjjal, mazsolával, áfonyával, ribizlivel együtt tegyük egy nagy tálba. Öntsük rá a rum felét (1,25 ml), jól keverjük meg, és hagyjuk állni a hűtőben éjszakára, hogy jól összeérjenek az ízek, és a gyümölcsök megszívják magukat. (Ha van időnk, néha forgassuk át.)
  2. Másnap melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Egy 26 vagy 28 cm-es tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki.
  3. Tegyük a lisztet, a fűszereket és a sót egy nagy tálba, és szitáljuk át. Adjuk hozzá a rumos gyümölcsökhöz, és jól forgassuk meg.
  4. Egy másik tálban verjük fel habosra a vajat a cukorral. Egyesével törjük bele a tojásokat, jól keverjük el, mielőtt beleütjük a következőt.
  5. Végül keverjük el a lisztes keverékkel, amíg egynemű masszát nem kapunk. Kanalazzuk a tésztát a formába, és tegyük a 150 fokos sütőbe kb. 2 órára, vagy amíg aranybarnára sül, végezzünk tűpróbát.
  6. Ha kész, fogpiszkálóval fúrjunk lyukakat a tésztába, és a maradék rummal itassuk meg még melegen. Hűtsük le a tortát, vegyük ki a formából, és helyezzük egy tányérra vagy tortatálra.

Bevonat

  1. A mázhoz verjük fel a tojásfehérjéket, majd ha már majdnem teljesen kemény, adagoljuk bele lassan az átszitált porcukrot egy kanállal. A végén keverjük bele a citromlevet is, ettől lesz szép fényes a bevonat.
  2. Dekoráljuk a kihűlt tortát a habbal, én fakanállal alakítottam ki a csúcsokat, de akár habzsák segítségével rózsákkal is díszíthetjük. Végül hagyjuk keményre száradni.
  • sütési hőfok: 150°C
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 048
elküldve: 0
receptkönyvben: 57
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

szapbea

Mióta szakács: 2012.02.19.
9 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Pur karácsonyi finomságok receptverseny
szezon: tél
kategória: torta
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Christmas Cake, Christmas Pudding, Aszaltgyümölcsös torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1066
szilva 200 g
kandírozott narancshéj 240 g
mazsola 200 g
piros ribizli 200 g
vörösáfonya 200 g
cseresznye 140 g
rum 250 ml
vaj 250 g
finomliszt 250 g
szegfűszeg 1 teáskanál
fahéj 1 teáskanál
2 csipet
barna cukor 200 g
tojás 5 db
tojásfehérje 3 db
porcukor 600 g
citromlé 0.5 citromból nyert