Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi torta Kexie konyhájából

Karácsonyi torta Kexie konyhájából
Karácsonyi torta Kexie konyhájából
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van valami fixációm a főzős újságokkal és szakácskönyvekkel kapcsolatban. Ha utazom, mindig vásárolok egy-két magazint (volt, hogy négyet), a hosszú út ürügyén. Ilyen körülmények között került a birtokomba a BBC GoodFood decemberi száma. A borítón lévő tortába azonnal beleszerelmesedtem, és habár még csak november 20. volt, de lelki szemeim előtt már láttam a tortát a karácsonyi vacsora után az asztalon. Nem pusztán karácsonyi desszertnek, de Nagymamám születésnapja alkalmából is készült, a felsorolt hozzávalók mellett egy jó nagy csipet szeretettel, amitől még finomabb lett a végeredmény.:)

hozzávalók / 12 adag

Mézeskalács ízű tészta

Kekszes sajtkrém

ajánlat

A spekuláciusz paszta a.k.a. kekszkrém a Benelux Államok környékén és Amerikában népszerű csoda, olyan menny a földön stílusú finomság. Javasolt fogyasztási módja hasonló a Nutelláéhoz; kanállal, jó nagy kanállal :) Magyarországon nem tudom, hogy hol lehet kapni, ha egyáltalán lehet. Én most Hollandiából importáltam, de készítettem már házilag is: 3 tojást 150 g barna cukorral és 100 ml kávéval alacsony láng felett besűrítünk. A tűzről levéve először 200 g összedarált spekuláciusz kekszet, majd 150 g hideg vajat keverünk hozzá. Hűtőben tároljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

Mézeskalács ízű tészta

  1. Melegítsük elő a sütőt: alsó-felső sütés 180°C, hőlégkeverés 160°C, gázsütő 4-es fokozat. Sütőpapírból vágjunk kört egy kb. 20-22 cm-es kerek tortaforma aljába, az oldalára is ragasszunk sütőpapír csíkot (teflon, szilikon stb ide vagy oda mindenképp ajánlom a sütőpapírozást, mert elég ragacsos, nedves a megsült tészta). Fóliával bugyoláljuk be a tortaforma alját kívülről, nehogy véletlenül kifolyjon a sütő aljába a híg nyers tészta.
  2. Egy kis lábasban melegítsük fel a tejet és a melaszt, kevergessük, amíg teljesen elvegyül, majd hagyjuk kihűlni.
  3. Egy nagy tálban keverjük össze a száraz alapanyagokat: lisztet, sütőport, szódabikarbónát, cukrot, sót, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget.
  4. Egy másik tálban elegyítsük a nedves hozzávalókat: melaszos tejet, olajat, aludttejet, tojásokat, rumot és vaníliát.
  5. Egyesítsük a száraz és nedves összetevőket homogén masszává.
  6. Osszuk el 3 tortaformába a tésztát, és süssük meg kb. 25-30 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük. Csupán 1 tortaforma birtokában süssük három adagban, mint ahogy én is tettem. Ha egyszerre több tortaformánk van a sütőben, akkor 20 perc sütés után cseréljük meg a helyüket.

Kekszes sajtkrém

  1. Habosítsuk a vajat a cukorral.
  2. Adjuk a cukros vajhoz a krémsajtot, kekszkrémet és a vaníliakivonatot, keverjük simára.
  3. A krém felével töltsük meg a kihűlt lapokat, és vékony rétegben vonjuk be vele a tortát (nem kell, hogy teljesen befedje, nyugodtan kikandikálhat itt-ott a torta, ez csak az alapozó réteg).
  4. Legalább 30 percig hűtsük a betöltött, lealapozott tortát. A maradék krémet is tartsuk hűvös helyen, de 10 perccel felhasználás előtt tegyük szobahőmérsékletre.
  5. Egyenletesen rétegben fedjük be a tortát a maradék krémmel, spatulával kis csúcsokat hagyva havas táj gyanánt. Díszítsük tetszőlegesen mézeskalács figurákkal (én az oldalára 6 kisebb és 6 nagyobb csillagot tettem, kijelölve 12 szeletet).
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 840
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kexie

Mióta szakács: 2011.04.03.
18 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: közepes
szezon: tél
kategória: torta
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézeskalácsos torta, mézeskalácsos sajtkrémes torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

751
tej 150 ml
melasz 3 evőkanál
finomliszt 375 g
sütőpor 3 teáskanál
szódabikarbóna 1.5 teáskanál
barna cukor 375 g
0.5 teáskanál
fahéj 1.5 teáskanál
gyömbér 1.5 teáskanál
szegfűszeg 3 csipet
napraforgó olaj 225 ml
aludttej 300 ml
tojás 3 db
vanília kivonat 1.5 teáskanál
barna rum 3 ek
vaj 125 g
porcukor 100 g
krémsajt 300 g
vanília kivonat 2 teáskanál
spekulatius keksz 300 g